جامعهمعرفی کسب و کار

حکم جلب بعد از اجراییه چیست؟

امکان دارد این اتفاق برای شما هم پیش آمده باشد که فردی از پرداخت بدهی خود به شما اجتناب کند. در این شرایط بایستی چه کاری انجام داد؟ در شرایطی که بدهکار حاضر به پرداخت بدهی خویش نباشد، شخص طلبکار حق دارد حکم جلب وی را از دادگاه اخذ کند. یا حتی در صورتی که از مال شما کلاهبرداری و یا سرقت به عمل آمده باشد شما خواهید توانست به منظور حکم جلب درخواستی به دادگاه تقدیم کنید. حامد امیری در ادامه این مقاله مفصلا به بررسی حکم جلب بعد از اجراییه خواهد پرداخت. پس با ما همراه ما باشید.

انواع حکم دادگاه

به موجب قانون آیین دادرسی مدنی حکمی که از جانب دادگاه‌ها ابلاغ می‌گردد ۴ نوع است؛

  1. حکم اعلامی و تاسیسی
  2. حکم حضوری و غیابی
  3. حکم نهایی و غیر نهایی
  4. حکم قطعی و غیر قطعی

بنابراین تصمیمی که دادگاه اتخاد می‌کند در حالتی حکم می‌شود که از دو شرط زیر برخودار باشد:

الف) تصمیم دادگاه در خصوص ماهیت دعوایی که میان دو نفر صورت گرفته باشد.

ب) تصمیم دادگاه در قالب پایان دعوایی که میان دو نفر صورت گرفته باشد.

تفاوت‌های حکم و قرار چیست؟

  • حکم ممکن است حضوری یا غیابی باشد اما قرار چنین نیست.در نتیجه‌ حکم امکان تجدید نظر وجود دارد. ولی قرار غیر قابل تجدید نظر می‌باشد. (جز در مواردی که قانون اجازه تجدید نظر داده باشد).
  • حکم از طرف دادگاه می‌باشد اما قرار علی رغم آن از طرف مدیر دفتر نیز صادر می‌گردد.
  • حکم به دادخواست نیاز دارد اما قرارنه.

حکم جلب چیست؟

در پاسخ به این سوال طبق نظر بهترین وکیل خانواده اصفهان باید گفت: در واقع حکم جلب همان قرار جلب می‌باشد. حکم جلب، رای و تصمیمی بوده که از طرف دادگاه به منظور حل و فصل اختلافات دو طرف صادر می‌گردد. در پرونده‌های حقوقی همچون اختلافات مالی مثل چک و اختلافات مرتبط با طلاق نظیر مهریه و نفقه دستور حکم جلب به آسانی صادر نمی‌گردد و اصولا زمان زیادی خواهد برد. اما در پرونده‌های کیفری نظیر سرقت و کلاهبرداری حکم جلب آسان‌تر و سریع‌تر ابلاغ می‌گردد.

چه موقع حکم جلب صادر می‌گردد؟

به صورت کلی حکم جلب در دو حالت صادر می‎گردد؛

  1. در حالت نخست قاضی پرونده به این خاطر که شخص متهم را به جهت اجرای حکم مجبور کند حکم جلب او را صادر می‌نماید. این حالت هنگامی است که حکم قطعی گردیده باشد.
  2. حالت دوم موقعی است که اتهام شخص موردنظر همچنان به اثبات نرسیده است. در این حالت قاضی به منظور رسیدگی بیشتر در پرونده حکم جلب وی را صادر می‌کند. چنانچه متهم پس از دعوت از طرف قاضی، در دادگاه حضور نیابد این مرتبه حکم جلب او صادر خواهد شد.

جلب عادی با جلب سیار چه تفاوتی دارد؟

حامد امیری وکیل خوب و متخصص در جواب بیان می‌دارد: در شرایطی که شاکی از آدرس محل سکونت شخص متهم مطلع باشد آن را در اختیار قاضی و دادگاه قرار داده تا حکم جلب وی صادر گردد. این حکم جلب از نوع عادی می‌باشد. قاضی در حکم جلب عادی حکم را به کلانتری ویژه آن محل ابلاغ می‌نماید.

اما در صورتی که فرد طلبکار آدرس بدهکار را نداشته باشد و یا متهم فراری باشد در این حالت به دادگاه اعلام می‌دارد و حکم جلب سیار صادر خواهد شد. در جلب سیار حکم جلب به کلیه کلانتری‌های حیطه قضایی صادر می‎گردد تا هرچه سریع‌تر متهم را پیدا کنند. البته لازم است بدانید که دستور جلب در پرونده‎های حقوقی این چنینی مجازات محسوب نمی‌گردد و حکم جلب تنها به منظور تحت فشار قراردادن متهم و پرداخت بدهی صادر می‌گردد.

نحوه صدور دستور جلب چگونه است؟

شاکی خصوصی به جهت وصول بدهی خود از متهم بدهکار به دادگاه طرح شکایت می‌کند. شاکی پس از شکایت و دریافت حکم محکومیت بدهکار، اجرای حکم را به دادگاه تقدیم می‌نماید. حال نخستین اقدانی که می‌بایست شاکی انجام دهد این است که به دادگاه یکی از اموال بدهکار را معرفی کند تا وی را ملزم به پرداخت بدهی نمایند.

البته امکان دارد فرد بدهکار دارای مال و اموالی نباشد که بدهی خود را پرداخت کند. در این شرایط بر اساس ماده‌ 2 قانون اجرای محکومیت‌های مالی در مرحله نخست بدهکار به دادگاه احضار گردیده و حکم جلب وی به جهت پرداخت بدهی خود صادر می‌گردد. اگر پرداخت بدهی به هیچ عنوان ممکن نباشد قاضی، متهم را تا موقع پراخت بدهی محکوم به حبس می‌کند. چنانچه شخص بدهکار پیش از پرداخت بدهی فوت کند بدهی وی بر ذمه وراث خواهد بود.

مدت اعتبار حکم جلب

حکم جلب از مدت زمان و اعتبار مشخصی برخوردار است. در صورتی که این مدت اعتبار به پایان برسد و فرد متهم پیدا نشود، شاکی پرونده حق دارد اقدام به تمدید قرارداد کند. چرا که پس از انقضای مدت موعد حکم صادر گردیده فاقد اعتبار خواهد بود و جهت ادامه‌ رسیدگی به پرونده حتما بایستی تمدید گردد.

مزایای کمک از وکیل در گرفتن حکم جلب

به صورت کلی همیشه کمک از وکیل حقوقی اصفهان جهت رفع مسائل و مشکلات حقوقی الزامی است. بهتر است که کار به کاردان واگذار گردد. به عنوان مثال امکان دارد فرد بدهکار دارای اموال و دارایی بسیاری باشد اما ادعای عدم تمکن کند و یا کلیه اموال خود را به اسم یکی از نزدیکان خود کرده باشد تا از پرداخت بدهی خود فرار کند در این موقعیت دو حالت پیش می‌‌آید؛ چنانچه پس از شکایت طلبکار، اموال خود را به اسم فرد دیگری کرده باشد در این حالت اموال وی توقیف می‌گردد تا بدهی خویش را پرداخت کند. اما چنانچه اموال خود را پیش از آنکه شکایتی صورت بگیرد به اسم دیگری منتقل کرده باشد کار دشوار می‌شود و حضور وکیل خوب اصفهان به منظور تسریع در روند پرونده به سود شاکی الزامی می‌شود.

قرار منع تعقیب چیست؟

قرار منع تعقیب از حنله قرارهای نهایی بوده که در مرحله تحقیقات بدوی انجام می‌پذیرد و قرار مذکور صادر می‌گردد. این قرار را بازپرس یا دادیار پرونده صادر می‌کند. چنانچه بازپرس پرونده پس از انجام تحقیقات به این نتیجه برسد که اتهام به شخص موردنظر قابلیت اثبات ندارد و ادله و مستندات کافی جهت آن وجود ندارد او را رها کرده و دیگر قابل تعقیب نخواهد بود. در این شرایط حضور یک وکیل مجرب برای اعتراض و خواستار تجدید نظر به دادگاه ضروری است. بنابراین صدور این حکم دلایلی خواهد داشت.

چنانچه ثابت شود کاری که متهم صورت داده است جرم محسوب نمی‌شود و یا مثلا امکان دارد متهم از شرایط ویژه‌ای برخوردار باشد و جرم در حالت محجوریت صورت گرفته باشد قرار منع تعقیب صادر خواهد شد. بر همین اساس چنانچه بی‌گناهی شخص ثابت گردد حکم برائت شخص صادر می‌شود و دیگر مجرم دانسته نمی‌شود.

اعتراض به قرار منع تعقیب

پس از تقاضای تجدید نظر و تقدیم اعتراض شاکی پرونده به دادگاه ارجاع داده می‌شود تا این مرتبه مجددا از طرف دادگاه مورد بررسی قرار گیرد و چنانچه صلاح بر این باشد که حکم بازپرس صحیح نیست دادگاه قرار بازپرس را نقض نموده و حکم جلب و رسیدگی به این پرونده را صادر می‌نماید.

مهلت اعتراض به قرار منع تعقیب چقدر است؟

چنانچه تصمیم دادستان مبتنی بر پرداخت جریمه باشد متهم قادر خواهد بود با پرداخت جریمه‌ مقرر شده منحر به بسته شدن پرونده گردد. اما در صورتی که متهم حاضر به پرداخت جریمه نگردد و همچنان مدعی بر بی‌گناهی و مجرم نبودن باشد به این معنی خواهد بود که پرونده کماکان باز و تحقیقات ادامه خواهد داشت.

چگونه حکم جلب را لغو کنیم؟

بنابر گفته وکیل طلاق اصفهان که در امور حکم جلب اجراییه تخصص و تبحر دارد، این امر بستگی به جرم و دادگاه تصمیم گیرنده دارد. در شرایطی که اعسار فرد بدهکار تایید گردد، به این معنی که ثابت شود دارای اموالی نیست که بدهی خود را پرداخت کند تنها تحت شرایطی  لغو حکم جلب امکان‌پذیر خواهد بود که شخص با سپردن وثیقه آزاد گردد تا موقعی که تکلیفش مشخص گردد.

جمع بندی

در پرونده‌های حقوقی صدور حکم جلب مبنی بر اثبات اتهام وارده به شهص و بازداشت و مجازات او نمی‌باشد. بلکه از این راه شخص را ملزم به پرداخت دین خود می‌نمایند. تنها در شرایطی که شخص بدهکار از پرداخت بدهی خود سر باز زند، تا موقع پرداخت بدهی توسط او، قانون ملزم به بازداشت و اعمال مجازات بر او خواهد بود.

ذکر این نکته هم ضروری است که بعضا برخی از بدهکاران اموال خویش را به اسم شخص دیگری انتقال می‌دهند تا مانع از توقیف اموال خود گردند. در این شرایط در صورتی که این اقدام او پس از طرح شکایت شاکی باشد، نقل و انتقالات صدرت گرفته مورد قبول نبوده و فاقد اعتبار خواهند بود. اما چنانچه پیش از طرح شکایت باشد، اثبات مالکیت آن اموال به بدهکار کار سختی بوده و اخذ کمک از وکیل مجرب لازمه کار می‌باشد. حتی در شرایطی که قادر به اثبات عدم اعسار بدهکار نباشین، او از پرداخت دین معاف نمی‌گردد. بلکه دین وی قسط بندی خواهد شد.

سوالات متداول

  1. حکم جلب چیست؟

در واقع حکم جلب همان قرار جلب می‌باشد. حکم جلب، رای و تصمیمی بوده که از طرف دادگاه به منظور حل و فصل اختلافات دو طرف صادر می‌گردد.

  1. نحوه صدور دستور جلب چگونه است؟

شاکی خصوصی به جهت وصول بدهی خود از متهم بدهکار به دادگاه طرح شکایت می‌کند. شاکی پس از شکایت و دریافت حکم محکومیت بدهکار، اجرای حکم را به دادگاه تقدیم می‌نماید.

  1. چگونه حکم جلب را لغو کنیم؟

در شرایطی که اعسار فرد بدهکار تایید گردد، به این معنی که ثابت شود دارای اموالی نیست که بدهی خود را پرداخت کند تنها تحت شرایطی  لغو حکم جلب امکان‌پذیر خواهد بود که شخص با سپردن وثیقه آزاد گردد تا موقعی که تکلیفش مشخص گردد.

دکمه بازگشت به بالا