اقتصادیمعرفی کسب و کار

مولفه های اصلی سواد مالی برای کودکان چیست؟

بررسی مولفه های اصلی سواد مالی برای کودکان و نوجوانان

مهارتهای پولی یک اصطلاح رایج تخصصی است که در فرهنگ آموزش مالی کودکان و نوجوانان در سراسر جهان، مورد استفاده قرار می‌گیرد و مراکز آموزشی مختلف، بسته به مطالعات و نیازها و سلیقه‌های مختلف، فهرست متفاوتی از مهارتهای پولی را تنظیم و پیشنهاد می‌کنند. اما اهمیت آموزش سواد مالی به کودکان چیست؟ با ما تا انتها همراه باشید تا پاسخ این سوال را بدانید.

مهارت پس انداز کردن

یکی از رفتارهای کلیدی که می تواند افزایش سواد مالی و موفقیت هر انسانی را تضمین کند، قدرت به تاخیر انداختن لذت است. به تاخیر انداختن لذت به این معناست که فرصت تفریح ولذت امروز را، برای کاری که مطلوبیت کمتری دارد صرف کنیم تا در آینده بتوانیم بهره ی بیشتری از این لذت به تعویق افتاده ببریم. درس خواندن به جای تفریح کردن، نمونه ای از این کار است. پس انداز کردن هم نمونه دیگری از این رفتار محسوب می شود

با وجودی که صورت این مسئله ساده به نظر می‌رسد، اما پدرها و مادرها می‌دانند که تفهیم و تثبیت آن برای کودکان و نوجوانان چندان ساده نیست. حتی مسئله‌ی ساده‌ای مثل درس خواندن به جای بازی کردن یا تلویزیون دیدن یا سرگرمی با وسایل دیجیتال، گاهی اوقات به یک چالش جدی تبدیل می‌شود. حالا می‌توانید تصور کنید که شکل دادن به عادت پس انداز کردن، که بر خلاف درس خواندن و نخواندن، دستاوردهایش را نه در کوتاه مدت، بلکه عموما در سالهای دور زندگی نشان می‌دهد، چندان هم ساده نخواهد بود.

از سوی دیگر، تاکید بیش از حد به پس انداز می‌تواند به بروز وسواس پولی منجر شود که خود می‌تواند عاملی برای تلخی زندگی و شکست‌های آتی کودکان باشد. به همین دلایل، مهارت پس انداز کردن به عنوان یکی از کلیدی‌ترین مهارت‌های پولی مورد نیاز در کودکان و نوجوانان مورد توجه قرار می‌گیرد

مهارت عرضه‌ی مناسب خدمت و درخواست و دریافت پول

شاید شما هم در زمان کودکی، برای شستشوی ماشین، یا سر کار رفتن به همراه پدر و مادرتان، !یا خرید شیر و ماست و نان، از پدر و مادر خود حقوق گرفته باشید. یکی از بازی‌های جذاب کودکی، حقوق گرفتن برای بعضی کارها و فعالیت‌هاست. بازی ارزشمندی که اگر به درستی انجام شود، می تواند به کودکان برای چانه زنی و مذاکره های آینده زندگی شان کمک کند واگر نادرست انجام شود، ممکن است آنها را به کسانی تبدیل کند که ساده ترین تعامل ها را معامله می‌بینند. مهارت پس انداز کردن یکی از کلیدی‌ترین مهارت‌های پولی مورد نیاز در کودکان و نوجوانان است. مهارت پس انداز کردن یکی از کلیدی‌ترین مهارت‌های پولی مورد نیاز در کودکان و نوجوانان است.

مهارت هزینه کردن

هزینه کردن پول، در نگاه نخست یک فعالیت ساده به نظر می‌رسد. اما انتخاب اینکه برای چه چیزهایی هزینه کنیم و برای چه چیزهایی هزینه نکنیم، چندان هم ساده نیست. حتی بزرگسال‌ها هم در زندگی روزمره‌ی خود، به صورت دائمی با چنین سوالی مواجه می‌شوند.

بعید است کسی را پیدا کنیم که با مسئله ی نحوه هزینه کردن مواجه نباشد. تغییر درآمد و سطح زندگی و طبقه اجتماعی، مسئله ی هزینه کردن را حل نمی کند. بلکه فقط شکل آن را تغییر می دهد. فرزند شما، امروز باید در مورد اینکه پول محدودش را خرج خودکار یا خوراکی کند تصمیم بگیرد، و روزی که رشد کرد و ثروتمند شد، باز هم باید در مورد اینکه خانه ی بزرگتری در شهر داشته باشد، یا ویلای بهتری در نقطه ای خلوت خریداری کند، تصمیم بگیرد. انتخاب‌های مالی و محدودیت های بودجه همیشه وجود دارند. فقط مقیاس آنها تغییر می‌کند. در آموزش مهارت‌های پولی، گاهی از مهارت هزینه کردن تحت عنوان مهارت زندگی خوب با یک بودجه مشخص هم نام برده می‌شود.

مهارت حرف زدن در مورد پول

دوست داشته باشیم یا نه، فرزندان ما باید دیر یا زود در مورد پول با دیگران صحبت کنند. روزی کسی را پیدا می کنند که دوستش دارند و باید در مورد وضع مالی خودشان و خانواده شان و او و خانواده اش صحبت کنند. خدای نکرده، ممکن است روزی بخواهند از شریک زندگی شان جدا شوند، و مجبورند در مورد پول صحبت کنند. حرف زدن از پول در هنگام استخدام یا تمدید قرارداد، حرف زدن با پدر و مادر در مورد نیازهای مالی، باز پس گرفتن مطالبات از دیگران، همگی تنها مثال‌های محدودی از نیاز ما به حرف زدن در مورد پول هستند. بحثی که برای بسیاری از ما، راحت و دوست داشتنی نیست یالاقل خطاهای زیادی در مورد آن داریم و اگر هم این مهارت را داریم، آن را در مدرسه ی زندگی، با هزینه ی گزافی آموخته‌ایم.

آموزش مهارت های مالی برای کودکان

کودکان دنیا را به‌وسیلۀ پدرومادرهایشان می‌شناسند. اولین کلماتشان را از آن‌ها یاد می‌گیرند و به‌کمک آن‌ها اولین قدمشان را برمی‌دارند. کودکان همۀ سؤالاتشان را از پدرومادرشان می‌پرسند، رفتارهای آن‌ها را تقلید می‌کنند و در حقیقت، مانند خمیری هستند که والدین خودآگاه یا ناخودآگاه، آن را شکل می‌دهند. غیر از این، پایه و اساس رفتارهای آن‌ها در بزرگسالی دانسته‌ها و آموزش‌های کودکی‌شان است. پس ما در جایگاه والدین، باید تلاش کنیم مهارت‌ و دانشی را که کودکان برای زندگی نیاز دارند، به آن‌ها بیاموزیم. با این حال، بسیاری از ما فراموش می‌کنیم که کودکانمان در آینده، بیشتر از هر چیزی با پول سروکار دارند و کیفیت زندگی‌شان به نحوۀ استفاده از منابع مالی‌شان بستگی دارد. اینجاست که خلأ آموزش‌های مالی به کودکان دیده می‌شود.

ما در آینده، بیشتر از هر چیزی با پول سروکار دارند. نباید فراموش کنیم که مهارت‌های مالی ازآسمان نازل نمی‌شوند و کودکان به صورت معجزه‌آسا اصول مسئولیت‌پذیری مالی را فرا نمی‌گیرند، خانواده هوشمند امروز، خانواده ای است که بهترین روش و مهارت های مالی را با فرزندان خود به اشتراک می گذراد.

ما پدرو مادرهای همیشه نگران هستیم، نگران موفقیت و داشتن آینده‌ای روشن برای کودکانمان.. ما پدرو مادرهای همیشه نگرانی هستیم که در پی انتخاب اولویت‌های آموزشی به فرزندانمان دست و پا می‌زنیم در حالی که همیشه از مهمترین موضوع، یعنی آموزش مالی به کوکانمان غفلت کرده‌ایم. ما فراموش کرده‌ایم که آنچه می‌تواند آینده‌ای سرشار از موفقیت برای کودکانمان رقم بزند و پشتوانه محکم مالی برایشان باشد یاد دادن مهارت‌هایی است که بتواند آن‌ها را در آینده در مسیر درست مالی قرار دهد.

نباید فراموش کنیم که مهارت‌های مالی ازآسمان نازل نمی‌شوند و کودکان به صورت معجزه‌آسا اصول مسئولیت‌پذیری مالی را فرا نمی‌گیرند. گفت‌و‌گو پیرامون مسائل مالی در فضای خانه از نظر اغلب خانواده‌ها، امری سخت و خجالت‌آور تلقی می‌شود. ما به همین مقدار بسنده می‌کنیم که: پول دربیاوریم ،کودکان خرج کنند و تمام.

در نظام آموزش رسمی هیچ آموزش خاصی به کودکان داده نمی‌شود و آن‌ها هیچ تمرین خاصی را پیرامون قواعد پول و رفتار با آن، در مدرسه‌شان انجام نمی‌دهند این در حالی است که ما می‌توانیم به سادگی اصول مدیریت پول را در خانه به فرزندانمان بیاموزیم و امکان تمرین آن را در فضای خانه مهیا کنیم. خانواده هوشمند امروز، خانواده ای است که بهترین روش‌ها و مهارت‌های مدیریت مالی را با کودکان‌ خود به اشتراک می‌گذارد.

کودکانی که مهارت‌های مالی را یاد می‌گیرند و آن را اجرا کنند، اعتمادبه‌نفس بیشتری خواهند داشت. به‌علاوه، آن‌ها بیش از سایر کودکان به توانایی‌هایشان درتصمیم‌گیری اعتماد دارند و متکی به خود هستند. آن‌ها زودتر می‌توانند با مفاهیم مهم اقتصادی‌آشنا شوند و شروع به سرمایه‌گذاری برای زندگی آیند‌ه‌شان کنند. نباید ازاین نکته غافل بود که کودکان امروز ما پدر و مادرهای آینده خواهند بود. بنابراین تربیت مالی صحیح آن‌ها می‌تواند آینده‌‌ای روشن برای خودشان و فرزندانشان رقم بزند. تربیت مالی صحیح چرخه ای است پایان ناپذیر و تاثیر گذار که نباید از آن غافل شد.

برگرفته از: لرنوین

دکمه بازگشت به بالا