عوامل مهم موفقیت در کنکور
مهمترین عوامل موثر بر موفقیت دانش آموزان در کنکور کدامند؟
عوامل مهم موفقیت در کنکور بی شمار است میتوان به منابع مناسب، شرایط محیطی، برنامه ریزی، توانایی و استعداد داوطلب، تلاش و پشتکار، داشتن انگیزه و … اشاره کرد. مجموعه این عوامل یا فاکتورها میتواند سکوی پرتابی برای موفقیت یا سد رسیدن به هدف باشد. آقای شهسواری مشاور ارشد حرف آخر به بررسی مهمترین این عوامل پرداخته است.
به گفته آقای شهسواری، عوامل ذکر شده نتیجه مصاحبه با رتبه برترهای آزمون سراسری است. انتقال این تجربه میتواند به خیلی از داوطلبان کمک کند تا بسیاری موانع به سادگی رفع شود و بتوانند مسیر موفقیت را به خوبی طی کنند. عواملی که در طی این مقاله به آن اشاره خواهیم کرد باید مانند تکه های یک پازل کنار هم باشند تا داوطلب بتواند مسیر رسیدن به کسب رتبه را طی کند. وجود چند عامل و عدم وجود بقیه تضمین کننده موفقیت نیست.
انتخاب هدف
مسیر موفقیت برای انسانها متفاوت است و هر کسی برای رسیدن به خواسته خود، از قبل هدف مسیر حرکت خود را مشخص کرده است. برای داوطلبان کنکور، هدف کسب رتبه و قبولی در رشته مورد علاقه است. داوطلبان باید در قدم نخست، هدف خود را به طور واضح مشخص کنند. گاها خیلی از داوطلبان برای مطالعه و کنکور شروع میکنند اما هدف واضح و مشخص ندارند. مشخص کردن هدف به معنی مشخص کردن مسیر حرکت به سوی موفقیت است.
تلاش و پشتکار مستمر
داشتن تلاش و پشتکار مستمر و پایدار از آیتم های مهم و جدی برای کسب رتبه است. در همه کارهای روزمره، داشتن تلاش باعث رسیدن به خواسته ها میشود. خواسته داوطلبان با خواسته های دیگر آن متفاوت است. چون چندین هزار نفر بر رسیدن به یک هدف مشخص در حال مبارزه هستند. کوتاهی از این موضوع باعث سبقت سریع الباقی از آنها میشود.
گروه بزرگی از داوطلبان با هیجان و انرژی زیادی مطالعه برای کنکور را شروع میکنند اما به مرور روند تلاش انها کاهش پیدا میکند و بعد از گذشت 2 ماه، مطالعه متوقف و دست از تلاش برمیدارند. در طول دوران مطالعه این روند چندین بار تکرار میشود و باعث اتلاف زمان طلایی کنکور میشود. بنابراین باید تلاش و پشتکار داوطلبان مستمر و همیشگی باشد.
برنامه ریزی
عامل سوم و بسیار مهم برنامه ریزی است.تعدد منابع و محدودیت زمان، برنامه ریزی مدون و منظمی را می طلبد. داوطلبان همواره از نداشتن برنامه ریزی شاکی هستند. نکته بسیار مهم در تدوین برنامه ریزی، شناخت نقاط ضعف و اختصاص زمان کافیست. متاسفانه خیلی از داوطلبان برای شروع به سراغ دروس و مباحثی میروند که در آن نقطه قوت دارند و به شدت از ضعف های خود گریزان هستند. این عامل باعث اتلاف وقت و بهم خوردن روند برنامه ریزی میشود. برای این موضوع باید نخست به سراغ نقاط ضعف ها رفت.
از سوی دیگر، اجرای برنامه در مبحث کنکور، نیازمند اختصاص زمان است. حداقل زمان مورد نیاز 6 ساعت باید باشد. گاها داوطلبان با اختصاص زمان بسیار کم و اندک، از مختل شدن برنامه ریزی خود شاکی هستند. یکی از چالش های بسیار مهم در برنامه ریزی داوطلبان، عدم تعهد به انجام و اجرای آن است. به همین دلیل خیلی زود از انجام برنامه خسته و به سراغ راهکارهای دیگر برای برنامه ریزی میروند و نهایتا این روند به صورت یک سیکل باطل مدام تکرار میشود و باعث اتلاف زمان طلایی کنکور میشود.
انتخاب منبع مناسب
بی شک همه دانش آموزان و داوطلبان کنکوری در مباحث مختلف دروس اختصاصی و عمومی دارای مشکل آموزشی و یادگیری هستند. حتی داوطلبانی که موفق به کسب رتبه برتر میشوند در برخی مباحث و دروس دارای نقاط ضعف بوده اند و صرفا با رفع آن توانسته اند به هدف خود برسند.
به جرات میتوان گفت که 75 درصد داوطلبان در همه گروه های آزمایشی، در دروس محاسباتی مانند ریاضی، فیزیک و شیمی دارای مشکل یادگیری و آموزشی هستند. آمارها منتشره از سوی سازمان سنجش در ارتباط با میانگین درصد های کسب شده در دروس اختصاصی به خوبی گویای موضوع است. به طور مثال میانگین ریاضی درگروه تجربی و ریاضی 4 درصد و برای دروس فیزیک و شیمی کمتر از 6 درصد است.
علت این موضوع در وهله اول متوجه، نظام آموزش رسمی کشور است. چون متاسفانه روش تدریس و آموزش متکی بر حفظ کردن مطالب و کاملا سنتی است. شروع این روند از ابتدایی و ادامه آن در مقطع راهنمایی و متوسطه دوم باعث ایجاد شکاف بزرگ بین دانش آموزان و دروس محاسباتی شده است.
از سوی دیگر خیلی از موسسات و انتشارات آموزشی و کنکوری نیز همین موضوع را دنبال و منابع منتشر شده فاقد هرگونه نوآوری در آموزش و یادگیری است. امروزه، در خیلی از نظام های آموزشی، روش های سنتی حذف و متد جدید با استفاده از فناوری های جدید آموزشی ارائه شده است.
این روش ها کمک زیادی به درک مفهومی و بصری مباحث درسی میکند. دانش آموزان برای یادگیری متکی بر حفظ کردن مطالب نیستند و میتوانند به صورت شهودی مباحث درسی را دنبال کنند. خوشبختانه موسسه آموزشی و کنکوری حرف آخر نزدیک به یک دهه است که این روش را در آموزش و تدریس دروس ابتدایی تا کنکور به کار گرفته که بسیار تاثیر گذار و مناسب بوده است.
بنابراین، داوطلبان کنکوری برای پوشش و رفع مشکلات درسی و آموزشی خود باید از منابع مناسب استفاده کنند تا بتوانند در حداقل زمان مشکلات آموزشی را رفع کنند.
شروع به هنگام
اکثریت داوطلبان و دانش آموزان، شروع مناسبی برای کسب رتبه و قبولی در کنکور سراسری ندارند. شروع دیرهنگام باعث میشود در زمان مناسب، بخش آموزش و یادگیری به اتمام نرسد و بالطبع دوره مرور، جمعبندی و حل تست ناقص انجام گیرد نتیجه این روند عدم موفقیت در کنکور است. تمامی رتبه برترهای کنکور، سال دهم را مبنی شروع برای موفقیت در نظر گرفته اند و این امر به شدت بر میزان موفقیت آنها تاثیر گذار بوده است.
اکثریت دانش آموزان، سال آخر یا 9 ماه پایانی را برای شروع کنکور انتخاب میکنند که با توجه به محدودیت زمان، تعدد منابع و مشکلات آموزشی نمیتوانند نتیجه مطلوب از آزمون سراسری کسب کنند.
همانگونه که پیش تر اشاره شد، عوامل زیادی در کسب رتبه و موفقیت در کنکور نقش دارند اما در این مقاله به 5 مورد از مهمترین آنها پرداخته شد. عوامل ذکر شده، بیشترین اشتراک را بین رتبه برترها داشته است. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان میتوانید به وب سایت حرف آخر Harfehakhar.com مراجعه کنید.