درمان آرتروز بدون جراحی
آرتروز زانو چیست؟
به موازات پیر شدن و با افزایش سن، غضروفها هم دچار فرسودگی و پیری می شوند. غضروفهای زانو هم که بین ران و ساق پا قرار گرفته اند از این قاعده مستثنی نیستند و دچار فرسودگی می شوند که به آن آن آرتروز زانو گفته می شود. ساییدگی مفصل زانو یکی از رایج ترین بیماریهای رایج زانو و از شایع ترین اشکال آرتروز است.
از ویژگی های اصلی آرتروز زانو از بین رفتن پیشرونده غضروف مفصلی است. غضروف مفصلی ماده ای ژلاتینی می باشد که بین دو استخوان وجود دارد.
با این وجود آرتروز و ساییدگی مفصل زانو تنها بیماری بافت غضروفی مفصل نبوده و کل ساختار زانو بعد از غضروف درگیر شده و پس از آن همه بافتها بعد از غضروف شامل استخوان زیر این غضروف و حتی منیسک ها و رباطها و قسمت عصبی- عضلانی غضروف نیز درگیر میشوند.
هر چند با زندگی شهری و عوارض آن ابتلا به این بیماری زیادتر شده است اما مژده آن است که درمانهای بسیار مدرن و جدیدی در حیطه رشته طب فیزیکی و توان بخشی جهت درمان و کنترل این بیماری در دنیا معرفی شده است و در حال حاضر آرتروز زانو مانند سالهای گذشته یک بیماری لاعلاج نیست که بیماران صرفا مجبور شوند با آن بسازند.
عوامل خطرزا ارتروز زانو
آرتروز و ساییدگی زانو معمولاً از سن بالای 50 سال بارز می شود. اما بعضی از شرایط مانند:
- ژنتیک قوی
- فشار زیاد به زانو
- شکستگی های اندامهای تحتانی
شرایط را برای ابتلا به آرتروز زانو مستعدتر می کند.
همچنین بخوانید: https://www.drdards.ir/category/410-arthritis-treatment-no-surgery/
درجات آرتروز زانوی من چقدر است !!
آرتروز زانو بر اساس معاینه و عکس ساده و سایر آزمایشات به 4درجه تقسیم می شود که درجه آخر آن (شماره 4) قابل درمان با درمانهای طبی نمیباشد و لزوما باید با جراحی مفصل تعویض شود. اما عمدتا بیمارانی که به پزشک مراجعه می کنند در درجه 2 یا 3 آرتروز زانو قرار دارند و درمانهای جدید طب فیزیکی در این مراحل بسیار برای آنها کمک کننده می باشد.چنانچه بیمار در مراحل ابتدایی ابتلا مراجعه نماید مرحله درمان راحت تر و سریعتر انجام می شود.
علت آرتروز زانو و ساییدگی زانو
آرتروز زانو یکی از انواع آرتریت زانو می باشد. ایجاد آرتروز زانو تا حدودی مرتبط با با مسائل ژنتیکی و نژادی بوده و احتمال ابتلا به ارتروز زانو در خانمها از اقایان بیشتر می باشد.
بیشترین عامل ایجاد زانو درد و آرتروز زانو افزایش سن و کهولت مفصل زانو می باشد.ابتلا به بیماری آرتروز زانو در زنان با سن کمتر از ۴۵ سال تنها ۲% و در زنان بین ۶۴-۴۵ سال میزان شیوع تا ۳۰% نیز بالا میرود. در زنان بالای سن ۶۵ سال شیوع آرتروز زانو ۶۸% می باشد.
- ضربههای شدید و استفاده زیاد از مفصل زانو
از سایر عوامل موثر در ابتلا به آرتروز زانو وارد شدن ضربه و همچنین استفاده و کار زیاد این مفصل می باشد.
این عامل نیزمی تواند زمینه سازی باشد برای ارتروز زودرس زانو. از جمله عواملی که در این زمینه تاثیرگذار می باشد کوهنوردی غیر اصولی و بالا رفتن های مکرر از پله و همچنین دو زانو و چهار زانو زدن های ممتد می باشد.
از عوامل اصلی احتمال ابتلا به آرترو زانو ، چاقی می باشد. آمارها نشان می دهند که با هر کیلوگرم افزایش وزن فشار روی زانو حدود 4 برابر افزایش می یابد و این فشار و در روی پله ها حدود 16 برابر می شود.
جالب است بدانید کاهش وزن به میزان ۵ کیلوگرم ایجاد درد زانو و خود ارتروز ازنو را ۵۰% کاهش مییابد.
علائم آرتروز زانو
آنچه در بیماران آرتروز مورد اقرار قرار می گیرد آن است که تمامی آنها زانو درد خود را به صورت دردی عمقی در عمق زانو توصیف میکنند.
این در حالی است که درد با کارکردن مفصل مثلا راه رفتن تشدید می شود و با استراحت کاهش می یابد. نکته اینجاست که با پیشرفت ارتروز ممکن است درد دائمی شود.
از ویژگیهای بارز این بیماری سفتی و خشکی و زانو درد صبحگاهی در هنگام بیدار شدن از خواب یا بعد از مدتی دوره بیفعالیتی و بیتحرکی می باشد.
گرچه معمولا پس از تقریبا ۳۰ دقیقه خشکی و کمی دردتسکین پیدا میکند. در این بیماری، بیمار اغلب برای حرکت مفاصل خود گاهی خم کردن و گاهی راست کردن با مشکل مواجه می شود. همچنین فرد قادر نیست به دلیل زانو درد و خشکی زانو آنرا را خم و راست کند.
تغییرات مشاهده شده در اشعه ایکس
تشخیص آرتروز زانو
تشخیص آرتروز زانو به کمک معاینه بالینی و عکس ساده زانو در کنار رد کردن بعضی از بیماریهای احتمالی دیگر توسط پزشک متخصص آرتروز زانو باشد.
در معایناتی که پزشک متخصص طب فیزیکی و یا ارتوپد از بیمار انجام می دهد بر اساس ویژگیهای بالینی بیمار و پس از آن بررسی عکس رادیولوژی صورت می گیرد.
از کجا بفهمیم ارتروز زانو داریم
بهترین راهی که برای اینکه خودمان بفهمیم ارتروز زانو داریم یا نه اول این است که ببینیم صدای قرچ و قروچ یا به اصلاح علمی کریپتاسیون در زانو داریم یا نه. خشکی صبحگاهی زانو هم به نفع آرتروز زانو است . سن ما برای آرتروز باید بالای ۴۵ سال باشد . اگر این علائم را دارید با عکس ایستاده زانو ارتروز را ارزیابی کنید .
علائم آرتروز زانو در جوانی
هر چند معمولا ارتروز جوانی ناشایع می باشد و ارتروز معمولا در اثر افزایش سن و معمولا بالای ۵۰ سال ایجاد می شود ولی در اثر شکستگی یا ورزش های سنگین مانند تردمیل غیراصولی و یا کوهنوردی سنگین و یا عدم درمان پارگی رباط های صلیبی آرتروز زانو در جوانی و به صورت زودرس گاهی ایجاد می شود.
درمان آرتروز زانو چیست؟
امروزه درمان آرتروز زانو مانند سالهای گذشته نبوده و طب های نوین نظیر طب فیزیکی و توانبخشی پیشرفت های زیادی در زمینه کاهش درد و درمان آرتروز زانو در مراحل مختلف بیماری را داشته است.
درمان آرتروز زانو با روش های بدون جراحی
رعایت دورههای متناوب استراحت در طول روز
شایان ذکر است بیحرکت کردن کامل مفصل دردناک و مثلا گچ گرفتن یا اتل زانو لازم نیست.
اصلاح انحرافات و حالت بد زانو، کمر یا کف پا
بیماری آرتروز زانو ممکن است به علت وضعیت بد کل اسکلت بدن از زانو تا کمر یا کف پا ایجاد شده یا تشدید شود.
در این حالت با تصحیح قوس کمر و درمان کف پای صاف و نیز استفاده از کفی مخصوص در موارد زانوی پرانتزی می تواند مفید باشد.
خودداری از تحمیل بار اضافی به مفصل زانو = کاهش فشار روی مفصل زانو
بیمار مبتلا به آرتروز زانو و سایدگی زانو، باید از ایستادن های طولانی، زانو زدن و چمباتمه زدن خودداری نمایید.
کاهش وزن در افراد چاق حداقل 5 کیلوگرم
اضافهوزن یکی از عوامل موثر در درد های مفصلی خصوصاً زانو است و بهتدریج اثر خود را روی مفاصل فرد نشان میدهد. بنابراین طبق بررسیهای به عمل آمده کاهش وزن حداقل ۵ کیلوگرم احتمال بروز آرتروز مفصلی زانو را تا ۵۰ درصد کاهش خواهد داد و در صورت حفظ وزن، اثر درمانی آن ماندگار خواهد بود و در صورت بازگشت وزن فرد، درد مفصل زانو نیز بازخواهد گشت.
داروی غضروف ساز برای ارتروز زانو
در داروخانه ها شما محصولات متعددی را میبینید که تحت عنوان غضروف ساز برای درمان ساییدگی و آرتروز زانو ارایه می شود. داروهای مانند پیازکلیدین و یا آوکلیدین به دلیل ترکیبات آوکادا و سویا در یک دوره کوتاه و با دوز کافی به شما توصیه میشود.
داروهای مکمل یا داروهای دیگر عبارت است از:
- گلوکزامین و کندرویتین پیشرفت آرتروز را آهسته میکند و علائم را تسکین میدهد. گلوکزامین و کندرویتین هر دو در بدن تولید میشود و از جمله موادی هستند که داخل و اطراف سلولهای غضروف وجود دارند. توانایی غضروف برای ترمیم و بازسازی محدود است. مکملهای گلوکزامین به ترمیم آهسته سلولی و تولید غضروف کمک میکند. کندرویتین احتباس آب و خاصیت ارتجاعی غضروف را بهبود میدهد و مانع تجزیه و از بین رفتن غضروف توسط آنزیمها میشود. گلوکزامین و کندرویتین التهاب را نیز کاهش میدهند.
- اسیدهای چرب امگا3: امگا 3 دارای ویژگیهای ضدالتهابی است و میزان آنزیمهای عامل تجزیه غضروف را کاهش میدهد. روغن ماهی یا روغن بذر کتان از منابع غنی امگا 3 محسوب میشود.
- متیل سولفونیل متان (MSM):این دارو از ترکیبات آلی سولفور موجود در اکثر خوراکیهای تازه، مانند میوه، سبزی، غلات، شیر و فراوردههای حیوانی، تهیه میشود. سولفور برای تسکیل بافت پیوندی لازم است و در تمام سلولهای بدن وجود دارد. MSM درد و التهاب ناشی از آرتروز زانو را کاهش میدهد و تاکنون هیچ گونه عوارض جانبی برای آن گزارش نشده است. گاهی اوقات گلوکزامین، کندرویتین و MSM در یک مکمل عرضه میشود.
- قرص ارتروز زانو چیست ؟ در واقع اکثر قرص هایی که تحت عنوان قرص ارتروز زانو شناخته می شوند همین انواع مکمل های گلوکوزامین می باشند . البته در تجربه شخصی اینجانب قرص کاریژن فورت و کارتیجن مکس رضایتمندی خوبی در بیناران ایجاد می کند .
ژلهای زانو
ژل هیالورونیک اسید از قدیم هم با عناوینی مانند تاج خروس و… در بازار ژل های زانو بود. اما اکنون با پیشرفت علم پزشکی و دارویی ژل های بسیار قوی و خوبی مانند هیالوبریکس و آرترومک و لوبراویکس به کمک بیماران شتافته و هم کیفیت اثر بهتر از نظر ماندگاری دارد و هم جز اثر مکانیکیال ژل، اثرات درمانی هم پیدا کرده اند. یک درمان رایج و معجزه آسا برای بیماران مبتلا به آرتروز زانو ترکیب ژل و اوزون می باشد که بسیاری از بیماران از آن راضی هستند.
هزینه تزریق ژل زانودر کلنیک پیشگام در سال 96 در هر زانو 80 هزار تومان مطابق مصوبه وزارت بهداشت ایران می باشد.
دیگر تزریقات مفصل مانند تزریق کورتیکواستروئید نیز میتواند در کاهش علائم و درمان آرتروز زانو موثر باشد.
درمان گیاهی آرتروز زانو
نه تنها روغن سیاهدانه برای ارتروز زانو و کاهش درد و نرم شدن ان مفید است ، ترکبب ۴ واحد سیاهدانه و ۲ واحد عسل و ۱ واحد سرکه تحت عنوان شربت اخلاط ثلاثه به عنوان درمان سنتی ارتروز زانو در طب اسلامی تجویز می شود .
وسایل کمکی که به ارتروز زانو کمک می کند
وسایل کمکی درد و خشکی یا گرفتگی زانو را کاهش و توانایی حرکتی بیمار را افزایش میدهند و کمک میکنند تا بیمار با اعتماد به نفس بیشتری فعالیتهای خود را انجام دهد.
در ادامه با متداولترین وسایل کمکی آشنا میشویم.
کفی کفش
کفی طبی کفش نیرویی را که از کف پا به زانو منتقل میشود، جذب میکند و فشار روی مفصل را کاهش میدهد. این کفی به ویژه برای بیمارانی مناسب است که تمام روز روی سطوح بتونی یا چوبی میایستند.
زانوبند طبی
حتی زانوبندهای بسیار ساده، مانند اسلیو (ساق) نئوپرن با حفرهای برای زانو، استخوان را ثابت نگه میدارد و درد را تسکین میدهد. گاهی اوقات سطح زانو به صورت ناهموار ساییده میشود، در چنین مواردی زانوبند سفارشی که بار تحمیل شونده روی زانو را جذب میکند، بسیار مفید خواهد بود.
به طور خلاصه اقدامات غیر دارویی تخصصی و درمان غیر جراحی آرتروز زانو در کلنیک پیشگام شامل
- الکترو اکوپانکچر یا طب سوزنی به روش های غربی و TCM
- درمان های دستی زانو وجا اندازی نیمه در رفتگی ها
- تکنیک های کششی زانو جهت رهاسازی بافت چسبنده
- با پیشرفته ترین لیزرها
- پرولو تراپی زانو
- شاک ویو تراپی زانو
- رادیوفرکوانسی زانو
- استفاده از پلاسما وان به عنوان یکی از جدیدترین مدالیتی های درمان ارتروز زانو
- ساخت زانوبند خاص GII مخصوص آرتروز
می با شند.
طب سوزنی در آرتروز زانو
امروزه مشخص شده که می تواند در افراد دچار ارتروز زانو از درد مفصل زانو را بکاهد و کارکرد آن را بهتر کند. بر اساس مطالعات بسیار مستدل و اینده نگر می توان نتیجه گیری کرد که درمان آرتروز زانو با کمک طب سوزنی می تواند به عنوان یکی از مهمترین درمان های مکمل جهت بهبود ارتروز زانو استفاده شود. در بسیاری از نقاط دنیا مانند کشور انگلستان در سیستم های NHS تجویز طب سوزنی زانو و نه جراحی و تزریق زانو می باشد.
در بسیاری از بیماران مشاهده شده که تکنیک های طب سوزنی و درمان دستی بعد از سه ماه (حدود 20 جلسه) منجر به کاهش موثر در درمان آرتروز زانو شده اند، هر چند در تجربه اینجانب در کلینیک پیشگام حتی بعد از 3 تا 4 جلسه درمان درست به همراه تکنیکهای درمان دستی، بیمار به کفایت و لیاقت درمان طب سوزنی در درمان ارتروز زانو پی میبرد.
در مورد اوزون تراپی زانو به طور مفصل در همین سایت توضیح داده شده و شما با کلیک بر روی تیتر فوق اطلاعات جامعی از این روش جدید درمانی مشاهده خواهید نمود. امروزه ترکیب ازن درمانی و پرولوتراپی ، یا ازن تراپی زانو و اریتروپویتین و یا پی ار پی موجب شگفتی در درمان و تسکین درد شگرف بیماران شده است.
آب درمانی
در روش آب درمانی از آب برای اهداف درمانی استفاده میشود. با توجه به هدف مورد نظر از روشها و دماهای مختلف استفاده میشود.
آب گرم درد و گرفتگی ناشی از آرتروز و آسیب دیدگیهای زانو را کاهش میدهد. البته در مراحل حاد آسیب دیدگی باید به جای کمپرس گرم از کمپرس سرد برای کاهش التهاب استفاده کنید. گرمای مرطوب در مقایسه با گرمای خشک سریعتر و در عمق بیشتری از بافت نفوذ میکند. برای دردهای کنار زانو می توانید از کمپرس آب یخ و گرم به صورت متناوب استفاده کنید .
TENS به عنوان مدالیتی کاهش درد و همچنین تقویت عضلات در درمان آرتروز زانو
Tens مخفف تحریک الکتریکی عصب از روی پوست است. دستگاه Tens دستگاهی کوچک است که تکانههای برق با ولتاژ پایین را از طریق الکترودهای قرار گرفته روی پوست به پایانههای عصبی تحویل میدهد تا عصبها تحریک شود و درد کاهش یابد. TENS مانع انتقال سیگنالهای درد به مغز میشود و یا تولید اندورفین، یعنی مسکن طبیعی موجود در بدن، را تحریک میکند. پژوهشهای جدید موید کارآمدی TENS در تسکین علائم آرتروز زانو است. استفاده از جریان های دیگر این دستگاه مانند FES موجب تقویت عضلات می شود.
درمان با لیزر کم توان و پرتوان
در درمان با لیزر کمتوان (LLLT) از لیزر کمتوانی استفاده میشود که طول موجهای نور را در طیف قرمز مرئی و یا مادون قرمز دور گسیل میکند.
عارضهها و آسیب دیدگیهای زانو که با لیزر کمتوان درمان میشود، عبارت است از: التهاب تاندون (تاندونیت)، التهاب بورس (بورسیت)، پارگی مینیسک، زانوی دوندگان/ نرمی غضروف کشکک زانو، آب آوردن و ورم مفصل زانو (افیوژن)، سندرم نوار ایلیوتیبیال، بیماری آزگود اشلاتر، آرتروز و روماتیسم زانو. نیروهای لیزر در این درمان کمتوان است، بافت را گرم نمیکند و کوچکترین آسیبی به آن نمیزند. لیزرتراپی متابولیسم سلولی را افزایش میدهد. لیزرهای کمتوان نور را در طیف قرمز و مادون قرمز گسیل میکنند. نور قرمز و مادون قرمز در عمق بافت، یعنی در جایی نفوذ میکند که انرژی نوری جذب و به انرژی بیوشیمیایی تبدیل میشود. ازآنجایی که لیزرتراپی انرژی سلولی را در ناحیه درمان افزایش میدهد، پژوهشگران بر این باوراند که لیزر روند التیام را تسریع میکند و درد و التهاب را کاهش میدهد. هیچ گونه عوارض جانبی برای این درمان موثر گزارش نشده است.
الکترومگنتیک در درمان ارتروز زانو
درمان با میدان پالسی الکترومغناطیس یا PEMF تراپی نیروی ریزجریانی با فرکانس معین را با استفاده از میدانهای الکترومغناطیس پالسی، برای تسکین علائم آرتروز زانو تولید میکند. چون هیچ الکترودی به پوست متصل نمیشود، PEMF را میتوان درمان راحتتری محسوب کرد. اگرچه سالها است که از مگنت تراپی برای درمان بیماریهای التهابی مفصلی استفاده میشود، اما PEMF روش موثرتری است که در آن درمان با میدان الکترومغناطیس پالسی برای مقابله با آرتروز زانو به کار برده میشود.
درمان آرتروز زانو با ماساژ
ماساژ یک مدالیتی کمکی جهت آزادسازی چسبدگی های اطراف زانو می باشد و به عنوان یک درمان کمکی و آرامش بخش در کنار درمان های اصلی آرتروز زانو کمک می کند .
در مورد PRP زانو به طور مفصل در همین سایت توضیح داده شده و شما با کلیک بر روی تیتر فوق اطلاعات جامعی از این روش جدید درمانی مشاهده خواهید نمود.
ارتوکین تراپی: این روش هم مانند پی آر پی از خون خود فرد استفاده می شود. ولی به طور اختصاصی تر فاکتور های ضد اینترلوکین ۱ (عامل ایجاد درد و تخریب غضروف زانو) بلوک می شود. این روش همچنان در دست تحقیق است و چندان رایج نیست.
درمان آرتروز زانو با ورزش = ورزش برای ساییدگی زانو
ورزش تخصصی باید توسط پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی تجویز شود و گرم کردن مفصل قبل از ورزش ممکن است زانو درد و سفتی را کاهش دهد.
گفتنی است در افراد مبتلا به آرتروز زانو، با تقویت عضلات دور مفصل زانو که توسط ورزش درست تجویز شده صورت می پذیرد و در 6 تا 8 هفته نتیجه حاصل می شود، ممکن است به اندازه تجویز داروهای مسکن منجر به کاهش زانو درد شود.
چرا که ناتوانی در افراد مبتلا به آرتروز زانو با ضعف عضله چهار سر ران و عضلات لگنی ارتباط زیادی داشته و افراد فعال و درگیر کار به دلیل کاری که با این عضلات انجام می دهند، زانو درد خیلی کمتری نسبت به افراد غیر فعال دارند.
ورزش اول
در ورزش اول ساییدگی زانو یک بالش زیر پای خود قرار دهید، کف پا و ساق پا را بالا بیاورید 10 شماره نگه دارید و 10 شماره تکرار کنید.
ورزش دوم
در ورزش دوم سایدگی زانو کمر و لگن را مطابق شکل از زمین بلند کنید و یک سطح شیب دار بسازید. این ورزش را 10 شماره انجام دهید.
ورزش سوم
در ورزش سوم آرتروز زانو با یک وسیله غیر کش سان مانند کشش یار یا طناب و یا ملافه پای خود را بالا بیاورید و از نوک انگشتان به مدت 30 شماره کشش را در عضلات پشت ساق و ران پای خود احساس کنید. این ورزش زانو را 5 مرتبه تکرار کنید
ورزش چهارم
در ورزش چهارم ساییدگی زانو در شرایطی که دستتان را به صندلی گرفته اید، کمی تا حد حداکثر 45 درجه از زانو خم شوید و سپاس بسیار ارام و در 30 تا 60 ثانیه بالا بیاییدو صاف بایستید . این ورزش را ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
پیاده روی برای ساییدگی زانو و ارتروز زانو مفید است ؟
در مراحل اولیه ارتروز زانو و شرایط حاد توصیه به پیاده روی به هیچ عنوان نمی شود، اما بعد از درمان ارتروز زانو و انجام آب درمانی برای ارتروز زانو پیاده روی کنترل شده برای ساییدگی زانو و کنترل علائم و تقویت عضلات توصیه می شود .
پیشگیری از آرتروز زانو
- اجتناب از مصرف غذاهای چرب و پر کالری
- مصرف فراوان میوه و سبزی در برنامه غذایی
- گنجاندن تناوب در حرکات روزمره
- انجام ورزش های سبک و پیاده روی
- اجتناب از زدن دو زانو و چهار زانو
- استفاده از دست شویی فرنگی
- انجام حرکتهای کششی پیش از انجام ورزش های حرفه ای
10 توصیه دکتر سپهریان در درمان آرتروز زانو
بسیار صادقانه خدمت تمام بیماران عزیز توصیه می کنم اگر واقعا به توصیه های زیر عمل کنید بسیاری از در شما موثر خواهد بود ولی در صورت عدم توجه به قوانین درمان، بسیاری از درمان ها در شما شکست می خورد و نا امید خواهید شد.
1) کلا نشستن روی زمین به جز موارد اضطرار را فراموش کنید. غذا بر روی صندلی و میز بخورید، نماز روی صندلی بخوانید و هنگام نگاه کردن به تلویزیون بر روی صندلی و در شرایطی که پاهای شما روی زمین قرار گرفته، باشید.
2) حتما از توالت فرنگی استفاده کنید.
3) پله برای شما سم است و تا ممکن است از آن تردد نکنید.
4) در صورتیکه درد زانو شما زیاد است و یا اینکه ناگزیرید از پله یا سطوح سربالایی و سراشیبی استفاده کنید، حتما در دست مقابل زانویی که درد دارد، عصا بگیرید.
5) دو زانو و چهار زانو نشستن در آرتروز زانو ممنوع است.
6) توجه داشته باشید ورزش های زانو و همچنین کمر و لگن که به شما آموزش داده می شود نقش اساسی در حفظ بهبودی و کاهش درد شما خواهد داشت ولی ممکن است در طولانی مدت خود را نشان دهد.
7) نشستن طولانی در ماشین مثلا در ترافیک های شهری طولانی و خصوصا مسافرت بسیار مضر است. اگر در چنین شرایطی به اضطرار قرار گرفتید هر 45 دقیقه از ماشین پیاده شوید و چند قدم راه بروید.
8) خوابیدن روی زمین برای شما مناسب نیست و باید روی تخت بخوابید تا زمان بلند شدن از خواب به زانو شما فشاری نیاید.
9) شب سعی کنید از غذاهای سرد مانند دوغ و ماست و …. استفاده نکنید و به جای آن از دو قاشق از مخلوط دارچین و سیاهدانه و عسل استفاده کنید.
10 ) کاهش وزن را جدی بگیرید. هر 1 Kg اضافه وزن در هنگام را رفتن 4 Kg فشار به زانو می آورد. توصیه ما این است که در درمان آرتروز انو حداقل 5 kg کاهش وزن داشته باشد. هر چند توصیه اصلی ما BMI زیر 25 می باشد.
جهت با روش های غیر جراحی مانند اوزون درمانی، پی آر پی و درمان های دستی Bowen، رادیوفرکوانسی و…. با کلنیک ما واقع در تهران، ستارخان ابتدای پاتریس لومومبا تماس بگیرید.
عمل آرتروز زانو :
عمل ارتروز زانو اغلب به صورت تعویض مفصل و به کارگیری پروتز مفصل در زانو انجام می شود . متخصصین ارتوپدی و خصوصا فوق تخصص های زانو در این زمینه بیشترین مهارت را دارند
به موازات پیرشدن و با افزایش سن، غضروفها هم دچار فرسودگی و پیری میشوند. غضروفهای زانو هم که بین ران و ساق پا قرار گرفتهاند از این قاعده مستثنی نیستند و دچار فرسودگی میشوند که به آن آرتروز زانو گفته میشود. ساییدگی مفصل زانو یکی از رایجترین بیماریهای زانو و از شایعترین اشکال آرتروز است.از ویژگیهای اصلی آرتروز زانو از بین رفتن پیشرونده غضروف مفصلی است. غضروف مفصلی مادهای ژلاتینی است که بین دو استخوان وجود دارد.با این وجود آرتروز و ساییدگی مفصل زانو تنها بیماری بافت غضروفی مفصل نبوده و کل ساختار زانو و پس از آن همه بافتها شامل استخوان زیر این غضروف، ، رباطها و قسمت عصبی- عضلانی غضروف نیز درگیر می شوند.
در صورت ابتلا به آرتروز زانو، پس ا ز مراجعه به متخصص درد، ممکن است یکی از روشهای پی آر پی یا سلول درمانی، ازون تراپی، آر اف و … که از روشهای نوین کاهش دردهای آرتروز زانو بدون جراحی هستند؛ انتخاب شده و در جهت بهبود و کنترل درد زانوی شما اعمال شود. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر و تعیین نوبت از در تهران از طریق تماس با شماره تلفن 88670088 – 021 اقدام فرمایید.
آرتروز زانو بر اساس معاینه و عکس ساده و سایر آزمایشات به 4درجه تقسیم می شود که درجه آخر آن (شماره 4) قابل درمان با درمانهای طبی نیست و لزوما باید با جراحی، مفصل تعویض شود. اما عمدتا بیماران در درجه 2 یا 3 آرتروز زانو قرار دارند و درمانهای جدید طب فیزیکی بسیار کمک کننده است. چنانچه بیمار در مراحل ابتدایی ابتلا مراجعه نماید، مرحله درمان راحتتر و سریعتر انجام میشود.
- ژنتیک فرد
- بالا رفتن سن و سال
- ضربههای شدید و استفاده زیاد از مفصل زانو
- پارگی کامل رباط ACL و آسیب منیسک
- چاقی
- بیماران آرتروز، زانو درد خود را به صورت دردی در عمق زانو توصیف میکنند. این درحالی است که درد با کارکردن مفصل مثلا راه رفتن تشدید میشود و با استراحت کاهش مییابد. نکته اینجاست که با پیشرفت ارتروز ممکن است درد دائمی شود.
- از ویژگیهای بارز این بیماری سفتی، خشکی و زانو درد صبحگاهی در هنگام بیدار شدن از خواب یا بعد از مدتی بیفعالیتی و بیتحرکی است. گرچه معمولا پس از تقریبا ۳۰ دقیقه خشکی و کمی درد تسکین پیدا میکند. در این بیماری، بیمار اغلب برای حرکت مفاصل خود گاهی خم کردن و گاهی راست کردن با مشکل مواجه میشود.
تشخیص به کمک معاینه بالینی و عکس ساده زانو در کنار رد کردن بعضی از بیماریهای احتمالی دیگر توسط پزشک متخصص آرتروز زانو انجام میگیرد.
امروزه درمان آرتروز زانو مانند سالهای گذشته نبوده و طبهای نوین نظیر طب فیزیکی و توانبخشی پیشرفتهای زیادی در زمینه کاهش درد و درمان آرتروز زانو در مراحل مختلف بیماری را داشته است.درمان آرتروز زانو با روشهای بدون جراحی به شرح زیر است:
- رعایت دورههای متناوب استراحت در طول روز: شایان ذکر است ثابت کردن کامل مفصل دردناک با گچ گرفتن یا آتل زانو لازم نیست.
- اصلاح انحرافات و حالت بد زانو، کمر یا کف پا
- کاهش فشار روی مفصل زانو
- کاهش وزن در افراد چاق حداقل 5 کیلوگرم
- داروی غضروف ساز برای آرتروز زانو
- اسیدهای چرب امگا3
- درمان گیاهی آرتروز زانو
- وسایل کمکی که به آرتروز زانو کمک میکند نظیر ، زانوبند طبی
- الکترو اکوپانکچر یا طب سوزنی به روشهای غربی و TCM
- درمانهای دستی زانو و جا اندازی نیمه دررفتگیها
- فیزیوتراپی با پیشرفته ترین لیزرها
- PRP زانو
- تجویز ورزش درمانی
- اوزون درمانی زانو
- شاک ویو تراپی زانو
- تکارتراپی زانو
لیزر پرتوان در درمان آرتروز زانو:
یکی از مدالیتههای پر کاربرد در زمینه درمان آرتروز زانو، لیزر است. لیزر دستگاهی است که نور گسیل شده از اتمها و مولکولها را به صورت موازی و هم جهت درآورده و در نهایت یک موج نور متمرکز و قوی تشکیل میدهد. لیزر یک روش درمانی غیر تهاجمی است، اثرات ضد درد آن نیاز به مصرف مسکنها را کاهش میدهد، به راحتی قابل استفاده بوده و در صورتی که توسط فرد متخصص و آموزش دیده انجام شود عوارضی ندارد.لیزر پرتوان باعث تحریک میتوکندریها (مرکز تنفس و سوخت و ساز سلولی)، کاهش ادم (ورم) بافتی و افزایش خون رسانی به بافت آسیب دیده شده و با تحریک پایانههای عصبی، اثرات ضد درد خود را اعمال میکند.
تعداد جلسات درمانی معمولا بین 3 تا 5 جلسه است اما بر اساس تصمیم پزشک میتواند متغیر باشد. انجام جلسات لیزر درمانی در کنار سایر توصیههای پزشک معالج، اعم از مصرف دارو، ورزش و … به دستیابی به بهترین نتایج کمک میکند.
تکارتراپی در درمان آرتروز زانو:
جریان الکترومغناطیسی باعث حرکت سریع تر یونهای موجود در بافت و در نتیجه افزایش فعالیت سیستم لنفاوی شده که اثرات مطلوبی مانند کاهش تورم و التهاب را به دنبال دارد. اثرات گرمایی تکارتراپی بر مبنای اتساع عروق است و با افزایش جریان خون در بافت هدف، منجر به افزایش رساندن اکسیژن و مواد مغذی به بافت تحت درمان و در نتیجه تسریع بهبود بافتی، کوتاه شدن مدت زمان ریکاوری، کاهش درد و افزایش دامنه حرکتی مفاصل میشود.
هر جلسه تکار تراپی بین 20 تا 30 دقیقه زمان میبرد و تعداد جلسات و فواصل آن توسط پزشک متخصص تعیین میشود.
تزریق داخل مفصلی کورتون:
در صورت عدم پاسخ درد زانو به درمانهای گفته شده و یا در بیمارانی که به صورت حاد دچار تشدید درد، تورم و گرمی در مفصل زانو شدهاند، تزریق داخل مفصلی کورتون به بهبود سریع علائم کمک میکند. بسیاری از بیماران به دلیل نگرانی از ایجاد پوکی استخوان به دنبال تزریق داخل مفصلی کورتون، از پذیرفتن این درمان اجتناب میکنند در حالیکه تزریق داخل مفصلی نسبت به مصرف خوراکی و یا تزریق عضلانی ترکیبات کورتونی، عوارض بسیار ناچیزی دارد و سبب ایجاد و یا تشدید پوکی استخوان نمیشود.
به طورکلی تزریق کورتون با فواصل تزریق سه ماهه در هر مفصل بلامانع است و باعث کاهش قابل توجه و سریع درد میشود ولی این کاهش علائم به طور معمول حداکثر بین یک تا سه ماه طول میکشد. در صورت وجود تورم مفصلی قابل توجه، تخلیهی مایع مفصل توسط پزشک به کنترل بهتر و سریعتر علائم کمک میکند.
امروزه علاوه بر داروهای کورتونی، از ترکیبات جدیدتری برای تزریق داخل مفصل زانو استفاده میشود. با توجه به نگرانیهای موجود نسبت به تزریق داروهای کورتونی، استفاده از این ترکیبات جدید، روز به روز مورد توجه و استقبال بیشتری از جانب بیماران قرار میگیرد. این ترکیبات عبارتند از:
هیالورونیک اسید:
این داروها که به اشتباه به عنوان غضروف ساز شناخته میشوند باعث افزایش لغزندگی و کاهش اصطکاک در فضای مفصل میگردند که در نهایت به کاهش درد، بهبود عملکرد و افزایش انعطاف پذیری و دامنهی حرکت مفصل زانو منجر میشوند. تعداد تزریق بر اساس جرم مولکولی دارو از یک تا سه نوبت تزریق در هر دورهی درمان متغیر است و اثرات آن به مدت چندین ماه ادامه دارد.
پلاسمای غنی از پلاکت (PRP):
خون از دو قسمت پلاسما و سلولهای خونی تشکیل شده است. پلاسما بخش مایع خون ماست که از آب و پروتئین تشکیل شده است. پلاسما باعث تسهیل حرکت گلبولهای قرمز و سفید درون رگ میشود. پلاکتها ذرات کوچکی هستند که در تشکیل لخته خون و ترمیم بافتی مشارکت دارند.
برای تهیهی پلاسمای غنی از پلاکت یا ابتدا ۳۰ تا ۴۰ سی سی خون از بیمار گرفته شده و سپس به وسیله دستگاه سانتریفیوژ، پلاسمای خون که غنی از پلاکت است از سلوالها جدا میشود. این پلاسما که بعد از این مراحل پی آرپی نامیده میشود به وسیله سرنگ از داخل لوله برداشته شده و برای تزریق آماده است. به دنبال تزریق پی آر پی، پلاکتها در محل آسیب پراکنده شده و مواد ترمیم کننده ترشح کرده و پروسه ترمیم بافتی شروع میشود.
در هر دوره درمان معمولا دو تزریق با فاصله دو تا چهار هفته انجام میشود. این روش تاثیر بسزایی در کاهش درد و بهبود عملکرد بیمار دارد و اثرات آن در مقایسه با سایر روشهای تزریقی مدت زمان بیشتری ادامه مییابد.
گاز اوزون و درمان آرتروز زانو:
اوزون یک گاز بی رنگ و بدبو است که از سه اتم اکسیژن تشکیل شده و عملکرد اصلی آن حفاظت در برابر اشعه ماورا بنفش خورشید است. علی رغم برخی عوارض نامطلوب مانند اثرات سمی بر سیستم تنفسی، گاز اوزون اثرات درمانی بسیار زیادی نیز دارد. در سالهای اخیر استفاده از اوزون تراپی در کنترل درد و بهبود عملکرد بیماران مبتلا به بیماریهای اسکلتی-عضلانی مورد توجه پزشکان زیادی در سراسر دنیا قرار گرفته و با توجه به این که گاز اوزون خاصیت ضد التهابی بالایی داشته، نسبتا سریع الاثر است و محدودیتهای تزریق کورتیکواستروئید (کورتون) را ندارد، محبوبیت زیادی پیدا کرده است.از شایعترین بیماری های اسکلتی عضلانی که در آنها کاربرد دارد میتوان به آرتروز زانو و اشاره کرد.
به دنبال تزریق داخل مفصلی در فرد مبتلا به آتروز زانو، گاز اوزون در مایع مفصلی حل شده و از آزادسازی مواد التهابی و آنزیمهای تخریب کنندهی غضروف جلوگیری کرده و با متوقف ساختن چرخه درد و التهاب، اثرات ضد التهابی خود را بدون تخریب غضروف، اعمال می کند. همچنین گاز اوزون با تحریک فیبروبلاستها و آنزیمهای آنتی اکسیدان، اثر محافظتی بر روی غضروف مفصل داشته و قابلیت بازسازی و ترمیم نسبی در غضروف مفصل ایجاد میکند.
با توجه به شدت درگیری مفصل، علائم بیمار و تشخیص پزشک، تعداد جلسات تزریق گاز اوزون متغیر است و به طور میانگین شامل دو الی سه تزریق با فاصله یک هفته است. در صورت نیاز، اوزون تراپی هر 6 ماه یا یک سال تکرار میشود.لازم به ذکر است اثربخشی این روشها در افرادی که کنترل وزن بهتری دارند و از برنامهی ورزشی مناسب پیروی میکنند به طور قابل توجهی بیشتر است.
آر اف یا رادیو فرکانسی:
این روش درمانی در بیمارانی که به آرتروز شدید مبتلا هستند، تجویز میشود. در این روش درمانی با کمک یک سوزن وارد اعصاب اطراف مفصل زانو شده و آنها را با دستگاه رادیو فرکانسی ترمیم کرده و بدین طریق به کاهش درد بیمار کمک میشود.
درمان آرتروز زانو با ورزش:
ورزش تخصصی باید توسط پزشک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی تجویز شود و گرم کردن مفصل قبل از ورزش ممکن است و سفتی را کاهش دهد. گفتنی است در افراد مبتلا به آرتروز زانو، با تقویت عضلات دور مفصل زانو که توسط ورزش درست تجویز شده صورت میپذیرد، ممکن است به اندازه تجویز داروهای مسکن منجر به کاهش زانو درد شود.چرا که ناتوانی در افراد مبتلا به آرتروز زانو با ضعف عضله چهار سر ران و عضلات لگنی ارتباط زیادی داشته و افراد فعال و درگیر کار به دلیل کاری که با این عضلات انجام میدهند، زانو درد خیلی کمتری نسبت به افراد غیرفعال دارند.
در ورزش اول ساییدگی زانو یک بالش زیر پای خود قرار دهید، کف پا و ساق پا را بالا بیاورید 10 شماره نگه دارید.
در ورزش دوم سایدگی زانو، کمر و لگن را از زمین بلند کرده و یک سطح شیب دار بسازید. این ورزش را 10 شماره انجام دهید.
در ورزش سوم آرتروز زانو با یک وسیله غیر کشسان مانند کشش یار یا طناب و یا ملافه پای خود را بالا بیاورید و از نوک انگشتان به مدت 30 شماره کشش را در عضلات پشت ساق و ران پای خود احساس کنید. این ورزش زانو را 5 مرتبه تکرار کنید
در ورزش چهارم ساییدگی زانو در شرایطی که دستتان را به صندلی گرفتهاید، کمی تا حد حداکثر 45 درجه از زانو خم شوید و سپس بسیار ارام و در 30 تا 60 ثانیه بالا بیایید و صاف بایستید. این ورزش را ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
اثر پیاده روی بر آرتروز زانو:
در مراحل اولیه آرتروز زانو و همچنین شرایط حاد به هیچ عنوان توصیه به پیاده روی نمیشود، اما بعد از درمان آرتروز زانو و انجام برای ارتروز زانو پیاده روی کنترل شده برای ساییدگی زانو و کنترل علائم و تقویت عضلات توصیه میشود .
- اجتناب از مصرف غذاهای چرب و پرکالری
- مصرف فراوان میوه و سبزی در برنامه غذایی
- گنجاندن تناوب در حرکات روزمره
- انجام ورزشهای سبک و پیاده روی
- اجتناب از زدن دو زانو و چهار زانو
- استفاده از دست شویی فرنگی
- انجام حرکتهای کششی پیش از انجام ورزشهای حرفهای
در ، به دلیل شدت دردهای سوزشی، اگر دارو درمانی و کنترل قند فایده ای نداشت؛ در این شرایط جهت کاهش درد اقدامات مداخله ای (اینترونشنال) درد میتواند کمک کننده باشد. پزشک فوق تخصص درد در این بیماران، طی دو جلسه اقدام به مینماید؛ که این کار بدون نیاز به بیهوشی بوده ولی در اتاق عمل استریل انجام میشود.
نظرات کاربران درباره این مطلب :اردلان فریدونی [ 1401-04-21 ]
سلام ممنون از مقالتون من هم طبق مقاله ای که در سایت درمان مدیکال خواندم غذاهایی هم هستند که برای آرتروز مضر هستند مانند: غذاهایی که جذب کلسیم را مهار می کنند مانند لبنیات، تخم مرغ، گوشت قرمز، الکل، قهوه، شکر و شیرینی جات مختلف اسفناج، کنگر، آلوها و زغال اخته گوجه فرنگی، سیب زمینی، تنباکو، فلفل های مختلف، بادمجان غذاهایی که باعث افزایش ورم و التهاب می شوند شامل مغزها، آجیل های چرب، دانه های چرب، چربی های حیوانی، گندم سیاه
برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
زانو یک مفصل انعطافپذیر و تحملکنندهی وزن است که مستعد فرسایش بوده و بنابراین احتمال مبتلا شدن به آرتروز زیاد میباشد. غضروف موجود در مفصل زانوی دارای آرتروز، ضخیم، آسیبدیده و یا از بین رفته است. غضروف آسیبدیده خود منبع درد یا سایر علائم نمیباشد. به جای آن، غضروف آسیبدیده یا از بین رفته موجب اصطکاک بین استخوانها و دیگر مشکلات زانو میشود، که به نوبهی خود سبب درد زانو و علائم مربوطه میشود.
امروزه روشهای درمانی بدون جراحی متعدی برای آرتروز رانو وجود دارد. این روشها دارای مزایای بیخطر بودن و عدم نیاز به دورهی نقاهت در مقایسه با روشهای جراحی هستند. ، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی از روشهای تشخیصی مختلفی برای تعیین نوع آرتروز زانو استفاده مینماید و بر اساس وضعیت بیمار، روشهای درمان بدون جراحی متنوعی را تجویز میکند، از جمله:
- ورزش
- لیزر درمانی
- طب سوزنی
- اوزون درمانی
- تزریق هیالورونیک اسید
آناتومی مفصل زانو
التهاب مفصل زانو غالباً با تخریب غضروف بین استخوان ران و ساق پا آغاز میشود. با بروز التهاب مفاصل، استخوانهای ران و ساق پا در محل مفصل زانو به هم ساییده میشوند. کشکک زانو (کاسه زانو) نیز ممکن است غضروف خود را از دست بدهد.
انواع آرتریت (التهاب مفصل) زانو
آرتروز زانو
این نوع متداول از آرتریت زانو معمولاً در یک یا هر دو مفصل زانو رخ میدهد. علامت این بیماری تخریب غضروف مفصلی که استخوان ساق پا، استخوان ران و کشکک زانو را در محل مفصل زانو پوشش میدهد و از آنها حفاظت میکند، است. جریان خون یا رشتههای عصبی در غضروف وجود ندارد، بنابراین احتمال آسیب دیدن غضروف مفصلی بدون هیچ دردی وجود دارد. هرچند زمانی که غضروف تخریبشده موجب ساییده شدن استخوان بر روی استخوان شده یا سبب تضعیف عملکرد مفصل به طریق دیگری میگردد، شخص متحمل درد میشود.
التهاب مفصل زانو پس از تروما
این نوع از التهاب مفصل پس از یک ضربه یا آسیب به زانو از جمله شکستگی استخوان، پارگی منیسک یا آسیب رباط ایحاد میگردد. در نتیجهی آسیب، سلولهای غضروف به تدریج تخریب میشوند. این حالت معمولاً در طول یک دورهی زمانی طولانی مدت حادث شده و شامل علائمی مشابه آرتروز زانو میباشد.
آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی)
روماتیسم مفصلی یک بیماری سیستم ایمنی بدن است که در ابتدا در افراد بین 20 تا 50 ساله بروز پیدا میکند؛ این بیماری میتواند موجب درد زانو شود. روماتیسم مفصلی زمانی ایجاد میشود که گلبولهای سفید خون که بطور طبیعی از بدن در برابر عفونت، باکتری و ویروس محافظت میکنند، شروع به تخریب پوشش سینوویال مفصل میکنند. افرادی که از روماتیسم مفصلی زانو رنج میبرند، معمولاً آن را بصورت متقارن در هر دو زانو حس کرده و علائمی در دستان و مچ دستان خود نیز دارند.
علائم و نشانهها
یکی از علائم اصلی در اشخاص مبتلا با آرتریت زانو درد در مفضل زانو است. این درد ممکن است دارای یک الگوی خاص باشد، برای مثال:
- درد زانویی که میآید و میرود.
- درد همراه با برخی فعالیتهای خاص، از جمله خم شدن، زانو زدن، چمباتمه نشستن یا بالا رفتن از پله
- درد و سفتی زانو که بعد از عدم فعالیت یا استراحت طولانی مدت بدتر میشود، برای نمونه بلند شدن از تخت در هنگام صبح
علتها و دلایل
هیچکس علت دقیق التهاب مفصل زانو را نمیداند، اما اکثر افرادی که دچار این بیماری هستند حداقل یکی از خصوصیات زیر را دارند:
- سن بالا
- اضافه وزن زیاد
- ترومای مفصل
- سابقهی خانوادگی
- فشار بر مفصل و مصدومیت مزمن
- جنسیت- زنان بیشتر از مردان احتمال ابتلا به آرتروز زانو را دارند.
تشخیص
در حالی که هیچ آزمایشی به تنهایی نمیتواند بطور قطع آرتروز زانو را تشخیص دهد، پزشکان از یک روش جامع استفاده میکنند که عبارت است از:
- مصاحبه با بیمار: پزشک از بیمار دربارهی سابقهی خانوادگی سوالاتی میپرسد و از وی میخواهد که نحوهی شروع علائم در زانو، الگوی درد و تورم زانو و چگونگی تاثیر علائم بر نحوهی زندگی خود را شرح دهد.
- معاینه جسمی: پزشک بصورت فیزیکی زانوی بیمار را معاینه میکند، نشانههای تورم، نقاط درد، سفتی و دامنهی حرکتی را مورد بررسی قرار میدهد.
- انجام آزمایشاتی مانند اولتراسوند، اشعه ایکس، MRI و تستهای آزمایشگاهی.
درمان فیزیوتراپی
ما استفاده از فیزیوتراپی را به عنوان روشی بدون جراحی برای درمان هر نوع التهاب مفصل و درمان آرتروز پا پیشنهاد خواهیم کرد. فیزیوتراپی با استفاده از روشهای درمانی مختلف از جمله طب سوزنی، ماساژ درمانی، کایروپراکتیک، ورزشهای زانو و تزریقهای مختلف مانند اوزون به کاهش درد، سفتی و خشکی زانو و التهاب ناشی از آرتروز زانو کمک میکند.
لیزر درمانی
لیزر درمانی راهحلی ایمن، کارآمد، غیرتهاجمی و بدون درد برای تسکین زانو درد ناشی از پارگی مینیسک زانو است. بیماران بدون استثناء واکنش مناسبی به درمان نشان میدهند و معمولاً دردشان پس از چند جلسه درمان آرام میشود. دکتر سعیدی برای کاهش درد، تقویت عضلههای اطراف مفصل زانو و افزایش دامنه حرکتی از لیزر درمانی در کنار دیگر روشهای برق درمانی مانند مگنت تراپی، شاک ویو تراپی و تحریک الکتریکی عصب از راه پوست (TENs) بهره میگیرند. کاهش ورم و التهاب یکی از مزایای شاخص این درمانها است که عملکرد کلی مفصل را بهبود میبخشد.
اوزون درمانی
تزریق اوزون به زانو میتواند درد را تسکین داده و کیفیت زندگی افراد مبتلا به آرتروز زانو افزایش دهد. اوزون درمانی زانو درد سبب مهار پروستاگلاندینها و سایتوکاینها شده و با افزایش میزان گلیکولیز گلبول قرمز خون موجب کاهش استرس اکسیداتیو میگردد. این امر منجر به افزایش مقدار اکسیژن آزاد شده به ناحیهی مورد نظر و افزایش سرعت بهبودی میشود.
طب سوزنی
نقاط طب سوزنی برای متعادل کردن گردش انرژی تحریک میشوند، که موجب تاثیر بر سلامت کل زانو و افزایش قابلیت بهبودی طبیعی مفصل میگردد. این روش به عنوان یک سیستم سلامتی کارا شهرت پیدا کرده است. بیشتر بیماریهای زانو را میتوان بدون هیچگونه عوارض جانبی که غالباً در اثر داروهای شیمیایی ایجاد میشوند، ترمیم کرده و بهبود داد. همچنین به عنوان یک مراقبت پزشکی پیشگیرانه، بسیاری از افراد برای حفظ سلامتی خود از طب سوزنی استفاده میکنند.
مگنتتراپی
جای تعجب نیست که مگنتتراپی در کاهش درد و ناتوانی بیماران مبتلا به آرتریت زانو از طریق ایجاد یک میدان پالسی با فرکانس پایین، مفید میباشد.
تزریق هیالورونیک اسید
برای درمان زانو دردهایی که ناشی از آرتروز باشد، میتوان از تزریق یک داروی کاملاً طبیعی به نام هیالورونیک اسید استفاده کرد. این محلول دارویی به صورت کاملاً بدون درد به داخل مفصل زانو تزریق میشود. بدن ما به طور طبیعی موادی به نام هیالگان تولید میکند که ماده مؤثره اصلی آن سدیم هیالورونات میباشد و هدف از ساخت آن، لغزنده و نرم کردن مفاصل است.
ورزشهای زانو
ورزشهای کششی و تقویتی و تمرینات هوازی کمفشار میتوانند مزایای متعددی داشته باشند، از جمله:
- کاهش درد
- افزایش دامنه و عملکرد حرکتی
- کمک به سلامت غضروف
- کمک به کاهش وزن
- کمک به حفظ عملکرد
هرچند باید توجه داشت که این ورزشها را نباید بدون مشورت با یک متخصص انجام داد، در غیر این صورت منجر به وضعیت بدتری خواهد شد. در اینجا نمونههایی از این ورزشها ارائه میشود:
بالا بردن پا (در حالت خوابیده): کاملاً صاف بر روی کمر روی زمین دراز کشیده و دستان را در دو طرف بدن خود قرار دهید و انگشتان پا به سمت بالا باشد. پاهای خود را صاف نگه داشته و عضلات پای خود را سفت کنید و به آرامی بالا ببرید.
کشش همسترینگ (خوابیده): روی زمین دراز بکشید و هر دو پای خود را خم کنید. به آرامی یک پا را در همان حالت خمیده بلند کنید، و زانوی خود را سمت قفسه سینه بکشید.
اسکات نیمه: پاها را به اندازه عرض شانه باز کنید، دستان خود را به سمت جلوی خود بکشید و به آرامی زانوهای خو را تا وضعیت نیمه نشسته خم کنید.
حرکت دیپ روی یک پا: بین دو صندلی بایستید، برای تعادل به آنها تکیه کنید، یک پا را در جلوی خود بالا بیاورید. به آرامی پای دیگر را خم کنید و کمی بدن خود را پایین بیاورید.
کشش پا: روی زمین بنشینید و هر دو پای خود را به سمت بیرون صاف کنید. خود را با قرار دادن دستان در دو طرف بدن ثابت کنید و کمر خود را صاف نگه دارید. به آرامی یک زانو را خم کنید تا زمانی که احساس کشش در آن کردید اما نه تا زمانی که دردناک شد.
درمان آرتروز و ساییدگی مفصل زانو بدون جراحی با حرکات اصلاحی و طب فیزیکی