مزایا و معایب دریل گیربکسی
استفاده از دریل و پیچگوشتی تا حد زیادی کار شما را برای انجام کارهای صنعتی، خانگی و تاسیساتی ساده کرده است. انواع مختلفی از دریل ها در بازار موجود است که یکی از قدرتمندترین نوع آنها میتوان به دریل گیربکسی اشاره کرد. این محصول با مزیتها و معایب بیشماری همراه است که قصد داریم در اینجا به بررسی آن بپردازیم.
دریل گیربکسی چیست؟
دریل گیربکسی دارای یک جعبه دنده یا گیربکس است که به شکل کارآمدتری میتواند برای کارهای سنگین و صنعتی استفاده شود. سایر دریلها زمان کار، بیشترین نیرو را در برخورد با سطح مورد نظر وارد میکند. اما دریلهای گیربکسی در حین روشن شدن، بیشترین نیرو را در حالت عمود به سطح وارد میکند.
در این نوع دریلها یک آرمیچر با سیمپیچی مسی به کار رفته است که میتواند نیروی محرکه تولیدشده توسط برق را به سه نظام دریل انتقال دهد. سپس آن را با قدرت و یا سرعت بیشتری میچرخاند تا راحتتر سطح مورد نظر سوراخ شود. در این نوع دریلها سرعت ثابت است که با چرخش آرمیچر، گشتاور ثابت به سمت سه نظام میرود و مته را به حرکت در میآورد.
گیربکسی که در این نوع دریل استفاده میشود، می تواند نیرو را به سرعت یا قدرت تبدیل کند. در نتیجه از دریلهای گیربکسی برای کارهای سخت و سنگین استفاده میشود. برای مثال میتوان به دریل گیربکسی چکشی دو سرعته ماکیتا اشاره کنیم که آن را برای کارهای صنعتی پیشنهاد میدهیم. قابلیت چرخش ساعتگرد و پادساعتگرد و دیمر تنظیم سرعت جداگانه و یک چراغ هشدار از جمله ویژگیهای این دریل گیربکسی حرفهای است.
جعبه دنده موجود در این نوع دریل، قدرت گشتاور دستگاه را افزایش میدهد و شما میتوانید با یک نیرو محرکه ثابت و گیربکس، گشتاور بیشتری را برای فشار بر روی سطوح سخت وارد کنید. به همین دلیل است که اگر بخواهید روی سطح سخت را سوراخ کنید، باید به سراغ دریلهای گیربکسی بروید. اگرچه محصولات اولیه یک سرعته بودند و اپراتور نمیتوانست سرعت آن را کم یا زیاد کند، اما این روزها شاهد ورود دریل گیربکسی با قابلیت کم یا زیاد کردن سرعت و قدرت نیز هستیم.
کاربردهای دریل گیربکسی
انواع مختلفی از دریل گیربکسی در بازار موجود است که میتوان به دریل چکشی گیربکسی، دریل برقی گیربکسی و دریلهای گیربکسی شارژی اشاره کنیم. اگرچه همه این محصولات برای کارهای سنگین کاربرد دارند، اما با توجه به برقی بودن، شارژی بودن و یا چکشی بودن برای کارهای متفاوتی استفاده میشوند.
اگر قطعه مورد نظر سفت و سخت است (مثل بتن یا فولاد و یا استیل) باید از دریلهای قدرتمند چکشی گیربکسی استفاده کنید. به طوری که در حین چرخش مته، به سطح مورد نظر نیز ضربه وارد کند تا بتوانید سریعتر سطح مورد نظر را سوراخ کنید. گیربکس و حالت ضربهای در دریلهای چکشی باعث افزایش قدرت دریل میشود و میتوانید به بهترین شکل کارهای صنعتی را انجام دهید. همچنین میتوانید از دریلهای گیربکسی به عنوان پیچگوشتی نیز استفاده کنید. به طوری که به راحتی پیچهای مقاوم و سفت را باز و بسته کنید.
مزایا و معایب دریلهای گیربکسی
این نوع دریلها مزیتها و معایبی دارند که خوب است قبل از خرید در مورد آنها اطلاعات کافی را داشته باشید.
مزیتهای دریلهای گیربکسی
مهمترین دلایلی که دریلهای گیربکسی را محبوب کرده است، عبارتند از:
داشتن قابلیت کنترل گشتاور
یکی از مهمترین مزیتهای این نوع دریلها، امکان کنترل گشتاور است تا بتوانید طبق نیاز و میزان سفتی یا راحتی کار، مقدار گشتاور را تنظیم کنید. برای مثال وقتی قرار است پیچهای کوچک را در سطوح با سختی متوسط (مثل MDF) فرو کنید، باید میزان گشتاور را کمتر کنید تا وقتی رزوههای پیچ به انتها رسید، دستگاه خاموش شود و پیچ شما هرز نشود.
از سوی دیگر قابلیت تنظیم گشتاور به شما کمک میکند تا با افزایش قدرت دریل، از آن برای سطوح سفت و سخت مثل فلزات یا بتن استفاده کنید. کافیست روی دکمه آن چندین مرتبه بزنید تا قدرت آن به نهایت دستگاه برسد.
دو سرعته بودن دریلهای گیربکسی
شما میتوانید به راحتی سرعت دریل را در حین کار تنظیم کنید. اگر تازهکار هستید و کنترل زیادی روی دستگاه ندارید، با کم کردن سرعت و قرار دادن دکمه روی چرخش کند مته، میتوانید از آن استفاده بهینهتری داشته باشد. یکی از بهترین دریلهای گیربکسی دو سرعته دریل گیربکسی چکشی دو سرعته بوش نام دارد که به دلیل داشتن تکنولوژی گشتاور ثابت، از میزان قدرت و گشتاور دستگاه در حین کار کم نمیشود.
امکان حفاری با متههای بزرگ
یکی دیگر از مزیتهایی که این نوع دریل دارد، قابلیت حفاری است. در واقع این دستگاهها تنها برای سوراخهای کوچک نیستند و از آنها میتوانید برای ایجاد حفاری و سوراخهایی با قطر بزرگتر نیز استفاده کنید. البته در این صورت باید یک مته متناسب با حفاری را روی دریل گیربکسی قرار دهید.
سه نظام این دریلها به نحوی طراحی شده است که قدرت نگه داشتن متههای بزرگ و حفاری را نیز دارند. این نوع دریل با چرخش راستگرد و چپگرد میتواند نیروی مکانیکی بیشتری از موتور را به سمت بیت دستگاه منتقل کند تا مته بتواند حفاری را انجام دهد.
نداشتن لرزش و ارتعاش
یکی دیگر دیگر از مزیتهای این نوع دریلها، ایجاد ارتعاش و لرزش کمتر در حین کار است. برای مثال میتوان به محصولی مثل دریل گیربکسی چکشی دو سرعته توسن اشاره کنیم که نسبت به دریلهای چکشی یا سایر دریلها لرزش کمتری در حین کار دارد. زمان سوراخ کردن سطوح سخت یا باز و بسته کردن پیچهای بزرگ، موتور با مقاومت بیشتری روبرو میشود که چرخاندن مته برایش دشوار میشود. در این مواقع بهترین راهحل استفاده از دریلهای گیربکسی است.
نیاز به تعمیر کمتر
یکی از مزیتهایی که در دریلهای گیربکسی وجود دارد، خرابی کمتر نسبت به سایر دریلهاست. این دریلها به نحوی طراحی شدهاند تا فشار کمتری به موتور وارد شود و در نتیجه از میزان استهلاک کمتری داشته باشد. هزینه نگهداری و تعمیر این دریلها نسبت به سایر دستگاههای موجود در بازار کمتر است.
معایب دریلهای گیربکسی
از معایب این دریلها باید به موارد زیر اشاره کنیم:
قیمت بالا
دریلهای گیربکسی برای صنایع مختلف، کارگاهها و تاسیسات کاربرد دارند و مناسب کارهای خانگی و سبک نیستند. زیرا قیمت این دریلها بالاست و بنابراین اگر به دنبال یک دریل ارزان هستید، نوع گیربکسی برای شما مناسب نیست.
وزن بالای دریل
به دلیل وجود دو نوع جعبه دنده در دریلهای گیربکسی، وزن این دریلها نسبت به سایر محصولات معمولی بیشتر است و در زمان کار ممکن است فشار بیشتری را وارد کنند. استفاده طولانی مدت از این دریلها ممکن است باعث خستگی بدن شود.
حرف آخر
اگر تجربه استفاده از دریلهای گیربکسی را داشتهاید و فکر میکنید این دریلها مزیتها و معایب دیگری هم دارند که در این مطلب به آن پرداخته نشده است، با ما درمیان بگذارید.