سلامت و تندرستیمعرفی کسب و کار

خواص دارویی گیاه پاغازه

گیاه پاغازه یا غازیاقی گونه ای از گیاهان مرتعی می باشد که برگ های آن شکلی شبیه پای غاز ایجاد می کنند. در این مطلب با خواص گیاه پاغازه آشنا می شوید.

آشنایی با خواص گیاه پاغازه

این گیاه طبیعتی گرم و خشک داشته و حدود ۷۰ سانتی متر رشد می کند. برگ های پاغازه دراز و بیضی شکل بوده و گل آذین آن چتری سفید و صورتی رنگ می باشد. پاغازه در اواخر بهار به بازار عرضه می شود و یک گیاه خودرو می باشد. برگ های این گیاه خوراکی بوده و طعم تلخ و گس مانندی دارد که گزش زبان را موجب می شود.

بهترین نوع بذر پاغازه در مناطق گرمسیری به عمل می آید و تیره و ریز است. در برخی نقاط ایران به خصوص استان های غربی مردم غازیاقی را به عنوان سبزیجات مورد استفاده قرار داده و آن را در انواع سوپ و آش به کار می برند. این گیاه در اکثر مناطق معتدل و سرد کشور به ویژه استان های شمال غربی رویش دارد.

مهمترین خاصیت این گیاه برای از بین بردن بی اشتهایی است و از لحاظ طب سنتی خواص شگفت انگیزی دارد ولی باید شیوه استفاده آن به درستی صورت گیرد. در ادامه با خواص بیشتر پاغازه و نحوه مصرف آن آشنا خواهید شد.

در این بخش با خواص متعدد گیاه پاغازه آشنا می شوید.

این گیاه معطر و خنک بوده و در تحریک اشتها به خصوص در افرادی که از بی اشتهایی رنج می برند تاثیر زیادی دارد. از این رو می توان برگ های پاغازه را به صورت های مختلف دارویی از جمله جوشانده، دمکرده، شربت استفاده کرد. شایان ذکر است استفاده از میوه این گیاه انسان را عقیم می سازد. در ضمن برای زنان باردار توصیه نمی شود.

پاغازه به دلیل بوی مطبوعش ابزار سودمندی برای دفع حشرات و فراری دادن مورچه از محیط است. زیرا مورچه و حشرات از بوی گیاه پاغازه فراری اند. برای تاثیر بیشتر می توانید شاخه این گیاه را با برگ گوجه فرنگی در مکان تجمع مورچه ها قرار دهید.

جهت درمان بیماری برص یا پیسی ابتدا به  صورت مسهل روده و معده پاکسازی شده سپس روزی ۱۰ گرم بذر آن را با عسل مخلوط نموده و ۱۵ روز مصرف شود و حدود ۲۰ دقیقه در فصل تابستان موضع برص را عریان نموده و زیر آفتاب قرار بگیرد و در زمستان حمام سونا داشته باشد. قابل ذکر است که هنگام استعمال گیاه نباید آب مصرف شود.

اگر تا کنون روش های زیادی را برای کاهش وزن در پیش گرفته و نتیجه ای حاصل نشده می توانید از این گیاه پر خاصیت کمک بگیرید. در ضمن این گیاه سریعا زخم را التیام می بخشد.

برای درمان گلو درد و ورم گلو میزان صد گرم برگ های تازه آن را شسته و آبکشی نموده و اجازه دهید تا آب آن خارج شود. سپس آن را در آب میوه گیری دستی ریخته و بعد از فشردن و له کردن، آب یا شیرابه خارج شده را به صورت غرغره هنگام گلودرد استفاده کنید.

افرادی که به بیماری آسم و کوفتگی صدا مبتلا هستند می توانند آب برگ های تازه گیاه پاغازه را گرفته و با شیر ترکیب نموده و میل کنند.

گیاه غازیاقی اشتها آور، تصفیه کننده خون و به نوعی ضد عفونی کننده موثری است که بهتر است جهت تصفیه خون به صورت دمنوش یا چای استفاده شود.

درد مفاصل یکی از شایع ترین مشکلات افراد می باشد. برای تسکین این درد می توانید برگ های خشک شده یا ریشه گیاه پاغازه را خوب له کرده و با کمی آب جوشانده تا غلیظ شود. سپس مایع حاصل شده را در ظرف شیشه ای ریخته و هر روز روی مفاصل بمالید. در ضمن این گیاه به درمان رماتیسم نیز کمک می کند.

در صورتی که توسط حشره گزشی ایجاد شود می توان در صورت وجود گیاه پاغازه برگ های تازه آن را آسیاب و روی محل گزیدگی قرار داد.

به طور محلی جوشانده گیاه غازیاقی به طور خوراکی در درمان التهاب روده و زخم معده و نیز التهابات گوارشی موثر است.

جویدن برگ یا ساقه این گیاه شگفت انگیز سبب استحکام دندان شده و از پوسیدگی آن پیشگیری می کند. همچنین مانع خرابی لثه ها می شود.

از سایر خواص گیاه پاغازه می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • ضد عفونی کننده و مدر
  • تنظیم کننده ترشحات داخلی
  • ملین و بادشکن
  • درمان اسهال خونی، فساد لثه
  • درمان نقرس
  • درمان وزوز گوش و سوزش ادرار
  • پماد بذر آن باز کننده زخم و ترمیم جای آن
  • شیرافزا
  • خنک کننده و ضد استسقا
  • حساس کردن چشم و گوش به اجسام و اصوات
  • تقویت کننده چشم
  • به صورت موضعی بهبود بیماری جذام

نحوه مصرف گیاه پاغازه

قسمت های مورد استفاده خوراکی و دارویی گیاه پاغازه برگ و ریشه آن می باشد. برای مصرف گیاه خشک شده برگ یا ریشه ها را دم کرده یا جوشانده مصرف نمایید. در اواخر بهار سبزی فروشان محلی سبزی پاغازه را به شهر آورده و اسم غازیاقی به فروش می رسانند. در عربی به آن حشیشه الارص اطلاق می شود.

نکته:

  • جوشانده  گیاه سبب سقط جنین می شود. از این رو زنان باردار نباید از پاغازه استفاده کنند.
  • زیاده روی در مصرف این سبزی موجب تحریک پوست و ناراحتی کبد و مثانه می شود. در مواردی هم یرقان و یا ضعف کلیه ایجاد می شود.

نام و مزاج غازیاغی

رجل الوز، بارتنگ آبی، موجه، حشیشه و پاغازه نام های دیگر غازیاغی است که دارد.

معرفی غازیاغی

  •  گیاهی علفی و چند ساله که تا حدود 70 سانتی‌متر رشد می‌نماید.
  • غازیاغی، دارای برگهای دراز به شکل بیضی  و گل های آن سفید یا صورتی کوچک  می باشد.
  • گیاه غاز یاغی که در اواخر بهار به بازار می آید، گیاهی خودرو است که تا کنون اهلی نشده است.
  • ساقه خوشه هایش بی برگ و درشت و حاوی دانه های قهوه ای براق است. ارتفاع آن به ۲۰ الی ۳۰ سانتی متر می رسد.
  • اندام خوراکی برگ گیاه است. در ضمن طعم آن تلخ بوده و زبان را بگزد.
  • بهترین نوع بذرغازیاغی برای این منظور است که در گرمسیر به عمل آمده و ریز و تیره باشد،

خواص غازیاغی

در برای این گیاه، خواصی را معرفی کرده‌اند؛ از جمله:

  1. خنک کننده و ضد استسقاء
  2. محلل و شیرافزا
  3. کاهنده درد زایمان
  4. حساس کننده چشم و گوش نسبت به اجسام و اصوات
  5. کم کننده وزن و شفاف کننده رخسار
  6. طولانی کننده عمر و تقویت کننده عمومی بدن
  7. تنظیم کننده قند خون و خارج کننده سنگ کلیه
  8. محرک و ادرارآور
  9. مقوی و اشتهاآور
  10. تصفیه کننده خون
  11. تقویت کننده چشم
  12. پاک کننده کلیه و مثانه
  13. مسکن دردهای مفصلی
  14. باد شکن، ضدعفونی کننده و ادرار آور است.
  15. کلیه و مثانه را زهکشی و پاک می کند.
  16. پماد بذر آن باز کننده زخمها و ترمیم کننده جای آنهاست
  17. اگر از این گیاه دارویی به صورت موضعی استفاده شود می تواند درمان خوبی برای جذام باشد.
  18. بذر آن دارای هورمون های گیاهی بوده و ترشحات داخلی بدن را تنظیم می کند.
  19. غازیاغی خنک، اشتهاآور، ملین و ادرار آور می باشد.
  20. غرغره کردن شیره برگ تازه غازیاغی در موقع گلودرد های سخت مفیداست.
  21.  به صورت محلی جوشانده این گیاه به صورت ‌خوراکی به منظور درمان التهاب ‌روده و زخم‌معده و نیز التهابات‌ گوارشی و کولیت ‌روده مصرف می‌شود.
  22. برای درمان بیماری برص یا پیسی ابتدا مسهل خورده تا روده و معده پاک شود. سپس روزی ۱۰ گرم بذر غازیاغی را با عسل مخلوط کرده به مدت ۱۵ روز میل کنند و به مدت ۲۰ دقیقه در فصل تابستان در آفتاب گرم بنشینند و در زمستان از حمام سونا استفاده کنند

موارد منع مصرف غازیاغی

  • خوردن جوشانده آن سبب سقط جنین می باشد. پس زنان باردار از مصرف این گیاه به طور جدی خودداری کنند.
  • زیاده روی در خوردن این سبزی موجب تحریک پوست و ناراحتی کبد و مثانه می گردد و در مواردی که یرقان و یا ضعف کلیه وجود دارد زیانبخش می باشد.

شیوه استفاده

۲۵ گرم گیاه غازیاغی خشک را با ۲۰ گرم زنجفیل، ۱۰ گرم جوز هندی و ۱۵ گرم کندر خوراکی مخلوط کرده، نرم ساییده با ۱۵۰ گرم پودر نبات مخلوط کرده و روزی یک قاشق مرباخوری از آنرا ۲ ساعت بعد از نهار میل کنید.

مجموعه:

قازیاقه یا غازیاغی از تیره اسفنجیان است

قازیاقه، معجزه‌ای در درمان انواع بیماری‌ها 

قازیاقه، گیاهی با طبع گرم و خشک است که از تیره اسفنجیان می باشد. خاصیت های دارویی مختلفی اعم از خاصیت ضد عفونی و ملین در گیاه قازیاقه نهفته شده است. علاوه بر این، گیاه قازیاقه حاوی هورمون های گیاهی است. با ورود هورمون های گیاهی در بدن، میزان ترشحات غدد داخلی در حالت تعدیل قرار می گیرند.

گیاه دارویی قازیاقه

قازیاقه یا غازیاغی گیاهی است خودرو که در مناطق دارای آب و هوای سرد پتانسیل رشد دارد. این گیاه علفی، در استان های شمال غربی ایران مشهود است.

قازیاقه یا غازیاغی از تیره اسفنجیان است و  بالغ بر 70 سانتی متر رشد می کند. برگ های این گیاه به شکل مثلثی سر نیزه ای با دو گوشه در بخش های پایینی هستند. علاوه بر این، برگ های دراز قازیاقه، به شکل نوک تیزو بیضی شکل مشهود می باشند.

گل های گیاه علفی قازیاقه (غازیاغی) عمدتا سفید و صورتی کوچک با ساقه هایی درشت است. ارتفاع ساقه های گیاه قازیاقه معادل 20 الی 30 سانتی متر برآورد شده است و دارای دانه های قهوه ای براق می باشد.

طبیعت گیاه قازیاقه گرم و خشک است. این گیاه با خاصیت ضد عفونی و ملین نقش چشمگیری در تصفیه خون و بهبود عملکرد دستگاه گوارش ایفا می کند. علاوه بر این، گیاه قازیاقه حاوی هورمون های گیاهی است. با ورود هورمون های گیاهی در بدن، میزان ترشحات غدد داخلی در حالت مناسب قرار می گیرد.

طبق مطالعات صورت گرفته، گیاه قازیاقه از مخاط معده در مقابل مواد شیمیایی تشکیل دهنده زخم های گوارشی نقش محافظت کننده دارد. علاوه بر این، مطالعات حاکی از آن دارند که عصاره گیاه قازیاقه با خاصیت گشاد کنندگی عروق قلب، سبب بهبود کارکرد قلب می شود.

بهتر است بدانید گیاه قازیاقه با عناوین مختلفی نظیر بارتنگ آبی، غازیاغی، کلاغ پا و رجل الوز شناخته شده است.

خاصیت های درمانی قازیاقه

درمان سوء هاضمه با قازیاقه

گیاه دارویی قازیاقه به موجب برخورداری از طبع سرد و خنک در تحریک اشتها کمک شایانی می کند. لذا برای درمان سوء هاضمه و برطرف سازی مشکل بی اشتهایی، از گیاه دارویی قازیاقه به شکل های مختلف اعم از شربت، چای، دمنوش و شیره گیاه تازه بهره مند شوید.

درمان برص یا پیسی با قازیاقه

برص نوعی بیماری لاعلاج در حوزه پوست است که به صورت لکه های سفید بر روی پوست بدن ظاهر می شود. گیاه قازیاقه در درمان بیماری برص نقش چشمگیری دارد.

گیاه غازیاغی به موجب تنظیم ترشحات غدد داخلی بدن، سبب از بین رفتن لکه های برص می گردد.

برای درمان بیماری برص ضرورت دارد تا سیستم گوارشی شخص اعم از روده ها و معده به وسیله مسهل پاک سازی شود. سپس در بازه زمانی 15 روز متوالی، حدود 10 گرم بذر قازیاقه و عسل را میل نمایید.

مناسب ترین زمان برای اجرای درمان برص به وسیله گیاه دارویی قازیاقه فصل تابستان است.

در واقع برای تسریع روند بهبودی توصیه می شود بیمار پس از مصرف ترکیبات قازیاقه و عسل، بخش های مختلف بدن را که به پیسی مبتلا هستند، به منظور افزایش تعریق در معرض نور خورشید قرار دهد. علاوه بر این، شما می توانید حمام سونا را جایگزین نور خورشید کنید. شایان توجه است در بازه زمانی درمان پیسی از مصرف آب پرهیز نمایید.

گیاه قازیاقه سبب افزایش اشتها می شود

تصفیه کننده خون با قازیاقه

در بدن انسان وظیفه انتقال مواد مغذی و گاز های تنفسی به اندام های مختلف بر عهده خون می باشد. در برگ و ساقه های گیاه قازیاقه، در مقادیر فراوان ویتامین C وجود دارد. این ویتامین در تصفیه خون مفید واقع است.

در ادامه خاصیت های مختلف گیاه قازیاقه را بیان می کنیم:

  • درمان اسهال خونی
  • مؤثر در درمان رماتیسم
  • بهبود سوزش ادرار
  • بهبود نقرس
  • تعدیل فشار خون
  • ارتقا سلامت پوست
  • درمان مشکلات سیستم گوارشی به ویژه مجاری ادراری
  • زردی
  • درمان استسقاء
  • فساد لثه
  • تسریع کننده روند کاهش وزن
  • التیام دهنده زخم
  • کاهش دهنده درد در مفاصل
  • اشتها آور
  • دفع کنده حشرات و مورچه
  • تصفیه کننده خون
  • درمان کننده آنژیم
  • کاهش درد و ورم گلو
  • ارتقا استحکام دهان و دندان
  • مؤثر در درمان آسم و کوفتگی صدا
  • بهبود عملکرد چشم و گوش
  • کاهش دهنده درد گزیدگی
  • تسکین درد بواسیر
  • درمان کننده التهاب روده و زخم معده

روش های مختلف استفاده از گیاه دارویی قازیاقه

اهالی زاگرس نشین ایران از برگ های قازیاقه در راستای تهیه غذاهای مختلف استفاده می کنند. یکی از روش های مصرف قازیاقه به دمنوش اختصاص دارد. در خصوص تهیه دمنوش قازیاقه، برگ و ریشه های خشک شده گیاه را در داخل آب جوش قرار دهید و پس از چند دقیقه، دمنوش را با ترکیب عسل نوش جان کنید.

ترکیب قازیاقه با خوراکی های مختلف

اهالی کردستان، گیاه قازیاقه را به صورت معطر با ماست چکیده ترکیب می کنند. برای این منظور می بایست پس از چیدن و تمیز سازی برگ های قازیاقه، برگ ها را در داخل آب قرار دهید و پس از آب پز شدن، آن را با ادویه جات اعم از پیاز و زرد چوبه سرخ نمایید. به همین سبب خرید ادویه همیشه توصیه شده. سپس با ماست چکیده مخلوط کنید و نوش جان نمایید.

شیره گیری قازیاقه 

برای تهیه شیره قازیاقه، حدود 100 گرم از گیاه تازه را به وسیله آب بشویید. سپس گیاه قازیاقه را در داخل آب میوه گیر دستی قرار دهید و پس از فشردن، شیره آن را دریافت نمایید.

شما می توانید برای درمان کوفتگی و بهبود آسم، شیره قازیاقه را با شیر مخلوط نمایید. سپس نوش جان کنید.

شیره گیاه قازیاقه برای تسکین درد و ورم گلو، آنژیم و درمان درد مفاصل مفید واقع است. عصاره این گیاه، التیام دهنده زخم های پوستی است.

علاوه بر این، جویدن برگ و ساقه های تازه قازیاقه کمک چشمگیری در ارتقا استحکام دهان و دندان به ویژه لثه می کند.

روش های استفاده از قازیاقه

سوپ قازیاقه 

یکی از روش های بهره گیری از قازیاقه تهیه سوپ است. در واقع این گیاه دارویی در تهیه انواع سوچ، آش، سبزی پلو و کوکو کاربرد دارد. برای تهیه سوپ قازیاقه، تکه های خرد شده پیاز را به همراه فلفل، ادویه، زرد چوبه و نمک سرخ کنید. سپس تکه های مرغ را در داخل مواد تفت دهید.

شما می توانید برای خوش طعم و رنگ سازی سوپ، مقداری رب گوجه فرنگی نیز به سوپ اضافه کنید. سپس قازیاقه خرد شده و سیب زمینی را در داخل ظرف قرار دهید و با مواد تفت دهید. پس از ترکیب مناسب مواد، آب را اضافه کنید و حدود چهل دقیقه سوپ را بر روی شعله گاز مستقیم قرار دهید.

زین پس رشته سوپ را اضافه کنید و برای لعاب گیری سوپ، حدود 10 الی 15 دقیقه صبر کنید.

سالاد برگ قازیاقه 

یکی دیگر از روش های استفاده از قازیاقه به صورت سالاد است. برای تهیه سالاد قازیاقه، مقداری کاهو، جوانه گندم، ریحان، اسفناج، جعفری، برگ کاسنی و برگ های قازیاقه را تهیه کنید. سپس سبزیجات را به شکل درشت و به دلخواه خرد نمایید و پس از آبکشی، مقداری سس، آب لیمو و روغن زیتون به سالاد اضافه کنید.

سالاد برگ قازیاقه در درمان بیماری های کبد مؤثر است.

استفاده از گیاه قازیاقه در سالاد

عوارض جانبی بهره گیری از قازیاقه

بی شک عدم رعایت حد اعتدال در بهره گیری از گیاه قازیاقه سبب شکل گیری عوارض جانبی در بدن می گردد. متداول ترین عواض جانبی قازیاقه، شکل گیری ناراحتی کبد، مثانه و تحریک پوست است.

مصرف قازیاقه در افراد مبتلا به ضعف کلیه، یرقان و بانوان باردار محدودیت دارد. علت ایجاد محدودیت مصرف قازیاقه در دوره بارداری به سقط جنین باز می گردد.

بهتر است بدانید بهره گیری معتدل قازیاقه در دوره بارداری سبب تسهیل روند زایمان می گردد. این گیاه در دوره شیردهی نیز در تسریع روند ترشح شیر مفید واقع است.

 

دکمه بازگشت به بالا