افزایش برداشت نفت از میدان مشترک یادآوران کلید خورد
طرح افزایش تولید نفت از میدان مشترک یادآوران با هدف تولید روزانه 42 هزار بشکه نفت با سرمایه گذاری 350 میلیون دلار آغاز شد، براساس این طرح، حفاری 24 حلقه چاه در این میدان مشترک نفتی انجام خواهد شد.
به گزارش امروزنگار، تیر ماه 1383 خبر کشف میدان نفتی یادآوران اعلام و طرح توسعه این میدان در سه فاز تعریف شد، تولید در فاز یکم طرح توسعه میدان نفتی یادآوران باید به سقف 85 هزار بشکه در روز می رسید، در فاز دوم رسیدن به سقف تولید 180 هزار بشکه و فاز سوم رسیدن به سقف تولید 300 هزار بشکه نفت در روز برنامه ریزی شد.
چینی ها کار در پروژه توسعه فاز نخست میدان یادآوران را در مرداد ماه 1387 آغاز کردند و در حالی که بنا بود فاز اول 17 تیر ماه سال 1392 (59 ماهه) به طور کامل به بهره برداری برسد این امر محقق نشد.
با روی کار آمدن دولت یازدهم و در پی تاکید بر توسعه هر چه سریعتر میدان های مشترک بخش خشکی، به ویژه میدان یادآوران در آبان ماه 1392 و همچنین انتقاد شرکت ملی نفت از عملکرد پیمانکار چینی در این پروژه، در حالی که روزانه 25 هزار بشکه نفت در قالب تولید زودهنگام (از بهمن ماه 1390) از این میدان مشترک تولید می شد، ساینوپک وعده داد که میزان تولید را تا بهمن سال 1392 به روزانه 50 هزار بشکه برساند.
این وعده عملی نشد تا اینکه اواخر اسفند ماه سال1392، عبدالرضا حاجی حسین نژاد – مدیرعامل آن زمان شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران(متن) گفت که احتمال دارد که تولید نفت تا پایان سال 1392 به 50 هزار بشکه در روز برسد. با چند هفته تاخیر ظرفیت تولید در این میدان مشترک از اردیبهشت ماه سال 1393به روزانه 50 هزار بشکه رسید، در حالی که وعده داده شده بود تولید 85 هزار بشکه تا آذرماه 1393 محقق شود، اما این وعده در زمان مقرر عملی نشد.
سرانجام در پنجم اسفند 1394 مجری طرح توسعه میدان نفتی یادآوران از تولید آزمایشی نفت این میدان مشترک با هدف اطمینان از پایدار بودن تولید نفت این میدان خبر داد. در آن زمان اعلام شد که تولید نفت 21 از 28 روز میدان نفتی یادآوران آغاز شده است. پس از تکمیل راه اندازی ها، دوره آزمایش تولید 21 تا 28 روز انجام می شود که در این دوره باید 21 روز تولید بدون مشکل از میدان یادآوران صورت گیرد تا فاز نخست این طرح آماده راه اندازی کامل برای برداشت روزانه 85 هزار بشکه نفت شود.
با وجود بدقولی چینی ها در توسعه فاز یک میدان یادآوران، پس از اینکه فاز یک این میدان با ظرفیتی 85 هزار بشکه آغاز به تولید کرد، چینی ها برای به دست آوردن فاز دوم آن با ورود نخستین رقبای نفتی شان در پساتحریم به جنبش درآمدند و تمایل خود را برای برعهده گرفتن توسعه فاز دوم میدان نفتی یادآوران اعلام کردند.
برنامه ایران برای دستیابی به تولید روزانه 550 هزار بشکه از غرب کارون وابسته به اجرای فازهای دوم آزادگان و یادآوران است؛ دو فازی که با وجود بدقولی های سابق چینی ها به همان شرکای سابق سپرده شد.
همچنین در فاز نخست توسعه میدان یادآوران برداشت از این میدان باید به روزانه 85 هزار بشکه نفت می رسید که این رقم با افزایش 15 هزار بشکه ای به 100 هزار بشکه در روز رسیده است، قرار بود که با توسعه فاز دوم این میدان نیز سقف برداشت از میدان یادآوران به 180 هزار بشکه نفت در روز برسد موضوعی که از سال 1395 عملا تعطیل شده و تا کنون تصمیم جدی برای آن گرفته نشد.
طرح افزایش برداشت نفت از میدان مشترک یادآوران آغاز شد
دولت سیزدهم اما از همان ابتدا عزم جدی برای تعیین تکلیف فاز دوم یادآوران داشت، تا جایی که بالاخره امروز عملیات اجرایی حفاری 24 حلقه چاه میدان یادآوران آغاز شد، پیش از این در نمایشگاه بین المللی صنعت نفت قراردادهای مربوط به حفاری 24 حلقه چاه توسعه ای تازه در قالب سه قرارداد امضا شد و امروز عملیات اجرای این قراردادها کلید خورد.
مجموع ارزش این قراردادها حدود 350 میلیون دلار بوده و مقرر شده است این چاه ها در لایه های فهلیان و سروک هرکدام به تعداد 12 حلقه در 24 ماه حفاری شوند. هدف از حفر این چاه ها در میدان مشترک نفتی یادآوران، نگهداشت و افزایش تولید روزانه 42 هزار بشکه در این میدان است.
از سوی دیگر، به منظور تسریع در افزایش برداشت از این میدان مشترک، شرکت متن پیش از این بعضی از جاده های دسترسی و سلرهای (محل های موردنیاز حفر چاه) مورد نیاز برای استقرار دکل های حفاری را احداث و کالاهای موردنیاز را تهیه کرده است.
برای توسعه میدان یادآوران معطل خارجی ها نماندیم
جواد اوجی – وزیر نفت امروز در همین راستا اعلام کرد در فاز دوم میدان نفتی مشترک یادآوران نیز که فاز نخست آن را شرکت های خارجی اجرا کرده بودند، معطل آنها نماندیم و با بهره گیری از توان داخلی، عملیات اجرایی آن را از هفته آینده آغاز خواهیم کرد.
میدان نفتی یادآوران از بزرگ ترین میدان های مشترک نفتی ایران با کشورهای همسایه است و در 70 کیلومتری جنوب غرب اهواز و شمال خرمشهر، در منطقه جغرافیایی کوشک و حسینیه قرار دارد.
انتهای پیام