مدت زمان نگهداری مواد غذایی در ظروف پلاستیکی یکبار مصرف چقدر است؟
با توجه به افزایش روز افزون تولید ظروف یکبار مصرف و رشد مصرف آنها در خانه ها، صنایع غذایی و غیره، مدت زمان نگهداری مواد غذایی در ظروف پلاستیکی از جمله بطری پت به یکی از چالش های اصلی حوزه بهداشت و سلامت تبدیل شده است. از آنجا که ظروف پلاستیکی به دلیل سهولت استفاده و عدم نیاز به شستشوی دقیق و ضدعفونی کردن، مزایای قابل توجهی نسبت به سایر ظروف دارند، اما ممکن است به مرور زمان سبب ایجاد مشکلاتی برای سلامت انسان شود. از این رو، برای اطلاع از مدت زمان نگهداری مواد غذایی در ظروف پلاستیکی یکبار مصرف، با ما در برزین صنعت، تولید کننده انواع ماشین آلات و دستگاه پرکن آب معدنی، همراه باشید تا به بررسی تمام جوانب آن بپردازیم.
آیا نگهداری مواد غذایی در ظروف پلاستیکی یکبار مصرف مجاز است؟
همان گونه که از نام ظروف یکبار مصرف پیداست، این ظروف به منظور استفاده یکباره طراحی شدهاند و استفاده مداوم آنها برای نگهداری مواد غذایی توصیه نمیشود. این ظروف برای نگهداری مواد غذایی به مدت محدود و در دماهای معمولی مناسب هستند؛ اما دماهای بسیار پایین یا بسیار بالا، مانند دمای فریزر برای این نوع ظروف مناسب نیستند. اگرچه ممکن است فکر کنید که ظروف یکبار مصرف گیاهی به دلیل ترکیبات گیاهی خالص و عدم استفاده از مواد شیمیایی، برای نگهداری در فریزر مناسب هستند، اما باید بگوییم که به دلیل ماهیت یکبار مصرف و کاهش مقاومت پلیمرهای گیاهی، استفاده از این ظروف در فریزر نیز توصیه نمیشود.
مدت زمان مجاز نگهداری غذای گرم در ظروف پلاستیکی چقدر است؟
در کل تفاوتی ندارد که غذای شما گرد است یا سرد، توصیه میکنیم به هیچ عنوان مواد غذایی خود را برای مدت طولانی در ظروف پلاستیکی یکبار نگهداری نکنید. اما در رابطه با غذای گرم، شرایط کمی متفاوت است. مدت زمان نگهداری غذای گرم در ظروف پلاستیکی یکبار مصرف، تحت تاثیر عوامل متعددی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. دقت داشته باشید که مواد غذایی گرم باید به سرعت مورد مصرف قرار بگیرند؛ چرا که احتمال فساد آنها به دلیل رشد باکتری ها بسیار بالاست و تحت تاثیر عوامل زیر میتواند تشدید شود:
- نوع غذا: غذاهای مختلف دارای زمان های نگهداری متفاوتی هستند، که به عوامل مختلفی از جمله ترکیب مواد و خصوصیات آنها برمیگردد. به عنوان مثال، برخی از مواد غذایی به دلیل ترکیبات خاصی که دارند، میتوانند مدت زمان بیشتری در ظروف پلاستیکی یکبار مصرف نگهداری شوند.
- زمان نگهداری بعد از آماده سازی: بعضی از غذاها پس از آماده سازی، باید به سرعت در ظرف یکبار مصرف قرار داده شوند تا بتوان از آنها برای مدت بیشتری نگهداری کرد.
- دمای اولیه غذا: اگر غذا را فورا پس از آماده سازی در ظرف یکبار مصرف قرار دهید، مدت زمان نگهداری آن بیشتر خواهد بود، نسبت به اینکه آن را به طور طبیعی خنک کنید و بعدا در یک ظرف یکبار مصرف قرار دهید.
- شرایط نگهداری: غذاهای گرم را در محیط های گرم نگهداری نکنید، زیرا زمان نگهداری آنها به طور قابل توجهی کاهش مییابد، به خصوص در فصول گرم سال.
- نوع ظرف یکبار مصرف: از ظروف یکبار مصرفی استفاده کنید که میتوانند دمای غذاهای گرم را به خوبی حفظ کنند و زمان نگهداری از آنها را کاهش ندهند.
به طور کلی، توصیه میشود غذاهای گرم را حداکثر تا 2 ساعت در ظروف یکبار مصرف نگه دارید. در صورت نیاز به زمان بیشتر، غذا را سریعا در یخچال یا فریزر قرار دهید. به علاوه، توصیه میکنیم تاریخ و زمان پخت غذا را نیز بر روی ظروف پلاستیکی علامت گذاری کنید تا بتوانید مدت زمان نگهداری مواد غذایی در ظروف پلاستیکی یکبار مصرف را خیلی بهتر کنترل نمایید.
نحوه نگهداری از غذای فریز شده در ظروف یکبار مصرف
بسیاری از ما از انواع ظرف پلاستیکی در خانه استفاده میکنند تا مواد غذایی را نگهداری کنیم. از بطری های نوشابه برای ذخیره آب گرفته تا نگهداری موادی مانند آبلیمو و آبغوره، ظروف پلاستیکی و البته، بطری پت بسیار پرکاربرد هستند. استفاده از ظروف پلاستیکی برای نگهداری مواد غذایی باقی مانده یا فریز شده امری رایج و معمول است. اما سوال این است که استفاده از ظروف پلاستیکی برای مواد غذایی فریز شده، چه تاثیراتی میتواند بر سلامت ما داشته باشد؟
مواد و ظروف پلاستیکی مانند بطری آب معدنی، دارای ساختار پلیمری هستند که از فشرده شدن مونومرهای مختلف به وجود آمدهاند. این مونومرها اغلب از مشتقات نفت به دست میآیند و از مواد شیمیایی ساخته میشوند. تا زمانی که این مواد پلاستیکی شکل پلیمری دارند، میتوانند در برابر واکنشهای شیمیایی با دیگر مواد مقاومت کنند. اما در مورد ظروف یکبار مصرف، این مقاومت به اندازه کافی بالا نخواهد بود تا در مقابل عواملی مانند گرما و سرمای شدید مقاومت کنند. بنابراین، به هنگام قرار گرفتن در معرض حرارت یا سرما، بافت اولیه خود را از دست میدهند و به سرعت دچار تغییرات ساختاری میشوند.
در این شرایط، مونومرهای ظروف پلاستیکی با مواد موجود درون آنها واکنش نشان خواهند داد یا به درون مواد غذایی رها خواهند شد. بنابراین، توصیه میشود که موادی مانند آبلیمو، آبغوره، رب گوجه و موارد مشابه را در ظروف یکبار مصرف پلاستیکی نگهداری نکنید. این مواد دارای خاصیت اسیدی هستند و ممکن است با سرعت و شدت بیشتری بر روی مواد پلاستیکی تأثیر بگذارند و باعث رها شدن مونومرهای آن شوند.
جمع بندی
این روزها درباره اثرات منفی استفاده از ظروف پلاستیکی یکبار مصرف، خیلی صحبت میشود؛ اما واقعیت این است که اگر به مدت زمان نگهداری مواد غذایی در ظروف پلاستیکی یکبار مصرف همچون بطری پت توجه داشته باشیم، تا حد زیادی میتوانیم از مضرات ناشی از آنها جلوگیری کنیم. مهم است که برای نگهداری از انواع غذاهای سرد و گرم در ظروف یکبار مصرف، به برچسب های روی بسته بندی آن نیز دقت داشته باشیم و بتوانیم با استفاده از علامت گذاری تاریخ و زمان پخت غذا، مدت زمان نگهداری را خیلی بهتر کنترل نماییم تا تاثیری بر کیفیت مواد نداشته باشند.
شرکت دانش بنیان برزین صنعت با ارائه خدمات مورد نیاز در جهت خطوط تولید بطری های پت، در کنار عزیزانی است که به خرید دستگاه آب معدنی نیاز دارند. برای ارتباط با کارشناسان ما، میتوانید از طریق وبسایت برزین صنعت اقدام نمایید.