جامعهمعرفی کسب و کار

مدت زمان توقیف اموال برای مهریه

اقدامات قانونی جهت توقیف اموال در مهریه

همانطور که در مقدمه نیز به آن اشاره کردیم، توقیف اموال زوج، یکی از راهکارهای حمایتی قانون برای دریافت مهریه زوجه و همچنین اجبار زوج برای پرداخت مهریه به شمار می رود. زوجه یا وکیل مهریه او می توانند از طریق اداره ثبت اسناد و املاک محل (شعبه اجرای ثبت) و یا از طریق دادگاه خانواده، اقدامات قانونی در جهت توقیف اموال زوج را، انجام دهند.

نکته: به دلیل پیچیدگی مباحث حقوقی به خصوص توقیف اموال، بهتر است با یک وکیل پایه یک دادگستری، مشورت کنید و یا رسیدگی به دادخواست  مطالبه مهریه و توقیف اموال زوج را به بسپارید، تا در اسرع وقت و در کوتاه ترین زمان ممکن، به نتیجه دلخواه خود برسید.

توقیف اموال شوهر برای مهریه از طریق اجرای ثبت

توقیف اموال زوج یکی از مواردی است که در مطالبه و دریافت مهریه از طریق اجرای ثبت وجود دارد. برای به جریان افتادن فرآیند به در اجرای ثبت و به دنبال آن توقیف اموال زوج، ابتدا زوجه یا وکیل او باید به دفترخانه اسناد رسمی که عقد در آن جا به وقوع پیوسته، مراجعه کنند و سپس از سردفتر محترم، صدور برگ اجراییه را درخواست کنند. پس از صدور برگ اجرائیه، باید به شعبه اجرای ثبت در اداره ثبت اسناد و املاک محل، مراجعه کنند و مرجع مزبور نیز اقدامات لازم را انجام خواهد داد.

در این مرحله، برای جلوگیری از فرار زوج و یا انتقال اموال به دیگری، زوجه یا وکیل وی می توانند درخواست توقیف اموال زوج را، به مسئول مربوطه در اجرای ثبت‌، تقدیم کنند. سپس به وسیله ابلاغیه، زوج را از این‌ اقدام مطلع می سازند و مهلت ۱۰ روزه ای به وی داده می شود تا فکری به حال پرداخت مهریه و‌ جلب رضایت زوجه کند، در غیر این‌ صورت عواقبی سنگین تر از توقیف اموال، در انتظار زوج است.

توقیف اموال از طریق دادگاه خانواده

توقیف اموال زوج، یکی از راه های پیش بینی شده در قانون برای حمایت از احقاق حق دریافت مهریه زوجه و افزایش فشارهای قانونی و قضایی به زوج در جهت پرداخت مهریه همسرش، توقیف اموال وی از طریق دادگاه خانواده می باشد. زوجه چه در حالت درخواست طلاق از طرف زوجه چه در حالت و در ضمن ارائه دادخواست دریافت و مطالبه مهریه، می توانند برای توقیف اموال زوج، درخواستی مبتی بر تامین خواسته نیز به دادگاه ارائه کنند. دادگاه در این مورد اقدامات لازم را در سریع ترین زمان ممکن، انجام می دهد و دستور توقیف و مصادره اموال زوج را صادر خواهد کرد.

اموال غیر قابل توقیف برای مهریه (مستثنیات دین)

در فرآیند مطالبه و دریافت مهریه، برخی از اموال، قابلیت توقیف شدن را دارند و برخی دیگر غیرقابل توقیف هستند. به اموالی که قابلیت توقیف شدن برای مهریه را ندارند، مستثنیات دین می‌گویند. بر اساس ماده ٢۴ قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی، مستثنیات دین عبارتند از:

  • منزل مسکونی که در حالت اعسار زوج، عرفا در شان او باشد.
  • وسایل مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری زوج و افراد تحت تکفل او، لازم است.
  • خوراک موجود به اندازه نیاز زوج و افراد تحت تکفل وی، برای مدت زمانی که عرفا قابل ذخیره می باشد.
  • کتاب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شان آن ها.
  • وسایل و ابزار کار که برای امرار معاش و کسب درآمد زوج و افراد تحت تکفل اوط لازم است.
  • خطوط تلفن و سیم کارت های مورد نیاز زوج
  • مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می‌شود، مشروط بر این که پرداخت اجاره بها بدون آن، موجب عسر و حرج گردد و عین مستاجره نیز مورد نیاز زوجه و در شان او باشد.

اموال قابل توقیف زوج بابت مهریه

همانطور که قبلا نیز به آن اشاره کردیم، توقیف اموال یکی از راه کارهایی است که قانونگذار برای حمایت از دریافت مهریه توسط زوجه و همچنین برای جلوگیری از فرار زوج و یا عدم انتقال اموالش به دیگری، پیش بینی کرده است. اموالی که متعلق به زوج هستند و قابلیت توقیف را دارند، عبارتند از:

  • اموال غیرمنقول شامل زمین، منزل مسکونی، آپارتمان و…
  • وسایل نقلیه متعلق به زوج اعم از موتورسیکلت، خودرو و… (در صورتی که وسیله امرار معاش زوج نباشد)
  • اموال و املاک مشاع (اموال و املاکی که بین زوج و شخص ثالث، به صورتی شراکتی است)
  • اموال و املاک و طلب های متعلق به زوج، نزد شخص ثالث
  • انواع حساب های بانکی، پس انداز و… متعلق به زوج
  • حقوق پرسنلی زوج (در صورتی که زوج کارمند باشد)
  • انواع سهام‌ متعلق به زوج
  • خطوط تلفن همراه متعلق به زوج
  • سهم الارث متعلق به زوج

نکته: به طور کلی اموال متعلق به زوج، در صورتی قابلیت توقیف را دارند که، مشمول مستثنیات دین نباشد.

توقیف اموال غیرمنقول برای مهریه (زمین، منزل مسکونی، آپارتمان و…)

یکی از اموال قابل توقیف در فرآیند و مطالبه و دریافت مهریه، اموال غیرمنقول مانند زمین، منزل مسکونی، آپارتمان و… است. اگر ملک مورد ادعا، دارای سابقه ثبتی باشد، برای توقیف آن باید به اداره ثبت محل (شعبه اجرای ثبت) و یا دادگاه محل وقوع مال غیرمنقول، مراجعه شود و درخواست توقیف آن، به این مرجع ارائه شود، تا اقدامات لازم را در سریع ترین زمان ممکن، انجام دهد؛ اما در صورتی که ملک مورد ادعا، دارای سابقه ثبتی نباشد، توقیف آن در صورتی امکان پذیز خواهد بود که زوج در آن تصرف مالکانه داشته باشد و یا توسط کارشناس، مالک بودن زوج، احراز شود.

توقیف املاک قولنامه ای برای مهریه

قانون تنها افرادی را مالک ملک می شناسد که یا ملک به نامشان ثبت شده باشد، یا ملک به صورت رسمی به آن ها ارث رسیده باشد و یا ملک به آن ها منتقل شده باشد و در دفتر ثبت املاک نیز، به ثبت رسیده باشد. پس نتیجه می‌گیریم که به صرف معرفی ملک قولنامه ای (بدون سند رسمی) به عنوان مال متعلق به زوج، نمی توان مدعی مالکیت زوج شد و تقاضای توقیف آن را داشت؛ اما با استناد قانون اجرای احکام مدنی، اگر شخصی که سند ملک به نام او می باشد، به مالکیت زوج اقرار کند و رضایت خود را مبنی بر توقیف ملک اعلام کند، ممکن است دادگاه حکم توقیف آن ملک را، صادر کند.

توقیف املاک مشاع برای مهریه

در صورتی که زوجه قرار تامین خواسته را برای توقیف اموال زوج، به دادگاه و یا اجرای ثبت ارائه کرده باشد و اموالی که زوج در اختیار دارد، جز اموال مشاع باشد، امکان توقیف آن نیز همچنان وجود دارد. در واقع بخشی از املاک مشاع که متعلق به زوج است، قابلیت توقیف را خواهند داشت. در صورتی که مراجع صلاحیت دار، دستور توقیف املاک مشاع را صادر کرده باشد، فقط سهم زوج در آن اموال قابلیت توقیف را دارد و خللی به سهم شریک او وارد نخواهد کرد. اگر همچین مواردی برای شما پیش آمد حتما با یک مشورت کرده و با کمک ایشان اقدام به دادخواهی کنید.

توقیف اموال وکالتی برای مهریه

معامله وکالتی به معامله‌ ای گفته می‌ شود که فروشنده در هنگام فروش، سند آن مال را به نام خریدار منتقل نمی کند و به او وکالتی مبنی بر انتقال سند می دهد، تا به نمایندگی از فروشنده، کارهای انتقال سند را انجام دهد. در صورتی که زوج، ملک وکالتی داشته باشد و یا آن ملک را به صورت وکالتی در بنگاه معاملات ملکی، معامله کرده باشد، توقیف آن مال توسط زوجه برای دریافت مهریه اش، امکان پذیر خواهد بود. اگر زوجه درخواست توقیف اموال وکالتی همسر خود را داشته باشد، باید در ضمن ارائه دادخواست مهریه، درخواست تامین خواسته را نیز تقدیم دادگاه کند تا ملک مزبور توقیف شود. همچین امکان توقیف اموال وکالتی، از طریق اجرای ثبت نیز امکان پذیر است.

توقیف منافع و عواید املاک برای مهریه

اگر ملک دارای منافع و عوایدی باشد، به نحوی که آن منافع و عواید حاصل شده از ملک در مدت زمان یک سال، برای پرداخت مهریه کافی باشد، در صورتی که زوجه رضایت خود را مبنی بر عدم توقیف ملک در ازای توقیف منافع حاصل از آن، اعلام کند، دیگر خود ملک توقیف نمی شود و منافع حاصل از آن، توقیف خواهد شد.

توقیف حساب بانکی برای مهریه

یکی از موارد قابل توقیف در فرآیند مطالبه و دریافت مهریه، حساب های بانکی زوج می باشد. مرجعی که رسیدگی به دادخواست مطالبه مهریه و توقیف اموال را بر عهده گرفته است، با توجه به  درخواست زوجه،باید به بانک مرکزی اطلاع دهد تا فهرست جامعی از کلیه حساب‌ های زوج در بانک‌ ها و سایر مؤسسات مالی و اعتباری را در اختیار مرجع مربوط قرار دهد، تا اقدامات لازم جهت توقیف حساب بانکی زوج را انجام دهد.

توقیف حقوق مرد برای پرداخت مهریه

اگر زوجه بخواهد حقوق ماهیانه مرد را توقیف کند در واقع این حقوق را از موسسات دولتی و خصوصی تقاضا دارد که طبق ماده ۹۶ قانون اجرای احکام مدنی زن داراي اين حق است که از حقوق محکوم علیه ( زوج) تا سقف یک سوم یا یک چهارم در شرایط مختلف توقیف کند و ربطي هم به معسر بودن یا نبودن مرد هم ندارد.

باتوجه به ماده ۹۶ قانون اجرای احکام مدنی ارگان هایی که شامل توقیف حقوق و مستمری برای مهریه میشود به شرح ذيل است
حقوق و مزایای کارکنان سازمان و موسسات دولتی یا وابسته به دولت ، شرکت های دولتی و شهرداری، بانک‌ها و و بنگاه های خصوصی و مانند آنها
و تلفن همراه و‌..

توقیف خودرو مرد برای مهریه

با توجه به قانون جدید نحوه اجرای محکومیت های مالی ماشين دیگر جزو مستثنیات دین محسوب نمی‌شود و زن میتواند با معرفی ماشين مرد تا سقف مهریه خود اقدام به توقیف آن كند البته به شرط اينكه مالكيت خودرو براي مرد توسط پليس راهور تاييد شود. پس از آن زن میتواند با مراجعه به دادگاه برای جلوگیری از نقل و انتقال خودرو با صدور قرار تامین خواسته اقدام به توقیف سندی خودرو بنمايد که بعد از صدور رأی دادگاه و ادامه عملیات اجرایی توسط اجرای ثبت و عدم پرداخت دین توسط مرد و عدم اثبات مستثنیات توقیف فیزیکی ماشين هم امکان پذیر خواهد بود

توقیف منزل مسکونی مرد برای مهریه

براي توقيف منزل مسكوني زوج توسط زوجه در ابتدا باید به ادره ثبت مراجعه شود تا اگر منزل به نام مرد در اداره ثبت شده است بازداشت شود و اگر ثبت نشده باشد توقیف آن منوط به آن است که مرد در آن تصرف مالکانه داشته باشد و یا براساس حکم نهایی دادگاه مالک آن شناخته شود.

توقیف سهم الارث مرد به عنوان مهریه

براي توقیف سهم الارث ۲ حالت وجود دارد.‌

۱-اولا زماني كه زوج فوت ميكند و مالي از خود به ارث ميگذارد كه در اين صورت اگر زوجه درخواست مطالبه مهريه دهد چون مهريه از ديون ممتاز و حال به شمار ميرود ابتدا بايد مهريه زوج پرداخت شود و سپس بعد از آن اگر مالي از زوج باقي ماند بين وراث آن‌ تقسیم میشود.

۲- حالت دوم زمانی است که مرد دارای سهم الارثی که هنوز انحصار وراثت نشده است در اين صورت هم زوجه ميتواند مال مشاع را توقيف كند و اگر بقيه وراث بخواهند مال را به فروش برسانند اين امكان وجود ندارد

دکمه بازگشت به بالا