اهمیت استفاده از استابلایزر
تثبیت کننده ولتاژ چیست؟
شاید تا به حال با اصطلاح و تثبیت کننده ولتاژ آشنا نباشید یا خیلی با این عبارت برخورد نداشته اید. باید بگوییم که تثبیت کننده ولتاژ در حقیقت همان استابلایزر است . یک تعریف عمومی می گوید : که تثبیت کننده ولتاژ، دستگاه الکتریکی است که برای جلوگیری از مشکلات و نوسانات برق شهری، ولتاژ برق را ثابت نگه داشته به گونه ای که برق ورودی تجهیزات برقی هیچگونه نوسانی را دریافت نکنند. برای اینکه بهتر و راحتر بتوانید برای خرید استابلایزر مناسب اقدام کنید نیاز است که درباره مزایا و کاربرد استابلایزر بیشتر بدانید. بنابراین با ما در این راهنمای انتخاب استابلایزر همراه باشید تا در این باره بیشتر بدانید .
علت طراحی استابلایزر
همانطور که در مقاله های قبلی هژیر صنعت درج شده استابلایزر یک دستگاه الکتریکی است و علت ساخت آن هم این است که برق شهری در بیشتر مواقع بر روی ولتاز 220 ثابت نمی ماند و مدام در حال بالا و پایین رفتن می باشد. این مسئله باعث می شود که لوازم و تجهیزات برقی که ما، در منزل و محل کار خود از آن ها استفاده می کنیم در اثر نوسانات برقی آسیب ببینند. از آنجایی که آسیب دیدن هر یک از تجهیزات الکتریکی که ما در منزل و یا محل کارخود از آن ها استفاده میکنیم می توانند هزینه های بسیار زیادی را به ما به تحمیل می کند، نیاز است که آن ها را به یک سیستم پشتیبان که از بروز نوسانات و مشکلات برقی جلوگیری میکند مجهز کنیم. استابلایزر یا همان تثبیت کننده ولتاژ یک گزینه بسیار عالی و مناسب در این مورد می باشد.
مزایای استابلایزر و کاربرد آن
حال که با معنا و مفهوم استابلایزر آشنا شدید و مشخص شد که چرا چنین سیستم و دستگاهی طراحی شده است و اگر اکنون و در این مرحله قصد خرید استابلایزر را دارید میخواهیم اشاره ای هم داشته باشیم به مزایا و کاربرد استابلایزر و همچنین قیمت استابلایزر سروو موتوری تا شما بهتر بتوانید در زمان خرید تصمیم گیری نهایی خود را بگیرید. وتکنولوژی های گوناگون طراحی و تولید شده اند که هر یک با توجه به نوع کاربردهایی که دارند ویژگی ها و مزیتهای منحصر به فرد خود را دارا می باشند. برق شهر دارای نوسانات ولتاژ است، به همین دلیل استفاده از استابلایزر میتواند با تثبیت ولتاژ به میزان قابل توجهی عمر و راندمان دستگاه های مصرف کننده را بالا ببرد. محافظت اگر به هر دلیلی اتصالی در خروجی و یا مدارات داخلی استابلایزر اتفاق بیافتد بلافاصله دستگاه به صورت اتوماتیک توسط میکروکنترلر تعبیه شده ، خروجی را قطع نموده و از بروز هرگونه ایراد و مشکل برای مصرف کننده جلوگیری می نماید .
افت ولتاژ برق شهر باعث اختلال در عملکرد دستگاه ها شده و قدرت نامی و راندمان الکتروموتور را به حد قابل توجهی کاهش می دهد که باعث پایین آمدن دور الکترو موتور و گرم شدن آن خواهد شد و به تبع آن تلفات انرژی افزایش می یابد و در نهایت برق زیادی را مصرف می کند که پیرو نظریه کارشناسان این امر ، در بعضی از مواقع افزایش مصرف برق تا 25% نیز می باشد . محافظت در مقابل رعد و برق و های ولتاژ (High Voltage) و نوسانات لحظه ای و spike ها پس با قرار دادن یک دستگاه استابلایزر در ورودی برق به محا مورد نظر می توانیم کلیه لوازم برقی و سیم کشی های داخلی را در مقابل اختلالات برق شهربطور کامل حفاظت نمائیم . در ضمن وجود استابلایزر مخصوصاً در مناطقی که دارای برق ضعیف تر می باشند تا 25% هزینه های محاسبه شده در قبض برق را کاهش می دهد.
استفاده از فناوری تراشه ریزپردازنده و دستگاه های الکترونیکی قدرت یا تنظیم کننده های ولتاژ هوشمند در طراحی استابلایزر ولتاژ منجر به تولید برق با کیفیت بالا و پایدار در صورت انحراف مداوم ولتاژ شده است. با پیشرفت استابلایزرها رله معمولی تبدیل به استابلایزر مدرن شده اند . در آنها مدارهای کنترل دیجیتالی با کارایی بالا و مدار کنترل حالت جامد استفاده شده است که تنظیمات پتانسیومتر را از بین می برد و به کاربر این اجازه را میدهد که از طریق یک صفحه کلید نیازهای ولتاژ را تنظیم کند و با استفاده از تجهیزات ورودی و خروجی را کنترل کند این امر باعث شده است که زمان واکنش پذیری استابلایزرها بسیار کم شود و بتوان آن را تنظیم کرد و حتی به کمتر از چند میلی ثانیه رساند.
استابلایزر چیست؟
این یک وسیله برقی است که بدون در نظر گرفتن تغییر در ولتاژ ورودی یا خروجی یک ولتاژ باعث ایجاد یک ولتاژ ثابت در پایانه های خود میشود این تجهیزات دستگاه را در برابر ولتاژ و ناپایداری های آن محافظت می کنند. تثبیت کننده های ولتاژ برای تجهیزات الکتریکی پرهزینه و گرانبها جهت محافظت از آنها در برابر نوسانات ولتاژ کم و زیاد استفاده میشود. استابلایزرها ولتاژ ورودی نوسان را قبل از تغذیه تنظیم میکنند. تثبیت کننده ها در صورت عرضه یا هستند. امروزه ها یا استابلایزرها به یک راه حل توان بهینه برای بسیاری از وسایل الکترونیکی تبدیل شده اند که به نوسانات حساس هستند. استفاده از استابلایزر در سیستم های تهویه، تلویزیون، تجهیزات پزشکی، رایانه ها و تجهیزات ارتباطی و … بسیار گسترده است.
استابلایزرهای سه فاز به دو صورت بار متعادل و بار نامتعادل در بازار وجود دارند. در واقع آنها یا به عنوان واحدهای اختصاصی برای وسایل و یا به عنوان یک واحد تثبیت کننده بزرگ برای لوازم کامل در یک مکان خاص در دسترس هستند. علاوه بر این آنها میتوانند از نوع آنالوگ یا دیجیتال از واحدهای پایدارکننده باشند. انواع متداول تثبیت کننده های ولتاژ عبارتند از: تثبیت کننده های دستی و قابل تعویض، تثبیت کننده نوع رله اتوماتیک، استابلایزر حالت جامد یا استاتیک و تثبیت کننده های دارای ویژگی های اضافی مانند قطع ولتاژ ورودی/ خروجی پایین، قطع جریان ورودی/ خروجی ولتاژ بالا، قطع بار بیش از حد، تاسیسات شروع و توقف خروجی، شروع دستی یا خودکار/ نمایش قطع ولتاژ، سوئیچ ولتاژ صفر و …
چرا به استابلایزر نیاز است؟
به طور کلی هر وسیله الکتریکی یا دستگاهی برای طیف گسترده ای از ولتاژ ورودی طراحی شده است. بسته به حساسیت، محدوده کاری تجهیزات محدود به مقادیر خاصی است. برای مثال برخی از دستگاه ها درصد نوسانات ولتاژی که میتوانند تحمل کنند 5% و بعضی ها تا 10% می باشد. نوسانات ولتاژ در بسیاری از مناطق مخصوصا در مناطق حاشیه ای بسیار رایج است. شایع ترین دلایل نوسان ولتاژ روشنایی گسل های الکتریکی، سیم کشی معیوب و خاموش کردن دوره ای دستگاه است. این نوسانات باعث ایجاد اختلال در تجهیزات یا وسایل برقی میشود. اگر دستگاهی در مدت زمانی طولانی در معرض ولتاژ های بالا باشد با نتایج زیر روبرو خواهد شد:
- آسیب دائمی تجهیزات
- آسیب عایق به سیم پیچ ها
- قطع ناخواسته بار
- افزایش تلفات در کابل ها و تجهیزات مرتبط
- عمر کم دستگاه
حال اگر دستگاهی با کاهش ولتاژ روبرو شود با نتیج زیر روبرو خواهد شد:
- نقص تجهیزات
- دوره کار طولانی تر
- کاهش عملکرد تجهیزات
- رساندن جریان های بزرگ که منجر به گرمای بیش از حد می شوند
- خطاهای محاسباتی
- کاهش سرعت موتورها
چگونه یک استابلایزر درست را انتخاب کنیم؟
مهم ترین چیز این است که قبل از برای یک دستگاه، چندین عامل را در نظر بگیرید. این عوامل شامل وات مورد نیاز دستگاه، سطح نوسانات ولتاژ در منطقه نصب، نوع دستگاه، نوع تثبیت کننده، محدوده کار لرزشگیر( که تثبیت کننده آن ولتاژ های صحیح را انجام می دهد.) ، ولتاژ/ قطع ولتاژ، نوع مدار کنترل، نوع نصب و سایر عوامل می باشد. بنابر این پایداری و دقت ولتاژ عملکرد صحیح تجهیزات را به دنبال دارد. در واقع علت استفاده از استابلایزر این است که تثبیت کننده های ولتاژ این اطمینان را به شما میدهند که نوسانات ولتاژ در منبع تغذیه ورودی تاثیری در بار یا دستگاه برقی ندارد به همین دلیل است که باید استابلایزر خریداری شود.