تولید سالیانه سه هزار تن مس کاتد در مجتمع مس سونگون آذربایجان شرقی
امروزنگار/آذربایجان شرقی مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران، با اشاره به اینکه پروژهی هیپ لیچینگ مجتمع مس سونگون از سال ۱۳۹۶ شروع به کار کرده، اظهار کرد: همکاران با تلاش شبانه روزی حتی در زمستان بسیار سرد هم این پروژه را جلو بردند و هم اکنون آمادهی افتتاح است که برای آن، بیش از یکهزار میلیارد تومان سرمایه گذاری شده و سالیانه سه هزار تن مس کاتد برای اولین بار در آذربایجان شرقی تولید میشود که یکی از آرزوهای دیرین این استان است.
علی رستمی در نشست هم اندیشی مدیران و فعالان بازار سرمایه درباره ظرفیتهای شرکت ملی صنایع مس ایران در آذربایجان شرقی، با اشاره به اینکه معدن مس سونگون آذربایجان شرقی امروز با اکتشافاتی که دارد بزرگترین معدن مس منطقه اقتصادی منا شده است، خاطرنشان کرد: در غرب آسیا و شمال آفریقا معدنی به بزرگی معدن مس سونگون با ظرفیت کشف شده نداریم به گونهای که بیش از پنج میلیارد تن مادهی معدنی با اعیار خوب در شرکت ملی مس ایران به ثبت رسیده است.
وی ادامه داد: به واسطهی این معدن و اکتشافاتی که سال قبل انجام گرفته شد، بیش از دو میلیارد تن به کشفیات ملی مس اضافه شده و شرکت ملی مس ایران را از رتبه هفت جهانی به پنج جهانی ارتقا داد.
وی افزود: این معدن با داشتن ۵۴ میلیون تن مس محتوا در معادن که قبلا بزرگترین معدن، معدن سر چشمه بود ولی امروز با اکتشافاتی که انجام میگیرد معدن مس سونگون به عنوان بزرگترین معدن شناخته شده و طی یک سال گذشته کشفیات خوبی از آن انجام گرفته شده است.
رستمی با اشاره به اینکه امسال شرکت ملی مس در ۵۱ امین سال تاسیس خود قرار دارد، گفت: در سال ۱۳۶۱ سوم خرداد ماه مصادف با روز آزاد سازی خرمشهر اولین مس آند در ایران تولید شد، آند تولیدی در دو جبهه به دهن استکبار یاوهگو مشت محکمی زد، اولین مورد آزادسازی خرمشهر در جنگ تحمیلی و دومین مورد در حوزهی اقتصادی بوده که این رویداد مهم در شرکت ملی مس اتفاق افتاد.
وی بیان کرد: در سال گذشته، ۲۸۵ هزار تن مس کاتد در کشور تولید شده است، این در حالی است که در سال ۱۳۶۱، ۱۵۰ هزار تن کاتد تولید شده بود که نسبت به ۴۰سال گذشته ۱۰۰ درصد افزایش ظرفیت داشته و اکنون به ۳۰۰هزار تن رسیده است.
وی ادامه داد: در طول یک دههی گذشته یعنی از سال ۱۳۹۰ تا سال ۱۴۰۱، مس کاتد تولید شده از ۲۳۵ هزار تن به ۳۰۰هزار تن رسیده است که این نشان میدهد که در طول این مدت حتی نتوانستهایم ۱۰۰هزار تن به تولید شرکت مس اضافه کنیم.
وی معدن مس سونگون را صنعت با حاشیه سود بالا، اکتشاف مواد معدنی ارزشمند، سازگار با محیط زیست و کم مصرف در انرژی عنوان کرد.
وی به برخی از برنامههای شرکت ملی مس ایران اشاره کرد و گفت: برنامهریزیهای لازم انجام گرفته تا سال ۱۴۰۶، مس کاتد تولیدی به یک میلیون تن ارتقا پیدا کند یعنی نزدیک به سه برابر افزایش تولید داشته باشد.
مدیر عامل شرکت ملی صنایع مس ایران ادامه داد: مقرر شده صادرات تولید مس را از یک و شش دهم به بیش از ۱۰میلیارد دلار و سود خالص پنج میلیارد دلار برسانیم، اکنون در شرکت ملی مس ایران ۱۸ هزار نفر به صورت قراردادی و ۱۲هزار نیروی پیمانی مشغول به کار هستند که امیدواریم این تعداد اشتغال زایی را به ۸۰ هزار نفر برسانیم که برای تحقق این برنامهها به ۱۵میلیارد دلار سرمایه نیاز است.
وی با اشاره به اینکه تنها در هفت درصد زمینها اکتشاف صورت گرفته، اظهار کرد: ما روی یکی از کمربندهای اصلی مس جهان قرار داریم و با اکتشاف هفت درصد از زمینها به رتبهی پنج جهانی رسیدهایم اکنون اگر بتوانیم ۳۰درصد اکتشاف روی زمینها انجام دهیم این رتبه به رتبهی دو دنیا ارتقا پیدا میکند.
رستمی با بیان اینکه این اکتشافات در آذربایجان شرقی از هفت درصد هم کمتر است، خاطر نشان کرد: در سال ۱۴۰۰، در این استان ۲۰هزار متر حفاری و در سال ۱۴۰۱، ۳۴ هزار متر اکتشاف صورت گرفته که اکنون ۱۰۰هزار متر حفاری اکتشافی نیز باید انجام گیرد برای این مقدار پنج هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری لازم است.
وی افزود: ما در هفت معدن، غیر از معدن سونگون دستور اکتشاف داریم و بیش از ۱۲۰هزار متر حفاری اکتشافی خواهیم داشت که رهبر معظم انقلاب نیز به ما دستور اجرای توسعه اکتشافات را دادهاند.
وی از فعال بودن ۱۶ دستگاه حفاری در استان آذربایجان شرقی خبر داد و گفت: شرکت ملی مس ایران در تولید کنسانتره رتبه ۱۴ جهان و در تولید مس کاتد رتبهی ۱۸ جهان را به خود اختصاص داده که هدفمان رساندن رتبهی ۱۸ به پنج جهانی است.
وی با اشاره به اینکه اولین شرکت سهامی عام پروژه در مس سونگون تبریز افتتاح میشود افزود: این پروژه با ۲۵هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری که یک کارخانه تغلیظ ۴۵۰هزار تنی است و در حال حاضر ۲۵درصد پیشرفت داشته است.
وی با بیان اینکه هر متر حفاری باید نمونهی ازمایشگاهی داشته باشد، گفت: اولین آزمایشگاه مرجع معدنی با کمک دانشگاه تبریز در این استان احداث شده که اکنون در حال فعالیت است داشتن این آزمایشگاه بزرگترین سرمایه برای استان به شمار میرود که به ۳۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات نیاز دارد تا به صورت کامل راهاندازی شود.
وی با اشاره به عملکرد مس سونگون مبنی بر تولید کنسانتره تولیدی، تصریح کرد: در سال ۱۴۰۰، ۳۲۵ هزار تن کنسانتره تولید شده و در سال گذشته با ۹ درصد رشد به ۳۳۲ هزار تن رسیده، این مجتمع برای ۲۸۰ هزار تن طراحی شده و اکنون بالاتر از ظرفیت خود کار میکند.
وی افزود: با برنامهای که شرکت ملی مس ایران طراحی کرده نهضت پیشرفت و تحول صنعت مس به عنوان اصلیترین پیشرانهای توسعه اقتصادی ایران است که با سه هدف افزایش تولید، افزایش درآمد ارزی و افزایش اشتغال در حال اجرایی شدن است.
وی ادامه داد: این صنعت در ۲۰سال گذشته حاشیه سود ۵۰درصد داشته و هیچ موقع این حاشیه سود از ۵۰ درصد کمتر نشده است.
وی با اشاره به برخی پروژههای در حال انجام شرکت ملی مس ایران، گفت: در پروژههای در حال توسعه، چهار کارخانه تغلیظ مس در حال احداث است که دو مورد آن در مس سونگون آذربایجان شرقی عملیاتی میشود و دو کارخانه ذوب اسید سولفوریک هم در این مجتمع احداث خواهد شد.
وی با بیان اینکه با هفت درصد اکتشاف حدود ۶۰ سال مادهی معدنی داریم، اظهار کرد: اگر اکتشافات زیادی صورت گیرد ۲۵۰ سال از مواد معدنی برخوردار میشویم در هیچ کجای جهان ذخایر معدنی به ذخایر که در کشور ما وجود دارد نمیرسد.
وی در پایان یادآور شد: مس جزو معدود محصولاتی است که کاتد آن قابلیت ارزش افزوده تا ۵۰ هزار دلار را دارد.
انتهای پیام