چگونه وارد آتشنشانی شویم؟
آتش نشانی های کشور به عنوان بخشی از شهرداری هر شهر استخدام های خود را به صورت منطقه ای و مجزا برگزار می کنند. از این رو اگر به دنبال استخدام شدن در سازمان آتش نشانی های شهر و منطقه خود هستید بهتر است مطالب مندرج در این صفحه را به دقت بخوانید. برای تهیه لباس آتش نشانی tpn به فروشگاه تدبیر پاسارگاد نواور سر بزنید.
صفحات استخدامی آتش نشانی های کشور
در این بخش، سازمانه های آتش نشانی وابسته به شهرداری های کشور را به تفکیک استانی مشاهده می کنید. با کلیک بر روی هر استان، اخبار و اطلاعات مرتبط با وضعیت آن استان را خواهید دید و می توانید نظرات همشهریان خود در رابطه با استخدام در آتش نشانی شهر محل سکونت خود را بخوانید.
استخدام آتش نشان
علاقه مندان به اشتغال به عنوان آتش نشان و فعالیت در کسوت آتش نشانی به دو طریق می توانند به این خواسته جامه عمل بپوشانند. نخست اینکه تا زمان انتشار آگهی استخدام سازمان آتش نشانی و سپس ثبت نام در آزمون استخدامی و طی مراحل قبولی، مصاحبه و گزینش منتظر ماند. پذیرفته شدگان در این مراحل به عنوان آتش نشان در سازمان آتش نشانی وابسته به شهرداری مشغول به کار می شوند. دوم اینکه می توان به عنوان آتش نشان در شرکت های خصوصی بزرگ و معتبر استخدام شد. علاقه مندان با دیدن آگهی های استخدام این شرکت ها و ارسال رزومه یا تماس با آن ها و بدون شرکت در آزمون استخدامی به عنوان یا آتش نشان به شرکت ها درخواست همکاری می دهند.
«ای-استخدام» برای متقاضیان هر کدام از این دو طریق راه کارهای مناسبی دارد. برای علاقه مندان به استخدام در بخش دولتی و سازمان آتش نشانی بسته های آموزشی ویژه و متنوع به منظور قبولی در آزمون استخدامی آتش نشانی تدارک دیده است. این بسته ها شامل سوالات چهارگزینه ای آزمون های برگزار شده قبلی است که در این صفحه می توانید آن ها را تهیه کنید. همچنین برای علاقه مندان به استخدام در بخش خصوصی و شرکت های بزرگ و معتبر، امکان مشاهده آگهی های و ساخت با سامانه اختصاصی را فراهم کرده است.
پاراف آشنایی و معرفی شغل آتش نشان
آتش نشانی یا اطفا حریق مجموعه اقداماتی است که برای مقابله با آتش بوسیله خاموش کردن، کنترل و یا هدایت آتش های ناخواسته انجام می گیرد. اهداف آتش نشانی حفاظت از سلامت افراد، جلوگیری از آسیب به اموال و حفاظت از محیط زیست است. در همه کشورها سازمان آتش نشانی وجود دارد که وظیفه مقابله با آتش، سوانح و حوادث مختلف را برعهده دارد. در ایران اولین سازمان آتش نشانی توسط روس ها در شهر تبریز ایجاد شد. آتش نشانی ها زیر نظر شهرداری کار می کنند.آتش نشان فردی است که انواع مهارت های اطفاء حریق و عملیات امداد و نجات را دارد. او از افراد و اموال آنها در برابر آتش و سایر خطرات محافظت کرده و در شرایط اضطراری به آنان کمک می کند. همچنین درباره مسایل ایمنی به مردم آموزش و مشاوره می دهد.
وظایف آتش نشانی
شامل دو بخش اطفاء حریق و عملیات امداد و نجات می شود. در بخش اطفاء حریق به خاموش کردن انواع آتش ها در مناطق مختلف پرداخته می شود. در بخش عملیات امداد و نجات، افرادی که در چاه یا معدن سقوط کرده ، در آسانسور یا ارتفاعات گیر کرده، دچار مسمومیت و خفگی شده، زیر آوار مانده و … را نجات می دهند.برای آتش نشان شدن باید حداقل 18 و حداکثر 25 سال سن، حداقل 170 سانتی متر قد و آمادگی جسمانی خوب داشته و آموزش های مربوطه را دیده باشید. همچنین باید توانایی نشان دادن عکس العمل های سریع و به موقع و توانایی حفظ آرامش در شرایط بحرانی را داشته باشید. این شغل استرس زا بوده و معمولا آتش نشان با خطرات مختلفی از جمله سوختگی، انفجار، مواجهه با مواد شیمیایی و گازهای سمی ، سقوط و … روبرو است.افرادی که در آتش نشانی استخدام می شوند، در ابتدا مامور آتش نشان هستند. با گذشت زمان به سمت های بالاتر مانند راننده، معاون شیفت، فرمانده شیفت، رئیس ایستگاه، معاون عملیاتی و معاون امور ایستگاه ها می رسند. اگر مدرک تحصیلی بالایی داشته باشند می توانند افسر آتش نشان، افسر ارشد آتش نشان و رئیس ایمنی و آتش نشانی شوند.ساعات کاری آتش نشان به 24 ساعت کار و 48 ساعت استراحت است. همیشه آماده باش بودن، کار کردن در شرایط مختلف آب و هوایی و روبرویی با خطرهایی مانند سقوط از ساختمان، انفجار وسایل نقلیه و… بخشی از ویژگی های این شغل است.حمل و نقل وسایل و تجهیزات آتش نشانی-کنترل کردن و خاموش کردن آتش-نجات مصدومان و قربانیان از محل های آتش سوزی، صحنه تصادفات و سایر موقعیت های خطرناک-کنترل کردن نشت مواد شیمیایی و خطرناک-نظارت بر عملیات های آتش نشانی و کار آتش نشان ها (مخصوص مسئولان تیم آتش نشانی)-تهیه گزارشات روزانه ازعملیات ها (مخصوص مسئولان تیم آتش نشانی)-برگزاری دوره های آموزشی در مدارس و سایر مراکز اجتماعی-بازرسی ساختمان ها برای اطمینان یافتن از رعایت شدن مسایل ایمنی در آنها-ارائه مشاوره حرفه ای به پروژه های ساخت ساختمان ها در خصوص رعایت موارد ایمنی در برابر آتش سوزی
مهارت و دانش مورد نیاز آتش نشان
- علاقه به مردم و نجات آنها از خطرات (انسان دوستی و از خود گذشتگی)
- استقامت و توان بدنی بالا همراه با داشتن سلامت روانی
- توانایی عکس العمل سریع و حغظ آرامش در شرایط خطرناک
- شجاعت
- خود انضباطی و دقت
- پیروی از دستورات و قوانین موجود
- ارتباطات خوب و مهارت کار تیمی
- اعتماد به نفس بالا
- داشتن ابتکار و توان تصمیم گیری در رویارویی با شرایط بسیار متغیر
- مهارت های خوب عملی در استفاده از ابزار و تجهیزات
- مهارت گزارش نویسی از اتفاقات و حوادث
نحوه استخدام آتش نشان و ورود به شغل آتش نشانی
برای آتش نشان شدن می توانید در مقطع دبیرستان وارد رشته ایمنی و آتش نشانی شاخه کار و دانش شوید. همچنین می توانید در دوره های کاردانی (گرایش های نجات، اطفای حریق، ایمنی و حفاظت ساختمان های بلند)، کارشناسی (گرایش های مدیریت عملیات، پیشگیری) و کارشناسی ارشد (گرایش ایمنی و مدیریت) آتش نشانی ادامه تحصیل دهید.افراد علاقه مند به آتش نشانی ابتدا باید ویژگی ها و شرایط عمومی و تخصصی ای که در آگهی های استخدامی ذکر می شوند را داشته باشند.
بعد از استخدام آتش نشان ، آموزش های عملی و نظری مختلف به او داده می شود و پس از تقسیم شدن در ایستگاه های مختلف، به مدت دو سال در دانشکده آتش نشانی آموزش تکمیلی می بیند. در صورت تمایل به افسر آتش نشان شدن می تواند در دانشگاه در مقاطع مختلف ادامه تحصیل دهد.همچنین افراد علاقه مند می توانند به عنوان آتش نشان داوطلب با گذراندن دوره های تخصصی در سازمان آتش نشانی وارد این بخش شوند و در مواقع بحرانی و حوادث غیر مترقبه به یاری کارکنان آتش نشانی بشتابند.
بر اساس اعلام آتش نشانی، برخورداری از سلامت کامل جسمی و روحی، علاقه مندی به فعالیت در سازمان آتش نشانی، دارا بودن سوادخواندن و نوشتن، ارائه مدارک معتبر شناسایی نظیر شناسنامه، کارت ملی – دو قطعه عکس 4*3، دارا بودن حداقل سن پذیرش داوطلبان، داشتن حداقل 18 و حداکثر 60 سال سن، تکمیل فرم تعهدنامه اخلاقی نسبت به جان و مال مردم، تکمیل فرم تقاضای عضویت، نداشتن اعتیاد به هر گونه موادمخدر و مشابه آن بنا به اظهار داوطلب و سکونت در محدوده ایستگاه یا پایگاه داوطلبان حداقل به مدت دو سال از شرایط پذیرش آتش نشان داوطلب است.
فرصت شغلی و وضعیت بازارکار و استخدام آتش نشان
استخدام آتش نشان در سازمان آتش نشانی انجام می شود.
این شغل در کشور با برخی از مسایل روبرو است که عبارتند از :
- در معرض خطر بودن همیشگی آتش نشان ها در عملیات های مختلف
- احتمال ابتلا به بیماری هایی ناشی از دود، گازها و مواد شیمیایی مختلف
- عدم امنیت شغلی کافی
- عدم تامین کافی خسارات و آسیب دیدگی های آتش نشان ها توسط مسئولان در صورت بروز حادثه
- البته شغل آتش نشانی به تازگی در کشور به صورت رسمی جزء مشاغل سخت و زیان آور قرار گرفت و مشمول قوانین این نوع مشاغل قرار گرفت. برای مثال آتش نشانان می توانند با داشتن 20 سال سابقه کار و 50 سال سن، بازنشسته شوند.
وضعیت استخدام آتش نشان در برخی کشورهای جهان
آمریکا – پیش بینی ها نشان می دهد میزان استخدام آتش نشان ها بین سال های 2010 تا 2020، رشد 9 درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل 14 درصد می باشد.
استرالیا – در بازه زمانی 5 سال گذشته میزان استخدام این شغل رشد 27.5 درصدی داشته و رشد بسیار زیاد در آینده برای آن پیش بینی شده است.