معرفی کسب و کار

آشنایی با اینورتر سنگین کار (Heavy Duty)

راهنمای جامع انتخاب و خرید اینورتر مناسب

 شاید برای شما هم سوال باشد که مهمترین و پرمصرف ترین زمینه های استفاده از اینورترها کدام بخش ها هستند یا اینکه آیا فقط یک نوع اینورتر وجود دارد یا انواع مختلفی با طیف مصرف گوناگون دارد؟ پیداست مبحث گسترده ای در پیش رو داریم اما به طور ویژه در این مقاله قصد داریم انواع اینورترها را فارق از برند هایشان به همراه کاربردهای آنها معرفی کنیم و به ارائه ی چشم اندازی از نحوه ی عملکرد اینورتر یا درایو جهت تاکید بر ضرورت استفاده از اینورتر در کاربری های مختلف بپردازیم. قدم اول در خرید اینورتر داشتن دانش و اطلاعات کافی از امکانات مورد ارائه ی هر نوع و انتخاب اینورتر مناسب کارکرد مورد نظر است.پس اگر در فکر خرید اینورتر یا درایو هستید پیشنهاد میکنم این مقاله را از دست ندهید.

تعمیر اینورتر: اینورتر در لغت به معنای مبدل است و به آن درایو ، کنترل کننده دور موتور ، درایو فرکانس متغیر نیز می گویند.اینورتر یک دستگاه الکترونیک قدرت است و به دستگاهی گفته می‌شود که جریان مستقیم را به جریان متناوب تبدیل می‌کند. علاوه بر این، اینورترها به طور گسترده‌ای در مراحل معکوس‌سازی منابع تغذیه سوئیچینگ مورد استفاده قرار می‌گیرند. ولتاژ و توان تولیدی اینورتر قابل تنظیم است. به طور کلی تعاریف مختلفی برای اینورتر بیان شده است که در اینجا به مهمترین و بارز ترین تعریف آن اشاره شده است. اینورتر نوعی از کنترل کننده های سرعت و راه انداز موتور است که با تغییر همزمان فرکانس و ولتاژ اعمال شده به الکترو موتور کار می کند.

اینورتر نام‌های دیگری ازجمله اینورتور، درایو موتور، درایو، کنترل دور موتور، درایو سرعت قابل‌تنظیم، درایو AC، درایو سرعت متغیر VFD و میکرو درایو هم دارد که همه به یک وسیله اشاره دارند. اینورتر در بسیاری از وسایل خانگی و صنعتی، که به‌نوعی در آنها حرکت وجود دارد، مانند کولرگازی، یخچال و ماشین لباس‌شویی تا پمپ آب خانگی و آسانسورهای خانگی و صنعتی، می‌تواند به کار گرفته شود.

در انواع مختلفی در بازار وجود دارند و مهمترین انواع آنها اینورتر های تک فاز یا سه فاز هستند. اینورتر در علم الکترونیک به المان‌هایی گفته می‌شود که جریان مستقیم را به جریان متناوب تبدیل می‌کند. هرگونه دستگاهی که برق DC را به برق AC تبدیل کند، اینورتر نامیده می شود.کاربرد دیگر اینورترها (یا درایو AC)، کنترل سرعت موتور AC سه‌فاز است بدون آنکه توان و گشتاور موتور کاهش یابد. اینورترها در ظرفیت‌های مختلف ساخته می‌شوند و در مصرف برق بسیار باعث صرفه جویی شده و میزان مصرف برق را تا حد زیادی کاهش می دهد.

فرق اینورتر و درایو کنترل دور موتور چیست؟

واژه  برای اشاره به این دستگاه دقیق نیست. چون اینورتر یکی از قسمتهای داخلی دستگاه کنترل دور موتور AC است.

 عملکرد اینورتر چگونه است؟

اصطلاح اینورتر (Inverter) به‌طور کلی معادل است با دستگاهی که بتوان به‌کمک آن جریان مستقیم برق DC را به جریان متناوب AC تبدیل کرد. در اینورترها برق AC شهری، که برق متناوبی با ولتاژ ۲۲۰ ولت و فرکانس ۵۰ هرتز است، ابتدا به برق DC تبدیل می‌شود؛ اما عملکرد اصلی اینورتر زمانی است که دوباره این برق را به برق متناوب AC، اما با ولتاژ و فرکانس موردنیاز دلخواه و متناسب با کارکرد برقی مصرف‌کننده تبدیل می‌کند.

سرعت گردش موتور (RPM یا همان دور بر دقیقه) به‌طور مستقیم با ولتاژ و فرکانس موتور در ارتباط است: هرقدر که ولتاژ و فرکانس افزایش پیدا می‌کند، سرعت گردش موتور نیز بیشتر می‌شود. زمانی که بار موتور الکتریکی به فرکانس و ولتاژ پایین‌تری نیاز دارد، می‌توان از اینورتر برای پایین‌آوردن ولتاژ و فرکانس استفاده کرد؛ همچنین زمانی که بخواهیم سرعت موتور الکتریکی را کاهش دهیم، می‌توانیم به‌کمک اینورتر سرعت را کاهش دهیم. مثلا وقتی مقدار لباس کمتری در ماشین لباس‌شویی ریخته می‌شود، ماشین با تشخیص وزن لباس، با قدرت و سرعت کمتری گردش می‌کند. در دستگاه‌هایی مثل آسانسور هم با کنترل سرعت موتور آسانسور در موقعیت‌های مختلف حرکت آن بین طبقات، حرکت کنترل‌شده‌تر و نرم‌تری را شاهد هستیم.

کاربرد اینورتر در کجاست؟

هر حرکتی که با الکتروموتور انجام می‌شود، با استفاده از اینورتر می‌تواند به حرکتی کنترل‌شده‌تر و هوشمندانه‌تر تبدیل شود. مثلا وقتی پمپ آب برای هتل استفاده می‌شود، سرعت گردش پمپ می‌تواند براساس تعداد شیرهای باز و در حال مصرف آب، تغییر کند و از فشار زیاد آب در مواقع مصرف کم جلوگیری کند. اینورتر همچنین سرعت گردش دیگ ماشین لباس‌شویی را براساس میزان لباس قرارداده‌شده در آن و نیز کارکرد کمپرسور یخچال را براساس میزان مواد داخل یخچال تنظیم می‌کند. از این وسیله در کاربری‌های صنعتی برای فعالیت‌های گشتاور ثابت مثل اسکرودر، نوار نقاله، میکسر، و برای فعالیت‌های توان ثابت ازجمله کشش و نیز برای فعالیت‌های گشتاور متغیر مثل فن و پمپ صنعتی استفاده شود. از اینورتر برای سانتریفیوژ (موتورهای دور بالا) نیز استفاده می‌شود. به‌کمک اینورتر، دور سانتریفیوژ بسیار بالا می‌رود و ذرات ریز مواد از هم جدا می‌شوند.

کاربرد اینورترها در صنایع مختلف چیست؟

یا درایو فرکانس متغیر ، یکی از پر کاربردترین اینورترها در صنایع مختلف است که برای راه اندازی و کنترل دور موتور در بخش های مختلف صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. مانند:

و سایر صنایع مورد استفاده است.

انواع اینورتر از نظر ورودی چگونه اند؟

در صنایع مختلف اینورتر ها انواع متفاوت و فراوانی دارند .اینورترها از لحاظ ورودی به دو نوع  و  تقسیم می‌گردند اما خروجی همه‌ آن‌ها سه فاز است.

 انواع اینورتر از نظر موج تولیدی

اینورترها از منظر موج تولیدی نیز با یکدیگر متفاوت هستند. و به دسته های مختلف تقسیم بندی می شوند :

اینورتر موج مربعی:

این نوع از اینورتز ها مناسب برای بارهای کاملاً مقاومتی هستند. شکل موج خروجی ولتاژ برای این نوع اینورتر به شکل مربع است. این نوع اینورتر در بین انواع اینورترها، کمترین استفاده را دارد زیرا اکثر لوازم خانگی بر اساس شکل موج سینوسی طراحی شده اند. اما همانطور که بیان شد موارد استفاده از آن ها نیز بسیار کم است.

اینورترهای موج سینوسی خالص:

این نوع از اینورتر ها قابل کاربرد در انواع تجهیزات الکتریکی و جزء بهترین اینورترها، می باشند که از نظر انواع بارها، مناسبند زیرا آن‌ها به طور خالص، موج سینوسی را برابر با شبکه برق خانگی ما بازتولید می‌کنند.

اینورتر موج سینوسی اصلاح شده یا شبهسینوسی:

این نوع از اینورترها ترکیبی از شکل موج مربعی و سینوسی، مناسب برای بارهای مقاومتی و خازنی هستند و جزو پرکاربردی‌ترین و اقتصادی‌ترین موج تولیدی، قابل کاربرد در وسایل برقی سبک مانند تلویزیون یا کامپیوتر و…است.

نوع کاربری انواع اینورتر

VFD دستگاه های دارای جریان نامی هستند که بر اساس میزان جریانی که می تـوانـنـد به موتور ارائه دهند ، براساس توان درجه بندی می شوند. اینورتر صنعتی به طور معمول با مشخصات اسب بخار (HP) و جریان نامی (Ampres) برای بار با کاربرد نرمال و یا اینورتر سنگین کار دسته بندی می شود. بـنـابـرایـن مـهـم اسـت که مشخصات اصلی کاربرد مورد نظر را برای انتخاب اندازه صحیح توان یک درایو صنعتی موتور الکتریکی بررسی کنید.مشخصات بار اساساً قدرت راه اندازی مورد نیاز برای غلبه بر اینرسی ساکن است. یک هواکش نـمـونـه ای از اضافه بار کم است ، هنگامی که فن شروع به کار می کند ، مقاومت هوای کمی دارد اما با افزایش سرعت فن ،مقاومت افزایش می یابد و بار نیز افزایش می یابد. پمپ جابجایی نمونه خوبی از کاربرد بار سنگین است زیراموتور پمپ باید از ابتدا ، شروع به جابجایی با بار کامل کند.

Light Duty

درایو یا اینورتر سبک کار (کاربری سبک)  اندکی دارد (معمولا %10 یا %20 به مدت 60 ثانیه) و برای کاربری هایی مناسب است که بار از مقدار نامی چندان فراتر نمی رود (مانند . در چنین مواردی می توان انتخاب درایو را بر اساس “” درایو انجام داد که از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر است.

Heavy Duty

درایو یا اینورتر سنگین کار (کاربری سنگین)  بالایی دارد (معمولا %50 به مدت 60 ثانیه) و برای کاربری هایی مناسب است که ممکن است جریان های شدید و بالاتر از مقدار نامی رخ دهد (مانند بالابر، نوارنقاله، سنگ شکن و …). در چنین مواردی بایستی انتخاب درایو بر اساس “” درایو صورت پذیرد.

عملکرد اینورترها از لحاظ ارتباط با شبکه برق چگونه است؟

در حالت کلی اینورترها به دو حالت متصل به شبکه و جدا از شبکه وجود دارند.که در ادامه به اشنایی هر کدام از انها می پردازیم.

اینورتر متصل به شبکه:

این نوع از اینورتر ها معمولا توان ورودی یکنواخت را ندارند، دارای الگوی خاص برای تبدیل جریان DC به AC ، هستند و معمولا در زمان هایی که اتصال به برق شبکه و کاهش میزان برق مصرفی مورد توجه است کاربرد دارد.

اینورتر جدا از شبکه:

این نوع اینورتر ها نیاز به اتصال به برق شبکه ندارند، قابلیت تبدیل ولتاژ DC باتری‌های ۱۲ ولتی به ولتاژ ۲۲۰ ولتی AC و کاربرد بیشتری در وسایل برقی خانگی دارند.

اینورتر یا درایو آسانسور چیست؟

امروزه از درایو ها در آسانسور برای کنترل دور الکتروموتور استفاده می کنند. استفاده از درایو در آسانسور ها از حرکات سریع و ناگهانی جلوگیری کرده و کنترل دقیق تری بر عملکرد آسانسور ارائه می دهد

دکمه بازگشت به بالا