چرا باید هود صنعتی آشپزخانه را تمیز کنیم ؟
هود صنعتی از جمله مهم ترین تجهیزات رستوران ها و آشپزخانه های صنعتی میباشد. به همین دلیل نیز تمیز کردن هودهای صنعتی اهمیت ویژهای داشته و باید به آن توجه نمایید. تهویه هوای آشپزخانه یکی از عوامل بسیار مهم بوده که بر عهده هودهای صنعتی است و صاحبان رستوران و فست فودها و حتی وزارت بهداشت روی استفاده از این وسیله تاکید زیادی دارند. از طرف دیگر و در بلند مدت بر روی بازدهی و سود رستوران موثر خواهد بود. ما در این مقاله قصد داریم بهترین روش تمیز کردن هودهای صنعتی و اهمیت آن را شرح دهیم. با پویان گسترش همرا باشید.
چرا باید هودهای صنعتی را تمیز کنیم؟
در آشپزخانه های صنعتی استفاده از دستگاه هایی مانند کباب پز صنعتی یا و… میتواند تاثیر بسیار زیادی بر روی آلودگی هوای محیط داشته باشد. اینجاست که هودهای صنعتی به کمک کارکنان آشپزخانه آماده و کمک میکند تا این هوا تهویه شود. هودهای صنعتی با کشیدن دود و گرد و غبار در داخل خود باعث تهویه هوا میشوند. اما این اقدام موجب میشود تا فیلتر هود دچار رسوب شود. اینجاست که تمیز کردن هودهای صنعتی یکی از امور گریزناپذیر در آشپزخانههای صنعتی میباشد.
در صورت عدم توجه به تمیز کردن هودهای صنعتی و افزایش رسوب در فیلتر آنها، شما موجب خواهید شد تا میزان مکش هود کاهش پیدا کند و احتمال آتش سوزی در آشپزخانه زیاد خواهد شد. همچنین در صورتی که هودهای صنعتی را به موقع تمیز نکنید، طول عمر آنها کاهش مییابد و شما مجبور میشوید با هزینه زیاد اقدام به تعویض آنها کنید.
خطرات عدم توجه به تمیز کردن هودهای صنعتی
همانطور که بالا خیلی مختصر اشاره کردیم، تمیز کردن هودهای صنعتی اهمیت زیادی دارد و در صورت بی توجهی به این مسئله ممکن است خطرات جدی ای محیط آشپزخانه را تهدید نماید. آتش سوزی یکی از این خطرات است.
تصور کنید که شعله اجاق گاز زیاد شده و با مکش هود این شعله به سمت کانال هدایت خواهد شد. در صورتی که کانال و فیلترهای هود کثیف بوده و انباشتی از چربی داشته باشند، این چربیها آتش خواهد گرفت و باعث ایجاد آتش سوزی و در نهایت آسیب به مدار برق هود خواهد شد.
روش تمیز کردن هودهای صنعتی
به شما در مورد اهمیت تمیز کردن هودهای صنعتی توضیح دادیم. حال باید بگوییم که بهترین روش برای شستشو و پاکسازی چیست؟شما میتوانید تمیزکاری را به دو روش انجام دهید. تراشیدن چربی فیلتر با کاردک یا شستشو هود با دستگاه بخارشوی از جمله این روش هاست. همچنین میتوانید دیواره هود را با تمیز کنید.
هودهای صنعتی را چند وقت یکبار تمیز کنیم؟
این مسئله کاملا وابسته به میزان پخت و پز در آشپزخانه صنعتی و تجهیزات موجود است. به عنوان مثال در صورتی که یک آشپزخانه صنعتی روزانه 500 پرس غذا تهیه میکند، قاعدتا آلودگی بیشتری را نسبت به آشپزخانه ای که کمتر از این میزان سفارش غذا میپذیرد، تولید خواهد کرد.
از طرفی تجهیزات مورد استفاده در آشپزخانه هم تاثیر زیادی دارد. به عنوان مثال در صورتی که شما از یک استفاده میکنید که کیفیت بالایی داره و دود کمتری تولید میکند، سیستم تهویه شما را هم کمتر درگیر کرده و آلودگی کمتری بر روی فیلترهای هود ایجاد خواهد کرد.
اما به صورت کلی اگر بخواهیم بگوییم بهتر است که تمیز کردن هودهای صنعتی هر چند وقت یکبار انجام شود، میتوان گفت که 3 ماه یکبار زمان نسبتا مناسبی است. پس از مدتی اداره یک آشپزخانه صنعتی شما متوجه خواهید شد که این زمان باید کوتاه تر یا طولانی تر شود.
به عنوان مثال در به این نتیجه خواهیم رسید که این دستگاه دود زیادی تولید میکند، به همین دلیل هم آشپزخانه ای که از این کباب پزها یا انواع ذغالی آن استفاده میکند؛ ممکن است که هر ماه یکبار نیاز باشد هود آشپزخانه را تمیز کند.
نکته مهم: در صورتی که متوجه شدید کباب پزهای رستوران شما بیش از اندازه دود میکنند، باید به دنبال مشکل باشید. زیرا علاوه بر تاثیری که برروی آلودگی محیط آشپزخانه دارد، ممکن است که ایراد آن جدی بوده و باعث از کار افتادگی کباب پز شود. (اطلاعات بیشتر درباره دود کردن کباب پز: )
در این مقاله راجب اهمیت تمیز کردن هودهای صنعتی صحبت کردیم و دانستیم که نه تنها صرفا برای پاکسازی، بلکه برای جلوگیری از احتمال خطر آتش سوزی لازم است که هودهای داخل آشپزخانه تمیز نگهداری از تجهیزات آشپزخانه صنعتیهمیشه برای صاحبان رستوران ، فست فود و کترینگ ها اهمیت زیادی دارد . یکی از تجهیزات مهم و پر کاربرد در هر آشپزخانه صنعتی ، هود می باشد . انتشار ذرات دود ، بخار و چربی به دلیل پخت و پز انواع غذاها باعث آلودگی هوای داخل آشپزخانه می شود ، به همین دلیل جهت تهویه هوا از هود های صنعتی استفاده می شود. . در این مقاله نیز قصد داریم به اهمیت و نحوه تمیز کردن هود صنعتی بپردازیم .
چرا باید هود صنعتی آشپزخانه را تمیز کنیم :
همانطور که اشاره شد حجم بالای پخت و پز در آشپزخانه یک رستوران ، تالار پذیرایی ، هتل ، بیمارستان و …. آلودگی هایی را به همراه دارد . نشستن ذرات دود و چربی بر روی باعث کاهش عمر مفید آن ها می شود ، استفاده از یک هود صنعتی باعث مکش این ذرات می شود و تا حد زیادی از قرار گرفتن آن ها بر روی تجهیزات جلوگیری می کند .
مکش ذرات باعث تجمع مقدار زیادی چربی و دوده در داخل کانال هود های صنعتی می شود . اضافه شدن گرد و غبار و بخار به این ذرات منجر به شکل گیری رسوبات سفت و چسبنده در داخل کانال و هم چنین بر روی فیلتر های هود می شود . مشکلاتی که وجود این رسوبات و تمیز نکردن هود به همراه دارد شامل موارد زیر است :
- کاهش فضای داخل کانال ها و کاهش قدرت مکش و نهایتا کاهش کارایی هود صنعتی
- تضعیف قدرت فن و سانتریفیوژ به دلیل انباشته شدن این ذرات مزاحم
- فزایش احتمال آتش سوزی در آشپزخانه صنعتی
لازم بذکر است تمیز نکردن باعث کاهش عمر مفید موتور آن می شود و ممکن است شما به دلیل بی توجهی به این مساله مجبور به خرید مجدد سانتریفیوژ شوید . با توجه به گران بود تجهیزات آشپزخانه صنعتی و هم چنین قطعات داخلی آن ها ، مهم است به نکاتی که باعث نگهداری هر چه بهتر تجهیزات می شود توجه نمود .
چگونگی شروع آتش سوزی در آشپزخانه صنعتی توسط هود صنعتی :
چنانچه شعله بر روی اجاق گاز پخش شده باشد و روی گاز شعله ور شده باشد ، به راحتی به فیلترهای هود منتقل می شود و آن ها را مشتعل می کند ، روشن بودن فن هود باعث ایجاد مکش و کشیدن شعله به سمت کانال های هود می شود ، چنانچه کانال هود تمیز نشده باشد ، چربی های جمع شده مانند یک سوخت عمل می کنند و باعث افزایش مقدار شعله و گسترش آن می شوند ، حرکت شعله در داخل کانال هود باعث آتش گرفتن سانتریفیوژ و جرقه در مدار برقی آشپزخانه می شود . همزمان با شعله های آتش که در داخل آشپزخانه شکل گرفته است همین جرقه می تواند باعث آسیب به تجهیزاتی مانند یخچال صنعتی ، و سایر تجهیزات برقی که به مدار متصل هستند شود .
به همین سادگی و با یک مساله به ظاهر کوچک ، آسیب جبران ناپذیری به آشپزخانه وارد خواهد شد .
هودهای صنعتی را هر چند وقت یکبار تمیز کنیم ؟
با توجه به اهمیتی که تمیز کردن هود صنعتیدارد باید در زمان های لازم این کار انجام شود . آنچه که مهم است محل قرارگیری هود است . با توجه به اینکه هود بر روی کدام یک از تجهیزات آشپزخانه صنعتی قرار گرفته است میزان انباشته شدن ذرات چربی ، دود و بخار متفاوت است . مثلا در مورد تجهیزاتی مانند گریل ذغالی یا به دلیل پراکنده شدن بیشتر ذرات چربی ، در زمان کوتاه تری مثلا یک هفته هود نیاز به تمیز کردن دارد اما اگر هود در قسمتی از آشپزخانه باشد که حجم چربی و دود کمتری آن جا وجود داشته باشد ممکن است هر چند ماه یکبار نیاز به تمیز کردن داشته باشد . بر اساس حجم پخت و پز و نوع تجهیزات پخت موجود در آشپزخانه ، بازه زمانی تمیز کردن یک هود صنعتی ممکن است از 2 هفته تا یکسال متغیر باشد .
مراحل تمیز کرد هود صنعتی :
برای تمیز کردن هود صنعتی باید به چربی زدایی قطعات مختلف هود بپردازیم . نظافت هود شامل موارد زیر می شود :
- تمیز کردن بدنه هود صنعتی
- تمیز کردن فیلتر هود صنعتی
- تمیز کردن کانال هود صنعتی
- تمیز کردن موتور هود صنعتی
روش های تمیز کردن هود صنعتی :
برای پاک کردن چربی های جمع شده در بیرون و داخل هود صنعتی می توان از دو روش زیر استفاده کرد:
1- تراشیدن چربی ها
2- بخار شویی یا شستشوی تحت فشار
در روش اول به کمک تجهیزاتی مانند کاردک رسوبات چربی تراشیده می شود . این روش اقتصادی است و هزینه ای در بر ندارد . فقط ممکن است سخت باشد به خصوص اگر زمان زیادی از تمیز کردن هود گذشته باشد . در روش بخار شویی که یک روش جدید اما وقت گیر تر و پر هزینه تر است . چربی ها به کمک بخار ، آب شده و با شستشوی تحت فشار از قسمت های داخلی هود جدا می شوند . در این روش نیاز به کنترل فاضلاب خروجی نیز است .
تمیز کردن فیلتر هودهای صنعتی
فیلترهای آلومینیومی و فیلتر های استیل دو نوع فیلتری هستند که در هودهای صنعتی دیواری و هودهای صنعتی مرکزی شرکت اشل استفاده می شوند و هر کدام به یک اندازه باعث کاهش آلودگی هوای داخل آشپزخانه می شوند . در ابتدا به تفاوتی که بین این دو فیلتر است می پردازیم . فیلتر های آلومینیومی شبکه های مشبکی هستند که ذرات را به خود جذب می کنند و چربی ها بر روی آن ها تجمع پیدا می کنند .
فیلتر های استیل نیز به همین طریق ذرات چربی را به سمت خود جذب می کنند با این تفاوت که یک مخزن تخلیه روغن در کنار آن ها وجود دارد که چربی های جذب شده داخل آن ریخته می شوند و بر روی خود فیلتر جمع نمی شوند . به همین دلیل نحوه تمیز کردن آن ها متفاوت است .
تمیز کردن فیلتر های آلومینیومی
این فیلتر ها مانند فیلتر هودهای خانگی هستند . برای تمیز کردن آن ها ابتدا یک ظرف مناسب را با آب جوش پر کنید . به مقدار کافی مایع ظرفشویی و جوش شیرین داخل آب بریزید . سپس فیلتر هود را به مدت 10 الی 15 دقیقه داخل این محلول بگذارید . حالا با یک برس آغشته به مایع ظرفشویی به تمیز کردن فیلتر و جدا کردن چربی های آن بپردازید . مجدد فیلتر هود را داخل آب جوش قرار دهید . پس از جدا شدن ذرات چربی و تمیز شدن فیلتر ، آن را با یک دستمال خشک کنید .
تمیز کردن فیلتر های استیل
در مورد فیلتر های استیل به دلیل وجود مخزن تخلیه روغن ، چربی کمتری بر روی فیلتر می نشیند . استیل بودن این نوع فیلتر باعث شستشوی راحت آن می شود . به کمک آب جوش ، مایع ظرفشویی و اسفنج می توان فیلتر و هم چنین مخزن روغن را تمیز کرد .