یک کارشناس ارشد ایمنی راه و ترافیک راهکارهایی را برای کاهش تصادفات رانندگی با وسایل نقلیه سنگین ارائه کرد.
به گزارش امروزنگار، آمار پزشکی قانونی نشان می دهد که در سال گذشته 16 هزار و 778 نفر در حوادث رانندگی جان خود را از دست داده اند. همچنین امسال 318 هزار و 120 نفر بر اثر این تصادفات مجروح شدند که به گفته رئیس پلیس راهور فرجا حدود 20 درصد مصدومان معلول بودند و باید با سختی های ناشی از زندگی خود کنار بیایند. .
در بین تصادفات رانندگی، تصادفات وسایل نقلیه سنگین مانند اتوبوس و انواع کامیون ها همیشه با حساسیت بیشتری دنبال می شود، وسایل نقلیه ای که اگرچه سهم آنها نسبت به سایر وسایل نقلیه در آمار کلی تصادفات کمتر از 10 درصد تصادفات است. اما با توجه به اینکه تعداد مجروحین بیشتر است، از نظر افکار عمومی و حتی مسئولان مربوطه اهمیت بیشتری دارد. مانند حادثه ای که چند روز پیش برای اتوبوس حامل کوهنوردان زنجان رخ داد و یا مواردی مانند لغو اتوبوس خبرنگاران محیط زیست، معلمان سرباز و ….
در این راستا یک کارشناس ارشد ایمنی و ترافیک راهکارهایی برای کاهش تصادفات خودروهای سنگین و ارتقای ایمنی آنها ارائه کرد. سرهنگ علیرضا اسماعیلی در گفت وگو با امروزنگار وی با بیان اینکه نظارت بر تردد وسایل نقلیه سنگین متاثر از عوامل مختلفی است، گفت: مدیریت ترافیک و ایمنی وسایل نقلیه سنگین و اتوبوس های بین شهری به عنوان یکی از وسایل حمل و نقل عمومی تحت تاثیر عوامل مختلفی است. برخلاف خودروهای شخصی که مالکیت شخصی دارند، خودروهای سنگین و اتوبوسها عمدتاً متعلق به یک فرد نیستند و متعلق به شرکتها و تجهیزات هستند یا با رانندگان آنها قرارداد دارند و این خودروها را مدیریت و کنترل میکنند.
شرکت هایی که از وسایل نقلیه سنگین استفاده می کنند باید ناوگان خود را کنترل کنند
وی ادامه داد: در این راستا نظارت بر عملکرد این خودروها و رانندگان آنها جزء وظایف شرکت های متولی این اتوبوس ها و خودروهای سنگین است که البته در قانون نیز پیش بینی شده است، اما باید پرداخت شود. بیشتر به آن توجه کنید این شرکت ها باید توجه بیشتری به وضعیت ایمنی ناوگان خود داشته باشند و قبل از حرکت آن را کنترل کنند.
اسماعیلی با اشاره به اقدامات لازم برای بهبود عملکرد رانندگان و کاهش خطر تصادفات رانندگی گفت: از سوی دیگر توجه به مشکلات فردی و همچنین سهولت تردد و رفت و آمد رانندگان نیز اهمیت انکارناپذیری دارد. و در این زمینه نیز باید به موارد زیادی توجه شود. ببینید رانندگان وسایل نقلیه عمومی و برخی وسایل نقلیه سنگین تعداد زیادی مسافر یا حجم زیادی بار و کالا را حمل می کنند، بنابراین اگر خدای ناکرده خطایی از طرف آنها رخ دهد می تواند معادل تصادف اشتراکی خصوصی باشد. خودروها منجر به تلفات جانی و بر جای گذاشتن پول می شود به همین دلیل تخلفات و تصادفات این دستگاه ها در میان نظرات مردم و مسئولان از حساسیت بیشتری برخوردار است.
رئیس سابق پلیس راه کشور ادامه داد: به عنوان مثال تصادف بین دو اتوبوس می تواند بیش از 50 مجروح داشته باشد در حالی که تصادف بین دو خودروی سواری حداکثر تا 8 مجروح می شود. یا تصادف کامیون می تواند باعث خسارت جانی و مالی به بسیاری از وسایل نقلیه دیگر شود. بنابراین توجه به ایمنی این خودروها و همچنین شرایط رانندگان این ناوگان بسیار مهم است.
پیش بینی نیاز به امکانات رفاهی در جاده برای رانندگان وسایل نقلیه سنگین
وی افزود: رانندگان این خودروها بیشتر مسافت های طولانی را تردد می کنند و به جز داخل وسیله نقلیه که ساعت ها در آن می مانند، جایی برای استراحت ندارند. بنابراین لازم است پارکینگ ها و مراکز رفاهی کافی در طول مسیر برای توقف و استراحت رانندگان ناوگان حمل و نقل عمومی و تامین امکانات لازم برای آنها فراهم شود. این مراکز باید به ویژه در جاده های کویری و طویل ایجاد و در مناطق خاصی از جاده ها مستقر شوند. قطعا چنین امکاناتی و ورود راننده به فضایی دیگر به جای استراحت در همان محیط داخل وسیله نقلیه می تواند به کاهش خطر تصادف در خودروهای سنگین کمک کند.
اسماعیلی ادامه داد: حتی شرکت هایی که این ناوگان را به کار می گیرند ممکن است سهمیه ای در نظر بگیرند تا منتظر رانندگان باشند و از خدمات رفاهی آن مراکز استفاده کنند یا به رانندگان خود فرصت استفاده رایگان از امکانات آن مراکز را بدهند.
باید به رانندگان کامیون های جدی کمک شود
این مدرس دانشگاه همچنین با بیان لزوم تغییر رانندگان وسایل نقلیه سنگین بین شهری گفت: این موضوع به ویژه در بین رانندگان کامیون دیده می شود. بسیاری از رانندگان وسایل نقلیه سنگین بدون اینکه صندلی خود را به دستیار راننده بدهند، کل مسیر طولانی را طی می کنند و این موضوع می تواند منجر به خستگی و خواب آلودگی شود. این در اتوبوس ها کمتر دیده می شود و کنترل آن آسان تر است، اما در رانندگان کامیون رایج تر است.
در این زمینه بخوانید:
ترافیک و مرگ و ترافیک!
چالشی برای وسایل نقلیه استفاده شده برای ترافیک و محیط زیست
الزام مسافران اتوبوس به بستن کمربند ایمنی؛ از استرس پلیس تا بی توجهی رانندگان
وی گفت: تردد رانندگان در خودروهای سنگین به درستی کنترل نمی شود و مدیریت این موضوع نیز چالش برانگیز است. کنترل فیزیکی نیز راه حل مناسبی برای این موضوع نیست زیرا منجر به صف های طولانی و ترافیک بیش از حد می شود. استفاده از وسایل الکترونیکی و دیجیتالی برای کنترل درایورها می تواند راه حل مناسبی برای رفع این مشکل باشد. البته در حال حاضر پلیس راهنمایی و رانندگی نیز از سیستم های کنترل هوشمند استفاده می کند، اما این سیستم ها نیاز به تقویت دارند.
رانندگان را آموزش دهید و به سلامت روحی و جسمی توجه کنید
این کارشناس ارشد ایمنی و تصادفات به موضوع آموزش رانندگان و آزمایش سلامت جسمی و روحی آنها نیز اشاره کرد و گفت: رانندگان این ناوگان باید به صورت مستمر آموزش ببینند. برای مثال، رانندگان اتوبوس باید مواردی مانند الزام مسافران به بستن کمربند ایمنی را جدی بگیرند و مسافران خود را در این مورد مطلع کنند. همچنین شرکت های کارمند و کارفرمایان باید وضعیت جسمی و روحی آنها را زیر نظر داشته باشند و به خدا اگر راننده دچار اختلال روحی یا جسمی است تا رفع مشکل گواهینامه رانندگی این فرد صادر نشود.
انتهای پیام