کسب درآمد از برنامه نویسی پایتون
با کاربرد زبان برنامه نویسی پایتون بیشتر آشنا شوید
پایتون چیست؟ زبان برنامه نویسی پایتون تنها یکی از چندین زبان برنامهنویسی محبوب در جهان است؛ اما به جرات میتوان گفت تفاوت درآمد برنامه نویسی پایتون و فرصتهای پیشرفت در بازار کار آن با سایر زبانها بسیار زیاد است. موج یادگیری پایتون در سالهای اخیر با جهش زیادی مواجه شده است و علت آن هم افزایش تقاضا از سوی کسب و کارها و رونق فرصتهای استخدام پایتون است. امروزه شرکتهای بزرگ دنیا همچون گوگل، نتفلیکس، اینستاگرام، اسپاتیفای، بلومبرگ، نیویرک تایمز و … برای جذب مهندسان پایتون حرفهای با هم در رقابت هستند.
با نگاه کوتاهی به آگهیهای استخدام جدید میتوان متوجه شد که در ایران نیز این شاخه از برنامهنویسی تقاضای زیادی دارد. با توجه به اینکه افراد زیادی به یادگیری این زبان تمایل نشان داده و برای استخدام در موقعیتهای شغلی آن تلاش میکنند، تصمیم گرفتیم در این مقاله از وبلاگ سون لرن به بررسی کاربرد پایتون، حقوق دریافتی و بازار کار پایتون بپردازیم. همچنین میتوانید برای اطلاع از حقوق و دستمزد مشاغل مختلف مانند برنامه نویسی پایتون یا سایر مشاغل مرتبط با برنامهنویسی، به مراجعه کنید.
برنامهنویسی پایتون و کاربرد آن
از زبان برنامهنویسی پایتون عمدتاً برای ساخت وبسایتها و نرمافزارهای مختلف، خودکارسازی تسکها، تحلیل داده و مصورسازی آنها استفاده میشود. پایتون زبانی عمومی است؛ یعنی برای توسعه برنامههای مختلفی از آن استفاده شده و کاربرد آن محدود به یک نوع برنامه مشخص نمیشود. تطبیقپذیری بالای این زبان به همراه سادگی نسبی آن برای برنامهنویسهای مبتدی باعث شده که امروزه (سال ۲۰۲۱ میلادی) آن را به عنوان پرکاربردترین و محبوبترین زبان برنامهنویسی بشناسیم.
پایتون آنقدر گسترده و یادگیری آن به حدی ساده است که حتی افرادی که تخصصی در برنامهنویسی ندارند میتوانند از آن بهره ببرند؛ از مدیریت مخارج روزمره گرفته تا حل دشوارترین مسائل و تحلیل دادههای عظیم، همگی به کمک پایتون قابل انجام هستند. سینتکس ساده و زبان طبیعی، تطبیقپذیری بالا برای انجام فعالیتهای مختلف، سادگی برای افراد مبتدی، متنباز بودن، دارا بودن کتابخانهها و ماژولهای مختلف و جامعه عظیم برنامهنویسها، پایتون را به یک زبان محبوب در جهان تبدیل کرده است. کاربردهای مهم زبان پایتون عبارتند از:
تحلیل داده و یادگیری ماشین
امروزه پایتون جزء جداییناپذیر دنیای علم داده شده است؛ چرا که به کمک این زبان میتوان دادهها را دستکاری و تحلیل کرد، محاسبات پیچیده آماری روی آنها انجام داد، دادهها را به تصویر کشید، الگوریتمهای یادگیری ماشین خلق کرد و هزاران کار دیگری که میتوان روی دادهها انجام داد. پایتون قادر است مصورسازی دادهها را به شیوههای مختلفی مثل نمودارهای میلهای، خطی، دایرهای، هیستوگرام و سهبعدی اجرا کند. همچنین کتابخانههای بیشمار آن به برنامهنویسها کمک میکند کدهای یادگیری ماشین و تحلیل داده را سریعتر و موثرتر بنویسند.
برنامهنویسی وب
خودکارسازی یا اسکریپتنویسی
از پایتون میتوان برای خودکارسازی و انجام موثرتر فعالیتهای تکراری استفاده کرد. به نوشتن کد با هدف اجرای خودکار فرایندها «اسکریپتنویسی» (Scripting) گفته میشود که برای چک کردن خطاها در فایلهای متعدد، تبدیل فایلها، انجام عملیات ریاضی ساده و حذف دادههای تکراری استفاده میشود. حتی برنامهنویسهای مبتدی نیز میتوانند از این قابلیت پایتون برای خودکارسازی فعالیتهای ساده کامپیوتری مثل تغییر نام فایلها، جستجو و دانلود محتوا و ارسال ایمیل در بازههای زمانی مشخص استفاده کنند.
تست نرمافزار
از پایتون میتوان برای انجام فعالیتهایی مثل ساخت کنترل، دنبال کردن باگها و تست استفاده کرد. توسعهدهندگان نرمافزار میتوانند به کمک پایتون، فرایند تست محصولات و فیچرهای جدید را خودکار کنند.
فعالیتهای روزمره
کاربرد پایتون تنها به دنیای برنامهنویسی و تحلیل دادههای عظیم خلاصه نمیشود؛ یادگیری این زبان میتواند به افرادی که با حجم کمتری از دادهها سروکار دارند نیز کمک کند. روزنامهنگارها، صاحبان کسب و کارهای کوچک یا سوشال مدیا مارکترها نیز میتوانند از این زبان برای سادهسازی کارهای خود استفاده کنند. از جمله فعالیتهایی که به کمک پایتون خودکارسازی میشوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دنبال کردن بازار سهام و قیمت رمزارزها
- ارسال یادآورهای شخصی (Reminder)
- بهروزرسانی لیست مایحتاج منزل
- نگهداری حجم زیادی از فایلها
- تبدیل فایلهای متنی به فایل صفحه گسترده (Spreadsheet)
- تخصیص وظایف به اعضای تیم (یا اعضای خانواده) به صورت تصادفی
- تکمیل خودکار فرمهای آنلاین
اگر دوست دارید درباره این زبان برنامهنویسی و کاربردهای آن بیشتر یاد بگیرید، مطالعه مقاله را از دست ندهید.
چه عواملی بر افزایش درآمد برنامه نویسی پایتون اثرگذار هستند؟
مهارت در برنامهنویسی کلید دریافت پروژههای بهتر، موقعیت شغلی بالاتر و البته حقوق بیشتر است. از آن گذشته، توقف یادگیری به منزله مرگ یک برنامهنویس است؛ این یعنی اگر قصد دارید در دنیای برنامهنویسی پیشرفت کنید، باید به صورت مداوم دانش خود را عمیقتر کرده و به کسب تجربه و مهارتهای جدید مشغول باشید.
یادگیری کتابخانههای جدید، شرکت در وبینارهای آموزشی پایتون و کلاسهای آنلاین میتواند به شما در طی کردن موفق مسیر شغلیتان کمک کند. توصیه ما به شما این است که تا میتوانید – حتی در زمان استراحت! – کد بزنید، پشتکار داشته باشید، در کلاسها و وبینارهای آموزشی شرکت کنید، به دیگران آموزش بدهید و در جامعه برنامهنویسها حضور فعال داشته باشید تا در نهایت بتوانید به یک برنامهنویس پایتون حرفهای تبدیل شده و انتظار افزایش درآمد داشته باشید.
اگر قصد دارید به یادگیری عمیقی در این حوزه دست پیدا کنید یا حتی اگر مبتدی هستید و تازه با دنیای پایتون آشنا شدهاید، پیشنهاد میکنیم آموزشهای پایتون جادی (جادی میرمیرانی) را از دست ندهید. شما میتوانید با مراجعه به صفحه دورههای آموزشی آنلاین سون لرن، به آموزشهای برنامهنویسی پایتون جادی دسترسی پیدا کرده و پس از طی کردن موفق دوره، مدرک آن را دریافت کنید. لازم به ذکر است که مدرک دریافتی شما در سون لرن ثبت شده و موجب تمایز رزومه شما از سایر کارجوها میشود.
بازار كار پايتون
اغلب افرادی که به کسب درآمد از برنامه نویسی پایتون فکر می کنند، به سمت رشتههای علم داده و تحلیل دادهها میروند. جهان امروز با دادههای ارزشمندی احاطه شده است و کسب و کارها تمایل دارند الگوهای پنهان در این دادهها را شناسایی و از آنها در راستای پیشرفت خود استفاده کنند. راه های کسب درآمد از پایتون در دنیای امروز بسیار زیاد است؛ به همین دلیل ما در این مقاله تنها به بخشی از زمینههای کاری پایتون اشاره میکنیم.
مهندس نرمافزار (توسعه دهنده پایتون)
- تحلیل نیازمندیهای کاربران
- کدنویسی و تست آن
- نوشتن مستندات عملیاتی
- مشاوره به مشتریان و همکاری با سایر افراد
- توسعه برنامههای جدید
مهندس ارشد نرمافزار (سنیور)
- توسعه معماری نرمافزار
- خودکارسازی فعالیتها به کمک اسکریپتنویسی و سایر ابزارها
- بازبینی و دیباگ کردن کدها
- اجرای تستهای اعتبارسنجی
- طراحی الگوها و کنترل ورژن
مهندس دواپس (DevOps)
- بهروزرسانی و رفع نقصها
- تحلیل و رفع مشکلات فنی
- طراحی فرایندهای نگهداری و رفع عیب
- اسکریپتنویسی برای خودکارسازی مصورسازی دادهها
- پشتیبانی فنی سطح دو
دانشمند داده
- شناسایی منابع داده و خودکارسازی مجموعهها
- پردازش دادهها و تحلیل آنها برای شناسایی ترندها
- طراحی مدلهای پیشبینی و الگوریتمهای یادگیری ماشین
- مصورسازی دادهها
- ارائه راهحل برای چالشهای کسب و کار
دانشمند داده ارشد
- سرپرستی تحلیلگرهای داده جونیور
- ساخت ابزارهای تحلیل برای شناسایی الگوها، پیشبینی رفتارهای آتی و ایجاد بینش نسبت به دادهها
- ایجاد الگوریتمهای یادگیری ماشین براساس تحلیلهای آماری
- انتقال نتایج به دست آمده از تحلیلها به مدیران کسب و کار
مهندس یادگیری ماشین
مهندس یادگیری ماشین یکی دیگر از محبوبترین زمینههای بازار کار برنامه نویس پایتون است. مهندس یادگیری ماشین (ML) مسئولیت اجرای تحلیلهای آماری روی دادهها و ایجاد مدلهای یادگیری ماشین را بر عهده دارد.
پژوهشگر تحلیلی
پژوهشگر تحلیلی دادهها یکی دیگر از مشاغل جدید در بازار کار python است. پژوهشگرهای تحلیلی مسئول تحقیق، تحلیل و تفسیر دادههای مرتبط با بازاریابی، عملیات، مالی، اقتصاد، مشتریان و … هستند.
آینده شغلی پایتون
شرکتهای بزرگ دنیا مثل گوگل، ناسا، نوکیا، IBM، یاهو، والت دیزنی و هزاران شرکت کوچک و بزرگ دیگر از پایتون برای اجرای پروژههای مختلف خود استفاده میکنند. باتوجه به نیاز روزافزون سازمانها به تحلیل داده، آینده شغلی برنامه نویسی پایتون در ایران و خارج از کشور بسیار روشن است. برخی از مهمترین زمینههای کاری پایتون در آینده عبارتند از:
ابزارها و کتابخانههای مهم هوش مصنوعی عبارتند از:
- یادگیری ماشین: PyML، PyBrain، scikit-learn، MDP Toolkit، GraphLab Create، MIPy
- هوش مصنوعی عمومی: PyDatalog، AIMA، EasyAI، SimpleAI
- شبکه عصبی: PyAnn، Pyrenn، ffnet، Neurolab
- زبان طبیعی و متنکاوی: Quepy، NLTK، Gensim
تحلیل مجموعه دادههای عظیم (بیگ دیتا) یکی دیگر از پرطرفدارترین شاخههای بازار کار زبان برنامه نویسی پایتون است. بیگ دیتا به مجموعه عظیم و پیچیدهای از دادهها گفته میشود که تحلیل آنها با استفاده از نرمافزارهای سنتی تحلیل داده امکانپذیر نیست. پایتون به رشد بیگ دیتا و کاربرد آن در کسب و کار کمک زیادی کرده و کتابخانههای آن به برنامهنویسها امکان تحلیل و بهره بردن از خوشههای دادهای عظیم را فراهم کرده است. کتابخانههای پایتون در زمینه بیگ دیتا عبارتند از:
- Pandas
- Scikit-Learn
- NumPy
- GraphLab Create
- IPython
- Bokeh
- Agate
- PySpark
- Dask
شبکه
پایتون به کانفیگ روترها و سوویچها و انجام سایر فعالیتهای خودکارسازی شبکهها به طوری که از نظر مالی بهصرفه باشد کمک میکند. کتابخانههایی که در این زمینه وجود دارند عبارتند از:
- Ansible
- Netmiko
- NAPALM
- Pyeapi
- Junos PyEZ
- PySNM
- Paramiko SSH
درآمد برنامه نویسی پایتون چقدر است؟
به دلیل اهمیت موضوع درآمد، در این بخش به بررسی میزان درآمد برنامه نویس پایتون در ایران و خارج از کشور میپردازیم.
بازار کار پایتون در ایران
طبق گزارش حقوق و دستمزد سال ۱۴۰۰ که توسط سون لرن انجام شده است، میانگین درآمد برنامه نویس پایتون در ایران (تهران و سایر شهرهای بزرگ) طبق جداول زیر است:
میانگین حقوق برنامه نویسی پایتون در تهران
میزان درآمد برنامه نویسی پایتون در ایران (شهر تهران) براساس سطح ارشدیت | سطح ارشدیت | ||
جونیور | میانرده | سنیور | |
میانگین درآمد در سال ۱۳۹۹ | ۴ میلیون تومان | ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان | ۸ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان |
میانگین درآمد درخواستی در سال ۱۴۰۰ | ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان | ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان | ۱۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان |
میانگین حقوق برنامه نویسی پایتون در سایر شهرهای بزرگ
میزان درآمد برنامه نویسی پایتون در ایران (سایر شهرهای بزرگ) براساس سطح ارشدیت | سطح ارشدیت | |
جونیور | میانرده | سنیور |
میانگین درآمد در سال ۱۳۹۹ | متوسط ۴ میلیون تومان | |
میانگین درآمد درخواستی در سال ۱۴۰۰ | متوسط ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان |
با توجه به کافی نبودن دادهها در سطوح ارشدیت مختلف در سایر شهرهای بزرگ، دادههای مربوط به میانگین پایه جقوق برنامه نویس پایتون به صورت تجمیعی ارائه شده است.
بازار کار پایتون در خارج از کشور
واضح است که برنامهنویسی پایتون در خارج از کشور هم طرفداران زیادی بین کسب و کارها دارد. با بررسی آمار منتشر شده در سایت معتبر Indeed، بازار کار پایتون در کانادا، آلمان و آمریکا طبق جدول زیر است:
بازار کار پایتون در خارج از کشور | میانگین حقوق سالانه |
میانگین حقوق برنامه نویس پایتون در کانادا | 87,802 $ |
حقوق برنامه نویس پایتون در آمریکا | 117,004 $ |
حقوق برنامه نویس پایتون در آلمان | 83,371 € |
جستجوی فرصتهای شغلی با بهترین درآمد برنامه نویسی پایتون
تقاضای استخدام برنامه نویس پایتون در سالهای اخیر از سوی کسب و کارها بیشتر شده است؛ علت آن هم محبوبیت این زبان برنامهنویسی، سادگی و کاربرد گسترده آن در تحلیل داده، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین است. شرکتهایی که قصد دارند برنامهنویس پایتون استخدام کنند، معمولاً از طریق انتشار آگهی در اقدام می کنند. اگر شما هم به دنبال فرصتهای شغلی تمام وقت این حوزه هستید یا حتی اگر قصد پیدا کردن آگهیهای استخدام پایتون دورکاری را دارید، میتوانید به صفحه نیازمندیها سر بزنید.