سلامت و تندرستیمعرفی کسب و کار

علت لکه های قهوه ای روی صورت

لک های قهوه ای پوست؛ تلنگری برای توجه

لک های قهوه ای پوست یا هایپرپیگمانتاسیون‌ها زمانی ایجاد می‌شوند که بعضی از نواحی پوست، ملانین بیش‌تری نسبت به حالت معمول تولید می‌کنند. ملانین همان ماده‌ای‌ست که به چشم، پوست و موی شما رنگ می‌دهد. لکه قهوه ای پوستی که عده‌ای آن را لکه‌های پیری یا لکه‌های خورشیدی هم می‌نامند نباید شما را نگران کند؛ چون با یافتن علت ایجاد آن‌ها به کمک پزشک می‌توان به‌راحتی آن‌ها را محو کرد و با درمان‌های کلینیکی یا روش‌های ساده خانگی، طراوت و شادابی گذشته را به پوست برگرداند. جهت مشاهده محصولات اوردینری و محصولات ورونیک لطفا کلیک کنید.

لک های قهوه ای پوست بسته به رنگ پوست فرد از قهوه‌ای روشن تا قهوه‌ای تیره متغیر است. به‌هیچ‌عنوان دردناک نیستند و می‌توانند اندازه‌های متفاوتی داشته ‌باشند. این لک‌ها معمولا در پشت دست‌ها، صورت و شانه‌ها که بیشتر در معرض تابش نور خورشید هستند نمایان می‌شوند. در افرادی که پوست تیره‌تری دارند، عمیق‌تر و تیره‌تر هستند و درمان آن‌ها به یک بازه زمانی 6 تا 12 ماهه نیاز دارد.

 ریشه‌یابی لک های قهوه ای پوست

 دلایل مختلف پیدایش لک های قهوه ای پوست:

نور خورشید

قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا اتاق‌های برنزه به مدتی طولانی، یکی از شایع‌ترین علل ایجاد لک قهوه ای پوست محسوب می‌شود. این لک‌ها که معمولا روی صورت، پشت دست یا بازوها نمایان می‌شوند، لکه‌های خورشیدی یا لنتیژین‌های خورشیدی نامیده می‌شوند. برای جلوگیری از پیدایش چنین لک‌هایی، استفاده مداوم از ضد‌آفتاب، ساده‌ترین و ارزان‌ترین راه است.

اختلالات هورمونی

پیدایش لک قهوه ای پوست صورت گاهی به‌دلیل تغییرات شدید هورمونی در بدن اتفاق می‌افتد. ملاسما که یک بیماری پوستی بی‌خطر محسوب می‌شود نمونه ای از آن است. ملاسما در واقع لک قهوه ای پوست صورت است که در زمان بارداری بسیار شایع است. تیروئید بیماری هورمونی دیگری‌ست که باعث بروز لک‌  قهوه ای پوست می‌شود.

التهاب پوستی

التهاب پوستی ناشی از اگزما، پسوریازیس یا آکنه می‌تواند یکی از دلایل ایجاد لک های قهوه ای پوست باشد. این آسیب‌های پوستی معمولا پس از بهبود، لکی به‌جای می‌گذارند که با اندکی مراقبت از روی پوست محو می‌شود.

التیام زخم

لکه‌های پوستی ممکن است پس از بهبود نیش حشره، بریدگی یا سوختگی ایجاد شود. این لک های قهوه ای پوست با گذشت زمان ترمیم می‌شوند و اثری از آن‌ها باقی نمی‌ماند.

عوارض مصرف دارو

برخی داروها با افزایش رنگ‌دانه‌ها باعث ایجاد لک های قهوه ای پوست می‌شوند. شایع‌ترین آن‌ها داروهای روان‌گردان، تتراسایکلین‌ها و داروهای ضد‌التهاب غیراستروئیدی هستند.

دیابت

دیابت یکی از علل اصلی ایجاد لک های قهوه ای پوست است. ابتلا به دیابت باعث تیرگی نواحی پوست، لک‌های ساق پا یا درموپاتی دیابتی می‌شود که افراد معمولا آن را به اشتباه، لک‌های ناشی از کهولت سن می‌دانند.

حساسیت به مواد شیمیایی

گاهی استفاده از یک شوینده یا لوازم آرایش ممکن است باعث بروز التهاب یا حساسیت پوستی شود. این آسیب پس از بهبود، لکی بر جای می‌گذارد که ترمیم آن معمولا به مراقبت و دارو نیاز دارد.

بیماری‌کبد

اختلال در عملکرد کبد یکی از مهم‌ترین علل بروز لک قهوه ای پوست صورت است که در صورت تشخیص به‌موقع، به‌آسانی قابل درمان است.

برای درمان لک های قهوه ای پوست چه کنیم؟

 در حقیقت لکه های قهوه ای پوست صورت به درمان اساسی نیاز ندارند و بیش‌تر آن ها به‌مرور زمان با کمی مراقبت محو می‌شوند؛ اما اگر زیبایی پوست و ظاهر مخملی آن برایتان مهم است، می‌توانید به یک متخصص پوست مراجعه کنید و روند درمان لک های قهوه ای پوست را سرعت بخشید. روش و مدت‌زمان درمان، به علت، اندازه و ناحیه‌ای که لک قهوه‌ای در آن شکل گرفته است بستگی دارد. روش‌هایی که یک متخصص پوست برای درمان لک های قهوه ای پوست بدن از آن استفاده می‌کند به شرح زیر است:

لیزر‌

استفاده از لیزر یکی از سریع‌ترین روش‌های درمان لک قهوه ای پوست صورت محسوب می‌شود. لیزر انواع محتلفی دارد که رایج‌ترین آن برای درمان لک‌، لیزر نور پالس شدید است. در این روش اشعه لیزر، ملانین را مورد هدف قرار می‌دهد و با ازبین‌بردن رنگدانه‌ها باعث محوشدن لک می‌شود.

میکرودرم‌ابریژن

میکرودرم‌ابریژن یک دستگاه خاص است که با سطحی ساینده، به‌آرامی لایه بیرونی پوست را برمی‌دارد و با افزایش کلاژن‌سازی و آمادگی بیش‌تر برای کرم‌های روشن‌کننده، به درمان لکه های قهوه ای پوست صورت کمک می‌کند. پوست شما پس از استفاده از این روش، دو تا سه درجه روشن‌تر و شاداب‌تر خواهد شد.

لایه‌برداری شیمیایی

لایه‌برداری شیمیایی به معنای استفاده از یک محلول روی سطح پوست است که با لایه‌برداری تدریجی، باعث نابودی لک‌های تیره و و رشد پوست جدید می‌شود. این محلول معمولا همراه با روشن‌کننده‌های موضعی تجویز می‌شود و در مقایسه با روش‌های دیگر درمان لک های قهوه ای پوست، به صبوری و زمان بیشتری  نیاز دارد.

سرمادرمانی

کرایوتراپی یا سرمادرمانی روش نوینی برای رفع لک قهوه ای پوست شماست. در این روش از نیتروژن مایع برای انجماد لک‌های تیره استفاده می‌کنند و با تخریب بافت پوستی لکه‌ها، آن‌ها را از بین می‌برند. با این روش، اغلب پوستی به‌مراتب روشن‌تر از گذشته خواهید داشت.

کرم‌های روشن‌کننده

گرچه کرم‌های روشن‌کننده به اندازه داروها و روش‌های گفته‌شده موثر نیستند اما در مواردی که لک‌ها کوچک و کم‌رنگ باشند، با استفاده مستمر از آن‌ها می‌توان به نتیجه‌ دل‌خواه رسید. کرم‌ها و سرم‌های حاوی رتینول و آلفا‌هیدروکسی‌اسید بهترین گزینه برای لایه‌برداری ضعیف، ایجاد یک لایه پوست جدید و درمان لکه قهوه ای پوست هستند.

درمان لکه های قهوه ای پوست در طب سنتی

برای درمان لک های قهوه ای پوست صورت لازم نیست همیشه به یک متخصص پوست مراجعه کنید و از درمان‌های پرهزینه استفاده کنید. گاهی با ساده‌ترین مواد هم می‌توانید پوست صورت خود را تغذیه کنید و به آن شادابی بخشید. استفاده از روش‌های سنتی و خانگی برای درمان لک به زمان و حوصله شما نیاز دارد. در ادامه با دستور چند ماسک ساده و طبیعی برای درمان لک های قهوه ای پوست همراه ما باشید.

عسل

 عسل یک لایه‌بردار طبیعی و روشن‌کننده‌ای فوق‌العاده است که به شما کمک می‌کند پوستی روشن و شاداب داشته باشید. برای رفع لک‌های تیره پوست، به این شکل از عسل استفاده کنید:

  1. 1 قاشق غذاخوری عسل را با 2 قاشق غذاخوری آب گوجه فرنگی مخلوط کنید.
  2. مخلوط را به‌آرامی روی پوست به خصوص روی لک‌ها بمالید.
  3. اجازه دهید ماسک روی صورت خشک شود؛ سپس با آب سرد بشویید.
  4. این ماسک بسیار ملایم است و برای از بین رفتن لک های قهوه ای پوست، بهتر است روزی 2 بار از آن استفاده کنید.

سیب زمینی

سیب‌زمینی سفید‌کننده‌ای طبیعی‌ست که نشاسته موجود در آن باعث کاهش رنگ‌دانه‌ها می‌شود؛ بنابراین برای درمان لک های قهوه ای پوست می‌تواند انتخاب مقرون‌به‌صرفه‌ای باشد.

  1. سیب‌زمینی‌ها را پوست بگیرید و رنده کنید.
  2. 1 قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه و مخلوط کنید.
  3. این مخلوط را مانند ماسک روی صورت قرار دهید.
  4. اجازه دهید 15 دقیقه بماند تا خشک شود.
  5. آن را با آب ولرم از روی پوست بشویید و این کار را برای چند ماه هر روز تکرار کنید. مطمئن باشید آلوئه‌ورا قدرت درمان لک های قهوه ای پوست شما را دارد.

آلوئه‌ورا

 برگ آلوئه‌ورا را برش دهید و مقداری از ژل آن را خارج کنید.

  1. ژل را درون ظرفی بریزید و خوب هم بزنید.
  2. آن را به‌آرامی روی صورت بمالید و اجازه دهید جذب پوست شود.
  3. وقتش رسیده صورتتان را با آب خنک بشویید و به آن جان تازه‌ای بخشید.

ژل آلوئه‌ورا را روزی دو تا سه بار به صورت بمالید و اجازه دهید با آب‌رسانی فوق‌العاده و خاصیت التیام‌بخشی، لک های قهوه ای پوست دست و صورت شما را درمان کند.

چند نکته پایانی

 شاید نتوان همیشه از ایجاد لک های قهوه ای پوست جلوگیری کرد، مانند تغییرات هورمونی دوران بارداری که به ملاسما منجر می‌شود. اما در بیشتر مواقع با رعایت چند نکته ساده می‌توان از ایجاد یا پیشرفت این لک‌های تیره روی پوست جلوگیری کرد.

  • هر روز از ضدآفتاب با SPF حداقل 30 درصد استفاده کنید؛ حتی اگر هوا ابری یا بارانی باشد.
  • در روزهای گرم و آفتابی برای حفاظت بیشتر از پوست، کلاه لبه‌دار و عینک آفتابی را فراموش نکنید.
  • سعی کنید بین ساعت 10 صبح تا 4 بعدازظهر از خانه خارج نشوید؛ چون تابش آفتاب در این ساعات برای پوست مضر است.
  • برای جلوگیری از لک شدن پوست صورت، آکنه یا جوش را به‌محض بروز، درمان کنید.
  • به‌مقدار زیاد آب بنوشید و فراموش نکنید ارزان‌ترین و راحت‌ترین راه برای داشتن پوستی سالم و شاداب همین است.

باور کنید زیبایید! شاید این اولین گام باشد برای آن‌که با تن و جانتان به صلح برسید و مراقبت از آن را آغاز کنید. پوست شما برای  آن‌که به‌درستی از شما محافظت کند، نیازمند مراقبت شماست. با ظهور اولین عارضه‌های پوستی مانند لک های قهوه ای پوست مضطرب نشوید و اعتمادبه‌نفستان را از دست ندهید. تمام این مشکلات با شناخت علل و آگاهی از روش‌های درمان، حل‌شدنی‌ست.

برگرفته از: sephora

دکمه بازگشت به بالا