طرز استفاده از قهوه جوش
در روزهایی که مدلهای مختلفی از قهوه به فروش میرسد، قهوههای دمی و دستگاهی دارای طرفداران بیشتری از قهوههای فوری هستند به همین دلیل افراد زیادی برای خانه، محل کار یا فضاهای دیگر در پی خرید قهوه ساز هستند. در مقاله طرز استفاده از قهوه ساز قصد داریم به شما بگوییم چگونه با قهوه ساز های مختلف، قهوه درست کنید.
چگونه با قهوه ساز دستی قهوه درست کنیم؟
برای درست کردن یا به اصطلاح دم کردن قهوه روش ها و دستگاه های مختلفی در بازار موجود است. در این مطلب به شما می گوییم در انواع قهوه سازها چگونه قهوه درست کنید و طرز استفاده از قهوه ساز چگونه است. فرنچ پرس به احتمال زیاد قهوه ساز دستی فرنچ پرس را خیلی بیشتر از سایر قهوه سازهای دستی در خانهها و کافهها دیدهاید. طریقه کار با قهوه ساز فرنچ پرس به حدی ساده است که تمامی افراد میتوانند بدون نیاز به آموزش خاصی از آن استفاده کرده و قهوه درست کنند. البته که از فرنچ پرس برای دم کشیدن چای (انواع چای مانند چای سبز) و تهیه کف شیر (اصطلاح فوم شیر) نیز استفاده میشود.
اولین مرحله در استفاده از فرنچ پرس برای درست کردن قهوه، ریختن پودر قهوه در فرنچ پرس است. همانطور که از اسم دستگاه مشخص است باید پودر قهوه فرانسه یا دمی در این دستگاه ریخته شود. سپس به آرامی و به صورت دورانی آبجوش را روی پودر قهوه بریزید و درب فرنچ پرس را ببندید. دقت کنید که اهرم فرنچ پرس بالا باشد. پس از 3 الی 4 دقیقه قهوه شما دم کشیده و می توانید اهرم فرنچ پرس را به پایین فشار دهید و قهوه خود را سرو کنید. موکاپات قهوه حاصل از موکاپات در اثر دم کشیدن به دست میآید. موکاپات در حالت کلی از 3 قسمت تشکیل میشود که در دو حالت گازی و برقی در بازار به فروش میرسد. اکثر موکاپاتها از جنس استیل یا آلومینیوم هستند که وابسته به گنجایش محفظه در گروههای تک نفره، دو نفره و چند نفره تقسیم میشوند.
آموزش استفاده از قهوه ساز موکاپات به این صورت است که ابتدا مخزن قهوه یا همان قسمت میانی موکاپات را از پودر قهوه پر میکنید، سپس قسمت پایینی را با آب پر کنید. حال 3 قسمت موکاپات را به هم متصل کنید و موکاپات را روی حرارت گاز قرار دهید. عصاره قهوه به صورت خودکار کشیده میشود و در قسمت اولیه موکاپات ریخته میشود. پس از گذشت زمان مناسب میتوانید قهوه را نوش جان کنید. قهوه جوش ترک یکی از خوشمزهترین و پرطرفدارترین قهوههای موجود در بازار جهانی، قهوه ترک است. قهوه ترک را میتوان با استفاده از قهوه ساز برقی و خانگی تهیه کرد؛ اما در این میان قهوه ترک تهیه شده با استفاده از قهوه جوش ترک بیشترین طرفدار را ازآن خود کرده است.
طرز کار با قهوه ساز دستی مانند قهوه جوش ترک بسیار آسان است. کافی است مقداری آب درون آن بریزید، سپس به نسبت هر 25 میلیلیتر آب 2 قاشق چایخوری قهوه خرد شده (پودر قهوه) به محفظه قهوه جوش ترک اضافه کنید. حال زمان آن رسیده است تا قهوه جوش ترک را روی شعله کم قرار دهید و به مدت یک دقیقه پشت سرهم قهوه را هم بزنید تا کف روی قهوه از بین نرود. کف ایجاد شده را جدا کرده و درون فنجان بریزید، سپس قهوه جوش را دوباره روی حرارت قرار دهید. پس از مدت 30 ثانیه قهوه را به فنجان اضافه کنید و از قهوه ترک تهیه شده لذت ببرید. دله عربی اگر تا به حال به شهرها یا کشورهای حوزه خلیج فارس سفر کرده باشید، قطعا با استقبال بینظیر مردم از قهوه عربی مواجه شدهاید.
روش اصیل جهت تهیه قهوه عربی استفاده از دله عربی است. دله عربی در لیست قهوه سازهای دستی قرار دارد. شاید در نگاه اول تهیه قهوه عربی خیلی آسان بهنظر برسد؛ اما فوتهای کوزهگری آن باعث میشود تا به دقت و ریزکاری بیشتری نیاز داشته باشد. طریقه استفاده از قهوه ساز عربی به این گونه است که ابتدا کمی آب در حد یک فنجان درون دله عربی ریخته و آن را روی شعله کم قرار دهید. پس از بهجوش آمدن آب دله را به مدت 30 ثانیه از روی شعله بردارید تا دمای آب کمتر شود. حال بهترین زمان اضافه کردن پودر قهوه به آب درون دله است. محتوای درون دله را هم بزنید و به درجه شعله دست نزنید. (اگر دمای گاز خیلی پایین بود، میتوانید آن را به شعله ملایمی تغییر دهید
برای دم کشیدن قهوه عربی به دله 10 تا 12 دقیقه زمان دهید. با توجه به نسبی بودن زمان بهتر است که از نشانههای دم کشیدن قهوه عربی آگاه باشید. بالا آمدن دانههای ریز قهوه روی آب، دیده شدن فوم قهوه یا کف از نشانههای دم کشیدن قهوه عربی درون دله عربی است. با توجه به اینکه قهوه عربی با هل یا نوعی ادویه سرو میشود، پس از دم کشیدن قهوه دله را از روی شعله بردارید، در جایی ساکن به مدت یک دقیقه قرار دهید و پس از افزودن ادویه دوباره دله را روی حرارت قرار دهید تا برای بار آخر دم بکشد و پس از مشاهده فوم قهوه میتوانید دله را بهطور کامل از روی شعله بردارید. نکته مهمی که فوت آخر کوزهگری محسوب میشود عدم سرو قهوه تا 5 دقیقه پس از برداشتن دله از روی حرارت است زیرا دانههای قهوه باید در ته ظرف تهنشین شوند.
آئروپرس یکی از بهروزترین و کاربردیترین قهوه سازهای دستی دنیا، قهوه ساز آئروپرس است. قهوه ساز آئروپرس را میتوان در گروه قهوه ساز خانگی و دستی قرار دهیم. برای یادگیری طرز استفاده از قهوه ساز خانگی آئروپرس ابتدا نیاز است تا با قسمتهای مختلف دستگاه آشنا باشید. قهوه ساز خانگی آئروپرس دارای فیلتر کاغذی یکبار مصرفی است که مانع از عبور تفاله قهوه به درون عصاره بدست آمده میشود، یک پیستون و 2 سیلندر تودرتو است. شاید در ابتدا طرز کار با قهوه ساز آئروپرس سخت و پیچیده بهنظر بیاید، اما تهیه قهوه با آئروپرس زمانی کمتر از قهوه ساز فرنچ پرس میگیرد؛
همچنین قهوه بدست آمده تلخی کمتری نسبت به قهوه فرنچ پرس دارد. برای تهیه قهوه از دستگاه آئروپرس ابتدا باید یک میکروفیلتر در قسمت بالایی دستگاه قرار دهید. (پیستون را باز کنید، سرپوش مشبک را جدا کنید و میکروفیلتر قرار دهید) حال پودر قهوه ( قهوه آسیاب شده) را درون مخزن قرار دهید و آب جوش را به دستگاه اضافه کنید. شما میتوانید اعداد 1 تا 4 را روی دیواره ظرف آئروپرس جهت اضافه شدن آب جوش مشاهده کنید. این اعداد نشان دهنده مقدار اب به میزان پودر قهوه اضافه شده است. حال میتوانید پیستون را به سمت پایین فشار دهید. برای دم کشیدن قهوه به زمانی بیشتر از 1 دقیقه نیاز دارید. (حدود 70 تا 90 ثانیه) قهوه شما آماده است؛ از نوشیدن آن لذت ببرید.
کمکس کمکس یکی از جالبترین وسایل ساخت قهوه به صورت دستی است. اولین بار قهوه ساز کمکس توسط یک مرد آلمانی به نام پیتر شلمبوم در سال 1941 به جهان معرفی شد. به احتمال زیاد با نگاه کردن به کمکس یاد شیشه ارلن آزمایشگاه شیمی یا ساعت شنی خواهید افتاد. طریقه استفاده از قهوه ساز کمکس به این صورت است که در قسمت بالایی یعنی دهانه کمکس یک کاغذ فیلتر بزرگ قرار میگیرد (کاغذ به درون کمکس سقوط نکند) سپس پودر قهوه روی کاغذ فیلتر ریخته میشود. حال کاربر میتواند آب جوش از پیش تهیه شده را روی پودر قهوه بریزد. نوشیدنی نهایی در قسمت انتهایی کمکس جمع میشود و پس از گذشت زمان مناسب آماده نوشیدن است.
طرز استفاده از دستگاه قهوه ساز
در ابتدای مقاله به نام چند مدل قهوه ساز دستی اشاره شد. با توجه به محبوبیت و طعم خاص قهوه اسپرسو، اسپرسو سازهای اتوماتیک و نیمه اتوماتیک متنوعی در بازار وجود دارند که در صورت یادگیری طرز استفاده از آنها تهیه قهوه اسپرسو از آنها به آسانی خرید قهوه عربیکا میشود. دستگاههای قهوه ساز مرغوبی تا به حال از برندهای مختلفی مانند بوش، فیلیپس، ، نسپرسو، نوا و زیمنس در ویترین بازار دیده شدهاند که نحوه کار با آنها تقریبا شبیه به هم است و تفاوت آنچنانی دیده نمیشود. تا به اینجای مقاله تلاش شد تا به طرز استفاده از قهوه ساز دستی و خانگی به بهترین نحو آموزش داده شود؛ حال جالب میشود تا کمی درمورد طرز استفاده از قهوه ساز برقی بخوانیم. با ما همراه باشید.
طرز استفاده از قهوه ساز برقی برای قهوه فرانسه
بعد از اسپرسو یکی از محبوبترین نوع قهوهها، قهوه فرانسه است که با استفاده دستگاه قهوه ساز میتواند آماده نوشیدن شود. آماده کردن قهوه فرانسه با دستگاه قهوه ساز به آسانی تهیه با قهوه ساز دستی است و مراحل پیچیدهای ندارد به همین دلیل پس از مطالعه این مقاله میتوانید بدون نیاز به آموزش خاص دیگری نسبت به تهیه قهوه فرانسه با قهوه ساز برقی اقدام کنید. معمولا دانههای قهوه برای قهوه فرانسه در حد متوسطی آسیاب میشوند و پودر قهوه فرانسه درشتتر از قهوه اسپرسو است.
برای دم کردن قهوه فرانسه باید درب بالای محفظه قهوه ساز را برداشته و روی فیلتر توری پودر قهوه بریزید؛ فراموش نکنید که مخزن دوم را با آب پر کنید. نکتهای که در تهیه قهوه فرانسه باید به آن توجه کنید، تناسب میان آب و پودر قهوه است. به ازای هر یک قاشق غذاخوری پودر قهوه نیاز است تا نصف یک فنجان آب به محفظه اضافه کنید. البته میزان رقت یا غلظت قهوه قابل تغییر است. قهوه دم شده درون قوری دستگاه جمع می شود و پس از اتمام کار می توانید از قهوه استفاده کنید.