جامعهمعرفی کسب و کار

چگونه بفهمیم شخصی معتاد است؟

آنچه در این مطلب میخوانید:

اگر فکر می‌کنید یکی از عزیزانتان در دام سوءمصرف مواد مخدر گرفتار شده است، لازم است با نشانه‌های اعتیاد به مواد مخدر آشنا باشید تا متوجه شوید که چه دارو یا ماده مخدری سلامت عزیزتان را مختل کرده است. پس قطعاً باید با نشانه ها و علائم اعتیاد آشنا شویم تا یاد بگیریم که چگونه فرد معتاد را بشناسیم، و برای بهبودی نزدیکان خود هرچه سریعتر اقدام کنیم.

اگر از نشانه‌های اعتیاد اطلاع نداشته باشید، تشخیص دادن اعتیاد به مواد مخدر یا الکل دشوار می‌شود. سوءمصرف مواد مخدر ظاهر و چگونگی رفتار و احساس مصرف‌کننده را تغییر می‌دهد. علائم سوءمصرف مواد مخدر می‌تواند ماهیت جسمی، رفتاری یا روانی داشته باشد.

شاید از خودتان بپرسید معتاد کیست؟ چگونه افراد معتاد را بشناسیم؟ خوشبختانه اعتیاد ویژگی‌های قابل تشخیص واضحی دارد و مصرف بسیاری از گونه‌های مواد مخدر نشانه‌ها و علائم مشترکی را به دنبال دارد. اگر نگران وضعیت یکی از دوستان یا اعضاء خانواده‌تان هستید، با کمی مطالعه درباره این نشانه‌ها و علائم می‌توانید اعتیاد را تشخیص دهید و فردی را که با این اختلال دست و پنجه نرم می‌کند، سریع‌تر نجات دهید. در ادامه همراه باشید تا نکاتی را برای شناسایی افراد معتاد بیاموزید.

علائم اولیه اعتیاد به مواد مخدر

هر چند تشخیص اعتیاد در ابتدای دوران مصرف، دشوار است، اما اعتیاد با چند نشانه هشداردهنده اولیه همراه است که شناسایی این بلای خانمان‌سوز را آسان‌تر می‌سازد. علائم اولیه شایع اعتیاد می‌تواند ظاهری، شخصیتی یا روانی باشد. از جمله نشانه‌های ظاهری می‌توان به تغییر در ظاهر یا بهداشت فردی اشاره کرد. نوسانات خلقی مکرر یا بی‌توجه شدن به اولویت‌ها از جمله نشانه‌های شایع شخصیتی است، بی‌انگیزگی و ابتلا به بیماری‌های روانی نیز نمونه‌هایی از نشانه‌های روانی اعتیاد است. یک روانپزشک ترک اعتیاد می تواند این علائم اولیه را تشخیص دهد.

علائم ظاهری فرد معتاد

سوءمصرف الکل یا مواد مخدر نشانه ها و علائم ظاهری فراوانی دارد. بعضی از این نشانه‌ها کاملاً واضح و شماری دیگر پنهان است و یا مصرف کننده سعی بر مخفی کردن آن‌ها دارد.

چشم‌های سرخ و خون گرفته

الکل و مواد مخدر عوارض مختلفی را به بدن تحمیل می‌کنند که از این میان، تأثیر گذاشتن بر چشم‌ها تقریباً یکی از عوارض همیشگی سوءمصرف الکل و مواد مخدر است. برای مثال از نشانه های اعتیاد به متادون می‌توان به تنگ شدن مردمک‌ها یا اصطلاحاً میوزیس اشاره کرد و سرخ شدن چشم‌ها یکی از علائم شایع مصرف ماری جوانا است.

کاهش وزن ناگهانی

نوسانات وزن یکی از عوارض شایع سوءمصرف مواد مخدر و الکل است، البته نوع و میزان تغییر وزن کاملاً به نوع ماده مخدر مصرفی بستگی دارد. بعضی مواد مخدر مانند ماری جوانا اشتهای مصرف‌کننده را افزایش می‌دهد و او را وادار به پرخوری بیشتر از حد معمول می‌کند. بالعکس فردی که با اعتیاد به روان‌گردان‌ها و محرک‌هایی مانند کوکائین، آدرال، متامفتامین یا اکستازی دست و پنجه نرم می‌کند، به سرعت لاغر می‌شود.

تغییر الگوهای خواب

بیماران دچار اختلال سوءمصرف مواد مخدر با اختلال در الگوهای خواب، بی‌خوابی یا خوابیدن بیش از اندازه روبه‌رو می‌شوند. همچنین ممکن است بیمار معتاد نتواند برنامه خواب ثابت و منظمی را رعایت کند، در ساعات غیرعادی از روز به خواب برود یا شب‌ نتواند بخوابد. این علامت ناراحت‌کننده اعتیاد را می‌توان هنگام درمان در مراکز بازپروری و ترک اعتیاد کنترل کرد.

تغییرات پوستی

مصرف مکرر مواد مخدر موجب تغییراتی در رنگ پوست می‌شود، برای مثال رنگ پوست برخی مصرف‌کنندگان زرد یا تیره می‌شود، برخی رنگ پریده می‌شوند و روی پوست عده‌ای نیز جوش و آکنه ایجاد می‌شود. به علاوه روی پوست افرادی که ماده مخدر را تزریق می‌کنند، نشانه‌هایی مانند زخم، پوسته پوسته شدن یا کبودی نیز دیده می‌شود؛ همچنین عبور ماده مخدر در عروق، به آن‌ها آسیب می‌زند که گاهی اوقات این آسیب از روی پوست قابل مشاهده است.

کوتاهی در رعایت بهداشت فردی

بی‌توجهی به ظاهر و رسیدگی نکردن به خود، یکی از علائم شایع اعتیاد به مواد مخدر یا الکل است. رعایت بهداشت دهان و دندان، استحمام و پاکیزگی جسم، در صدر اولویت‌های فردی نیست که به تازگی ماده مخدر مصرف کرده است یا از سردرد بعد از مستی رنج می‌برد.

ویژگی‌های شخصیتی افراد معتاد

مصرف مواد مخدر علاوه بر این که باعث ایجاد تغییراتی در ظاهر فرد می‌شود، او را به رفتارهایی غیرمتعارف و حتی ناهنجار وادار می‌کند. نشانه‌های رفتاری و ویژگی‌های شخصیتی افراد معتاد، مانند علائم جسمی بسیار متنوع است. مهم‌ترین نشانه‌های شخصیتی اعتیاد به شرح زیر است:

کلینیک پیام تندرستی بهترین خدمات را در زمینه ترک الکل همراه با پزشکان متخصص به شما ارائه می دهد.

شما می توانید در  سایت http://campha.ir با ما در تماس باشید.

رفتار مرموز

رفتار مرموز از میان نشانه‌های رفتاری سوءمصرف مواد مخدر، یکی از شایع‌ترین و آشکارترین نشانه‌ها است. فرد گرفتار در دام اعتیاد، هر روز بیشتر از عزیزانش فاصله می‌گیرد و غالباً در جستجوی مکان خلوتی برای تهیه یا مصرف مواد است. بیماران معتاد فکر می‌کنند که باید اختلال سوءمصرف الکل یا مواد مخدر را از دیگران پنهان نگه دارند و به همین دلیل درباره کارهایی که انجام می‌دهند و مکان‌هایی که می‌روند، دروغ می‌گویند.

انزوا و گوشه‌گیری

انزوای اجتماعی، عاطفی و ذهنی از جمله نشانه‌های شایعی است که گرفتار شدن فرد گوشه‌گیر را در باتلاق اعتیاد مواد مخدر یا الکل به اطرافیانش هشدار می‌دهد و لزوم کمک به او را به آنان اعلام می‌کند. بیماری که با اختلال سوءمصرف مواد مخدر دست و پنجه نرم می‌کند، از والدین، دوستان یا اعضاء خانواده‌اش کناره‌گیری می‌کند تا راز اعتیادش را مخفی نگه دارد و مجبور نشود به سؤالات آنان درباره تغییرات ظاهری مانند لک‌های روی پوست، لاغری یا رفتارهای عجیبش پاسخ دهد.

نادیده گرفتن مسئولیت‌ها

اگر فردی مدام در حال مصرف مواد مخدر یا تحت تأثیر الکل باشد، ممکن است مسئولیت‌های روزانه‌اش، مانند حاضر شدن در محل کار یا تحصیل، انجام دادن کارهای خانه یا مراقبت از فرزندان را نادیده بگیرد. چنین فردی قرارهای مهمش را تحت تأثیر الکل و مواد مخدر از یاد می‌برد یا ضرب‌‍العجل‌ها یا تعهدات دشوار را بی‌شرمانه پشت گوش می‌اندازد.

مشکلات مالی

اعتیاد به مواد مخدر، بسته به ماده مصرفی می‌تواند بسیار پرهزینه باشد؛ به همین دلیل مصرف‌کننده دائماً در حال درخواست پول از دوستان یا اعضاء خانواده‌اش است یا اموال خود را برای تهیه مواد می‌فروشد. چنانچه به موقع به بیمار معتاد کمک نشود، ممکن است تحت فشار مالی شدید قرار بگیرد و در نهایت ورشکسته شود. مختلف هستند ولی برخی مشکلات مالی می توانند منجر به تمایل به مصرف مواد مخدر شوند.

نشانه‌های روانی اعتیاد به مواد مخدر

سوءمصرف مشروبات الکلی یا مواد مخدر باعث می‌شود که ظاهر و رفتار فرد غیرمتعارف شود، همچنین افکار و احساسات بیمار معتاد متفاوت از همیشه می‌شود. نشانه‌های روانی سوءمصرف مواد مخدر شامل تغییر در الگوهای تفکر فردی، نگرش‌ها، باورها و اولویت‌ها می‌شود.

شایع‌ترین نشانه‌های روانی اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی عبارت است از:

نوسانات خلقی ناگهانی

نوسانات خلقی غیرقابل توضیح یا به ظاهر بدون محرک، در زمره شایع‌ترین نشانه‌های هشدار ابتلا به اعتیاد قرار می‌گیرد. فردی که به تازگی ماده مخدر مصرف کرده است، بیش‌فعال، مهربان یا هیجان‌زده است. اما به محض آن که اثر ماده مخدر از بین می‌رود و علائم ناشی از دریافت نکردن مواد شروع می‌شود، بیمار معتاد خشمگین، تحریک‌پذیر یا حتی بددهن و پرخاشگر می‌شود.

پارانویا

پارانویا یا افکار بدبینانه و بدگمانی، در میان افرادی که با اختلال سوءمصرف مواد مخدر و الکل دست و پنجه نرم می‌کنند، شایع است. افرادی که به سوءمصرف مواد مخدر روی آورده‌اند، به اطرافیانشان بی‌اعتماد می‌شوند، به شدت به خانواده و دوستانشان مشکوک می‌شوند یا انگیزه‌هایی غیرمنطقی را به کارهای دیگران نسبت می‌دهند. متخصصین در طول فرایند درمان اعتیاد سعی می‌کنند که توهمات بدبینانه را با روش‌های مشاوره مانند رفتاردرمانی شناختی از بین ببرند.

بی‌انگیزگی

فردی که با اختلال سوءمصرف مواد مخدر دست و پنجه نرم می‌کند، احساس می‌کند که بنده و غلام حلقه به گوش این بیماری شده است و حتی با وجود آگاهی از عوارض مخرب اعتیاد و علی‌رغم تلاش برای ترک اعتیاد نمی‌تواند مصرف مواد مخدر را به تنهایی متوقف کند. احساس ناامیدی و درماندگی در کنار علائم ناشی از ترک اعتیاد، مانند بی‌حالی و گیجی شدید موجب می‌شود که بیمار توان یا انگیزه‌اش را برای غلبه بر اعتیاد از دست بدهد.

تحریک‌پذیری

تغییرات خلقی شدید همراه با تحریک‌پذیری تشدید شده، حساسیت و زودرنجی بیش از حد، یکی دیگر از نشانه‌های شایع اعتیاد هستند. در صورتی که شما با علائم فرد معتاد آشنا باشید، می توانید با او در مراحل همراهی و همدلی کنید. بیماری که از علائم جسمی دردناک ناشی از قطع مصرف مواد مخدر رنج می‌برد، به شدت تحریک‌پذیر می‌شود و با خشمی دور از انتظار به اطرافیانش رفتار می‌کند. مشاور، تحریک‌پذیری را نیز مانند دیگر تغییرات خلقی ناشی از اعتیاد به روش مشاوره فردی درمان می‌کند.

روش‌های درمان اعتیاد

اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی یک بیماری است که خوشبختانه قابل درمان است. درمان اعتیاد در کلینیک‌های سم‌زدایی، مراکز سرپایی و کمپ‌های ترک اعتیاد شبانه‌روزی ارائه می‌شود، که  ویژگی های بهترین کمپ ترک اعتیاد البته کیفیت درمان در مراکز مختلف تفاوت‌های قابل توجهی با هم دارد.

درمان ایده‌آل ترک اعتیاد ترکیبی از مشاوره فردی و مراقبت بالینی است که هر دو از جمله مؤلفه‌های اصلی درمان در اکثر برنامه‌های بازپروری و ترک اعتیاد به شمار می‌آید. اگر به دنبال هستید، ما در کلینیک ترک اعتیاد پیام تندرستی، طیف گسترده‌ای از برنامه‌های درمانی را به مراجعین خود ارائه می‌دهیم تا آنها با آهنگی تدریجی و پیوسته به یک زندگی سالم و پربار برگردند.

شما می‌توانید برای اطلاع از بهترین روش‌های ترک اعتیاد با کلینیک پیام تندرستی به شماره 41 22 22 22 – 021 تماس بگیرید و همکاران ما به سوالات شما عزیزان پاسخ خواهند دهند.

سوالات متداول در مورد علائم شخص معتاد

علائم ظاهری فرد معتاد چیست؟

شایع ترین علائم ظاهری فرد معتاد شامل: رعشه یا تشنج، گیجی و خواب آلودگی شدید، چشم های سرخ و خون گرفته و موارد مشابه است.

علائم شخصیتی فرد معتاد چیست؟

مهم ترین نشانه های شخصیتی فرد معتاد شامل: تغییر در رفتار، کاهش مشارکت در فعالیت های خانوادگی، انزوا و موارد مشابه است.

نشانه های روانی فرد معتاد چیست؟

از جمله نشانه های روانی فرد معتاد شامل: افسردگی و اضطراب، بدبینیخوب است علائم و نشانه‌های اعتیاد به مواد مخدر را بدانید. اعتیاد به مواد مخدر، ظاهر فرد و رفتارها و احساسات او را تغییر می‌دهد

، علائم اختلالات مربوط به استفاده از مواد مخدر منجر به تغییراتی در بدن، رفتارها و احساسات فرد معتاد می‌شود. شما می‌توانید با مشاهده‌ی علائمی که به آن‌ها آگاه هستید، متوجه شوید دوست یا عضوی از خانواده‌تان به مواد مخدر معتاد است یا خیر.

علائم فیزیکی

فردی که به هروئین معتاد است معمولا مردمک چشم‌هایش تنگ می‌شود که به آن میوزیس هم می‌گویند. چشم‌های این فرد خون‌گرفته و قرمز است.  افرادی که به کوکائین، اکستازی یا شیشه (مت‌امفتامین) معتاد می‌شوند، اشتهای خود را از دست می‌دهند و متعاقبا فورا وزن کم می‌کنند.  علائم معمول اعتیاد به مواد مخدر شامل بی‌خوابی (شب‌ها به سختی به خواب رفتن) یا ساعت‌های طولانی خوابیدن می‌شود.  مصرف مداوم مواد مخدر می‌تواند موجب آکنه، رنگ‌پریدگی و یرقان شود. همچنین ممکن است پوست زخم شود، کبود شود و ترک‌هایی روی پوست به جا بماند.  کسی که به مواد مخدر اعتیاد پیدا کرده نسبت به حمام کردن، مسواک زدن و تمیز بودن بدنش بی‌‌توجه می‌شود.

. آبریزش مداوم بینی . لرز و رعشه یا تشنج . از دست دادن هماهنگی بدنی . بی‌حالی شدید . بوی ناخوشایند یا عجیب از دهان و لباس . آبریزش چشم‌ها . تغییر در عادات خوردن . به هم فشردن فک‌ها . بی‌دقتی و شُلی در کلام

تغییرات رفتاری

فردی که معتاد است علاوه بر تغییرات فیزیکی دچار تغییراتی در رفتارش نیز می‌شود و ممکن است رفتارهای نرمالی از خود نشان ندهد. . فرد از دوستان و خانواده کناره‌گیری می‌کند و مدام به دنبال مکانی خلوت است تا از موادمخدر استفاده کند. . فرد از انجام مسئولیت‌های خود سرباز می‌زند، مثلا در کار و حرفه‌اش و یا در کارهای خانه کوتاهی می‌کند. . مشکلات و نگرانی‌های مالی: بیشتر مواد مخدر گرانقیمت‌اند. بنابراین فردی که این مواد استفاده می‌کند ممکن است بی‌دلیل به دنبال پول قرض گرفتن از دیگران باشد. همچنین ممکن است وسایلی را بفروشد تا پول موادمخدر را جور کند.

علائم روحی و روانی

کسی که از مواد مخدر استفاده می‌کند تغییراتی در احساساتش نیز ایجاد می‌شود که می‌تواند بر رفتارش اثر بگذارد.  ممکن است متوجه علائم افسردگی و اضطرابی شوید که قبلا وجود نداشته است، مثلا فردعلاقه‌ی خود را نسبت به چیزهایی که قبلا دوست داشته از دست داده است، خیلی زیاد یا خیلی کم می‌خوابد یا وزن زیادی کم کرده یا اضافه کرده است.  افرادی که به موادمخدر اعتیاد دارند ممکن است در توانمندی‌های خود یا دیگر زمینه‌های زندگی دچار افت قابل توجه اعتمادبه‌نفس شوند.  کسانی که به موادمخدر معتاد می‌شوند تغییراتی در شخصیت آن‌ها رخ می‌دهد که دلیل دیگری نمی‌توان برایش پیدا کرد.  ممکن است متوجه شوید فرد هدف‌های خیلی بزرگی دارد اما هیچ انگیزه‌ای برای به دست آوردنشان ندارد.  علامت دیگر مصرف موادمخدر می‌تواند خودش را به صورت خلقیات پیش‌بینی نشده و تحریک‌پذیری عصبی که قبلا نبوده نشان بدهد.

تغییر در عملکرد

اختلالات مربوط به مصرف مواد مخدر می‌تواند بر عملکرد شغلی فرد اثر بگذارد.  خیلی از افرادی که از موادمخدر استفاده می‌کنند مکررا از ساعت‌های کاری خود می‌زنند.  افراد معتاد به مواد مخدر به سختی می‌توانند تصمیم بگیرند زیرا اغلب مشغول چگونگی تهیه مواد و مصرف آن هستند.  یکی دیگر از علامت‌های اعتیاد، افزایش اختلاف‌ها و بگومگوها و نافرمانی و خودسری در محل کار و خانه است.  اعتیاد به مواد مخدر می‌تواند فرد را وادار کند از محل کار یا خانه چیزهایی را بدزدد.

مصرف مداوم مواد مخدر می‌تواند موجب آکنه، رنگ‌پریدگی و یرقان شود. همچنین ممکن است پوست زخم شود، کبود شود و ترک‌هایی روی پوست به جا بماند

چگونه به عزیزی که درگیر اعتیاد شده کمک کنید؟

اگر یکی از دوستان یا اعضای خانواده‌تان به اعتیاد دچار شده و دوست دارید کمکش کنید، توصیه‌هایی برایتان داریم: . یادتان باشد که اعتیاد یک بیماری روحی و روانی است. وقتی مصرف مواد مخدر خارج از کنترل شود، دیگر اراده به تنهایی کافی نیست تا فرد بتواند از شر اعتیاد خلاص شود. اعتیاد یک بیماری مزمن است که فیزیک مغز را تغییر می‌دهد و همین، ترک اعتیاد را بسیار سخت می‌کند. سرزنش کردن فرد معتاد که در واقع بیمار است هیچ انگیزه‌ای برای ترک به او نمی‌دهد. سرزنش فرد معتاد فقط احساس شرم و گناه و ناتوانی را تقویت می‌کند که او را بیشتر به سمت مصرف مواد هُل خواهد داد. . فرد معتاد را قضاوت نکنید. به جای قضاوت کردن با او حرف بزنید. . به عزیزتان که معتاد شده این اطمینان را بدهید که دوستش دارید و برای حمایت از او آماده‌اید. طبیعی است که سیکل بیماری اعتیاد بارها تکرار شود تا بالاخره فرد وارد ترک طولانی‌مدت شود و در تمام این مراحل او به کمک شما نیاز دارد. برگشت دوباره به مواد، شکست نیست، فقط بخشی از این فرایند است. . شرایط او را درک کنید. چرا به مصرف مواد مخدر روی آورده است؟ شاید به دلیل استرس، خوددرمانی یک مشکل روحی، یا همرنگ گروهی جدید از دوستان شدن. وقتی وابستگی فیزیکی به مواد شروع می‌شود، بدن بدون مواد مخدر، علائمی دردناک و ناراحت‌کننده را تجربه خواهد کرد. اگر علت روی آوردن فرد به مواد مخدر را بدانید خیلی بهتر می‌توانید راه کمک به او را پیدا کنید. . درمان را فرصتی برای کمک و بهتر شدن بدانید، نه یک انتقاد یا تنبیه. مثبت فکر کنید، لحنتان ملامت‌گر و مقابله‌گر نباشد؛ شما برای کمک به یک عزیز آماده می‌شوید نه جنگ و جدال با او. . نظرات آزاردهنده ندهید و عقاید او را مسخره نکنید، در عوض آگاهش کنید که مصرف موادمخدر چگونه بر او اثر گذاشته است و حتی شما و دیگر اطرافیان چقدر از این مسئله تاثیر گرفته‌اید.

، بی انگیزگی و موارد مشابه است.

Latest posts by مدیرسایت

 

دکمه بازگشت به بالا