سلامت و تندرستیمعرفی کسب و کار

مراحل ساخت دندان مصنوعی چیست؟

ساخت دندان مصنوعی چگونه است؟

در این مطلب ساخت دندان مصنوعی توسط بهترین دکتر دندانسازی تهران مورد بررسی قرار می‌گیرد. دندان مصنوعی با ساختار مناسب خود، می‌تواند از لثه و دهان شما حمایت کند. ساخت دندان مصنوعی توسط افراد ماهر و متخصص انجام می‌شود تا در نهایت ساختار این دندان‌ها به گونه‌ای باشد که فرد بتواند به خوبی با آن‌ها غذا بخورد و صحبت کند. در ادامه این مقاله جزئیات بیشتری در مورد مراحل ساخت دندان‌های مصنوعی را بیان کنیم.

ساخت دندان مصنوعی چگونه انجام می‌شود؟

ساخت دندان مصنوعی کار ساده‌ای نیست و نیاز به تخصص و تجربه دارد. افرادی که چندین سال است در این زمینه فعالیت می‌کنند می‌توانند با مواد مخصوص پایه و تاج دندان را بسازند و یک ساختار دندان طبیعی ایجاد کنند. کل پروسه ساخت دندان مصنوعی از قالب گیری آغاز شده و به نصب و تنظیم دندان مصنوعی خاتمه می‌یابد.

مراحل ساخت دندان مصنوعی چیست؟

ساخت دندان مصنوعی، با کمک قالب گیری از لثه شما انجام می‌شود. ساخت این دندان‌ها به صورت دقیق به شما این امکان را می‌دهد تا زیبایی دندان‌های خودتان را چندین برابر کنید و از طرفی بتوانید مانند گذشته غذا بخورید، صحبت کنید و حتی به بهداشت دهان خودتان نیز رسیدگی نمایید. مراحل ساخت دندان مصنوعی از مشاوره آغاز شده و با نصب این دندان‌ها در لثه خاتمه می‌یابد. در ادامه با نحوه ساخت دندان مصنوعی ژله‌ای و معمولی آشنا می‌شوید.

مرحله اول؛ مشاوره

مرحله اول ساخت دندان مصنوعی ارزان، مشاوره است. در این مرحله لازم است که دندانپزشک گزینه‌های درمانی مختلف را بررسی کند و فقط در مواردی که شما قادر به استفاده از هیچ روشی به غیر از دندان مصنوعی نیستید، مراحل بعدی ساخت دندان مصنوعی را انجام می‌دهد.

مرحله دوم؛ قالب گیری دندان مصنوعی

پس از اینکه دندانپزشک مطمئن شد هیچ راهی به غیر از ساخت دندان مصنوعی برای شما وجود ندارد، از روش قالب گیری استفاده می‌کند. قالب دندان مصنوعی می‌تواند به صورت حرفه‌ای و با کمک دستگاه‌های سه بعدی و یا قالب‌های خمیری انجام شود.

مرحله سوم؛ تعیین ساختار اولیه دندان‌ها

با توجه به ساختار قالب دندان مصنوعی سفارشی ساخته شده و مطابق با برداشت‌های اولیه، شکل نهایی دندان‌های بیمار مشخص می‌شود. دندان‌ها و پایه‌ها باید ساختار مشخصی داشته باشند و همه این موارد با کمک ساخت دندان‌های مصنوعی انجام می‌شود. در این مرحله لازم است که دندانپزشک به همراه بیمار، نوع، جنس و برند دندان‌های مصنوعی را انتخاب کنند.

در صورتی که افراد علاقه‌مند به استفاده از دندان مصنوعی ژله‌ای باشند، باید حتما این مورد را با پزشک مطرح کنند. همچنین در صورتی که افراد علاقه‌مند به استفاده از برندهای خاصی از دندان‌های مصنوعی هستند، باید با پزشک مشورت کنند تا در صورت امکان و وجود خصوصیات خوب در آن دندان‌ها، آن‌ها را برای بیمار تهیه کنند.

مرحله چهارم؛ امتحان دندان مصنوعی مومی

خداوند ساختار دندان‌های ما را به گونه‌ای آفریده که به راحتی می‌توانیم لبخند بزنیم، غذا بخوریم و حتی صحبت کنیم؛ ولی برای ساخت دندان مصنوعی این کار به سادگی قابل انجام نیست. به همین خاطر حتما باید مراحل امتحان دندان‌های مصنوعی به درستی انجام شوند تا مشخص شود که دندان‌های نیش و خط لبخند به درستی طراحی شده‌اند یا خیر.

از این رو از دندان‌های مصنوعی مومی برای ارزیابی ساختار دندان‌های مصنوعی استفاده می‌شود. در صورتی که هم جزئیات دندان مصنوعی مورد تایید شما و دندانپزشک باشد، مرحله بعدی ساخت دندان مصنوعی آغاز خواهد شد و در واقع ساختار نهایی دندان ایجاد می‌شود.

مرحله پنجم؛ نصب دندان مصنوعی در دهان بیمار

در این مرحله دیگر دندان مصنوعی ژله‌ای یا معمولی به طور کامل ساخته شده است. پس از آن مجددا باید دندانپزشک پس از قرار دادن دندان مصنوعی در دهان بیمار، وضعیت دندان‌ها را بررسی کند. گاهی اوقات ممکن است یک سری بخش‌های اضافه به ویژه روی دندان‌های نیش وجود داشته باشند که باید آن‌ها را رفع کرد. در صورتی که بیمار به صورت 100 درصد از شرایط دندان خود راضی بود، دندانپزشک دندان مصنوعی را تحویل بیمار خواهد داد.

در این مقاله در مورد نحوه ساخت دندان مصنوعی ژله‌ای و معمولی صحبت کردیم. اگر پس از نصب دندان‌های مصنوعی، احساس می‌کنید که ساختار آن‌ها تغییر کرده است، باید به پزشک برای تنظیم مجدد آن‌ها مراجعه کنید؛ چرا که معمولا دندان‌های مصنوعی پس از گذشت مدتی ساختار لثه و دهان شما را نیز تغییر می‌دهند.

روش‌های ساخت تری اختصاصی

با مواد مختلف و روش‌های مختلف، تری ساخته می‌شود که فقط به ذکر نام و مواد مصرفی اکتفا می‌گردد؛ بهترین روش که در نتیجه آن ساخت تری اختصاصی ایده‌آل انجام می‌گردد در آموزش دندان مصنوعی (پروتز متحرک) به‌صورت عملی آموزش داده می‌شود.

نام چند روش ذکر شده:

    روش Sprinkle-ON (با رزین‌های اتوپلی مریزه)

    روش Finger-Adapted (با رزین‌های اتوپلی مریزه)

    روش Vacuum-Adapted (با ورقه‌های ترمو پلاستیک وینیلیک)

    روش Shellac (با ورقه‌های ترمو پلاستیک – شلاک)

    روش Flasking (با رزین‌های آکریلیک پختکی)

بردرمولدینگ در پروتز متحرک (Boarder Molding)

به منظور فرم دادن لبه‌های تری جهت تعیین ضخامت و ارتفاع لبه‌های پروتز کامل و ایجاد (Boarder Seal) انجام می‌پذیرد. بهترین ماده جهت انجام این کار، کامپاند لوله‌ای سبز است. این ماده را به دفعات می‌توان نرم و اعمال عضلات را بر روی آن ثبت کرد. در صورت کمبود می‌توان به آن ماده اضافه کرد و در صورت اضافه بودن مواد، به راحتی می‌توان آنرا تراشید. کامپاند به راحتی به لبۀ تری در صورت خشک بودن می‌چسبد و نیازی به چسب ندارد همچنین فلوی مناسب جهت فرم گرفتن و شکل‌پذیری دارد.

آموزش قالب‌ریزی و تهیه کست | باکسینگ

باکسینگ عبارت است از ایجاد لبه‌های افقی و دیواره های عمودی در اطراف سطح قالب‌گیری که به منظور تهیه اندازه و شکل مطلوب برای قاعده کست می‌شود. جهت انجام قالب‌ریزی گچ استون طبق دستور کارخانه سازنده در کاسه لاستیکی با آب مخلوط می‌گردد. برای سهولت مخلوط شدن، ابتدا آب را در کاسه لاستیکی ریخته و سپس پودر گچ به آن اضافه می‌گردد و با همزن، خوب مخلوط می‌شود. سپس برای خروج حباب‌های هوا، کاسه لاستیکی به مدت ۳۰ ثانیه روی ویبراتور گذاشته می‌شود.

    پس از آماده شدن خمیر گیج، باکسینگ بر روی ویبراتور قرار داده شده و گچ از یک سمت در داخل باکسینگ ریخته و به تدریج افزوده می‌گردد تا اینکه باکسینگ کاملاً پر گردد و در نهایت گچ به مدت ۴۵ دقیقه به حال خود رها شده تا کاملاً سخت شود.

آموزش چیدن دندان‌های مصنوعی

قسمت بیشتر تامین زیبایی، فانکشن و فونتیک در پروتز کامل، به عهده دندان‌های مصنوعی است. این عوامل زمانی تامین می‌گردند که دندان‌ها در محل صحیح و مطلوب چیده شوند.

    چیدن دندان‌های مصنوعی یک قسمت بسیار مهم از دوره جامع پروتزهای متحرک است.

قانون کلی ساخت دست دندان مصنوعی می‌گوید که دندان‌های مصنوعی بایستی در محل دندان‌های طبیعی از دست رفته چیده شوند ولی از آنجائیکه بافت‌های نگه‌دارنده دندان‌های طبیعی و مصنوعی، کاملاً با یکدیگر متفادت هستند، بایستی دندان‌های مصنوعی طوری چیده شوند که علاوه بر تامین وظایف فوق زیبایی، فانکشن و فونتیک به حفظ انساج باقیمانده که یکی از مهمترین اهداف درمان است کمک کند.

به همین علت در مواردی لازم است محل قرار گرفتن دندان‌های مصنوعی نسبت به دندان‌های طبیعی از دست رفته متفاوت باشد. به جرأت می‌توان گفت که شش دندان قدامی فک بالا در پروتز کامل، نقش اساسی را در تامین زیبایی دارد. قرار دادن لب‌ها در موقعیت صحیح، از وظایف دندان‌های قدامی است. میزان دیده شدن دندان‌های قدامی از پشت لب‌ها در حالت‌های مختلف لب‌ها، مقدار پوشش دندان‌های تحتانی به وسیلۀ دندان‌های فوقانی از عوامل مهم دیگر هستند.

آموزش مدلاژ دندان مصنوعی

فرم دادن سطوح پرداخت در کشور ما از سال‌ها قبل با عنوان مدلاژ معرفی شده است. مدلاژ عبارت است از فرم دادن موم اطراف دندان‌ها و سطوح لبیال، باکال، لینگولل و پالاتال بیس پروتز جهت انجام مرحله امتحان، پروتز کامل سه سطح قالب‌گیری، جونده و پرداخت شده دارد. سطح قالب‌گیری انعکاسی از بستر پروتز بوده، سطح جونده با توجه به عوامل و قوانین اکلوژن برقرار می‌شود و سطوح پرداخت با توجه به موقعیت باکولینگوالی دندان‌های خلفی و لبیولینگوالی دندان‌های قدامی، عضلات گونه و زبان و لب‌ها و ضخامت لبه‌های پروتز بایستی فرم داده شود.

    فرم دادن صحیح این سطوح درگیر و ثبات پروتز به وسیله نیروهای عضلانی، عدم تجمع مواد غذایی در اطراف پروتز و بالاخره در زیبایی به خصوص در قسمت لبیالی نقش مهمی را ایفا می‌کند. فرم دادن غلط این سطوح، زیبایی پروتز و ثبات آن را به عنوان یک عامل جا به جا کننده تحت تاثیر قرار می‌دهد و همچنین موجب تجمع مواد غذایی در اطراف پروتز می‌شود.

دکمه بازگشت به بالا