بازار دکوراسیون سنتی: چه چیزی در حال حاضر موجود است
تفاوتی ندارد از جمله کسانی باشید که در سفر عاشق خرید کردن هستید یا چشمتان به دنبال بناهای باشکوه میگردد. در هر صورت جای شما در بازارهای سنتی ایران خالی است؛ همان جایی که معماری و شکوه، عطر و رنگ و تنوع محصولات شما را غرق خواهد کرد. شاید در هیچ کجای دنیا بازارها با دکوراسیون سنتی نتوانند تا این اندازه شما را مجذوب خود کنند، بازارهایی که قلب تجاری، هنر و فرهنگ هر شهر هستند؛ جایی که علاوهبر خرید محصولات مختلف شما را با سبک زندگی آن مردم، آشنا خواهد کرد، فضایی که بزرگترین اجتماعات هر روزه در آن شکل میگیرد و در مناسبتهای مختلف نیز جایگاه ویژهای در هر شهر دارد.
بدون شک با سفر به شهرهای مختلف ایران چه اهل خرید کردن باشید یا نه، رفتن به بازار اولین گزینه خواهد بود! برای گذر از قلب تجاری و فرهنگی هر شهر، بهترین بازارهای قدیمی و سنتی ایران را به شما معرفی میکنیم.
تاریخچه بازار در ایران
اگر کمی تاریخ را ورق بزنیم، میتوانیم بازار را به عنوان یکی از اصلیترین مولفههای تاریخ و فرهنگ ایران معرفی کنیم.
به همین دلیل است که بازارها از گذشته تا کنون، فقط محلی برای خرید و فروش نبودهاند بلکه محلی بودهاند که در آن تحولات سیاسی و اجتماعی زیادی رخ داده است.
بازارها همان زمانی که اولین تمدنها در ایران شکل گرفتند و ایران تجارت خود را با سایر کشورها آغاز کرد، جای خود را به عنوان قطب داد و ستد در بین مردم باز کردند.
از دوره مادها که مفهوم اولیه بازار شکل گرفت و پس از آن در دوره هخامنشیان اولین بازارها ساخته شد و بعدتر بازار ایران با شمایل امروزی در دوره ساسانیان به وجود آمد.
در دوره اسلامی هم بازار سنتی در کنار سایر بخشها مثل مسجد و مدرسه هویت شهرها را شکل میداد. بازارهایی که در آن حجرههای مختلف بر اساس حرفه در کنار هم قرار گرفته و همین مساله یکی از پررنگترین ویژگیهایی است که در حال حاضر هم حفظ شده است.
صفویه؛ اوج شکوفایی بازارها
اوج شکوفایی دوران تاریخی بازارها و هر آنچه ما از قدیمیترین بازارهای ایران میشناسیم یادگار دوره صفوی و قاجار است. معماری زیبایی که در دل بیشتر شهرهای ایران جای خوش کرده و نبض تپنده آن شهر است.
معماری بازارهای سنتی ایران
با قدم زدن در بازار سنتی هر شهر میتوانید فرهنگ، تاریخ و زندگی روزمره مردم آنجا را ورق بزنید. بازارهای قدیمی ایران به شکل سرپوشیده ساخته شده و دارای سراهای متفاوتی هستند.
هر بخش از این بازارها متعلق به حرفهای خاص است که با ورود به بخش اصلی بازار میتوانید وارد سراهای مختلف شوید.
حجرههای یک دست و راهروهای تو در تویی که با ورود به آنها انگار ماشین زمان روشن شده و شما را به دل تاریخ میبرد.
لذت خرید در یک طرف و شکوه معماری خیره کننده بازار از سقف تا حجرههای دو طبقه از طرف دیگر ساعتها شما را مجذوب خود خواهد کرد.
بعد از ساعتها قدم زدن در دل بازار و غرق شدن در زیبایی بینظیرش، در انتهای بیشتر بازارهای سنتی ایران خود را جلوی ورودی مسجد خواهید دید. همان ارتباط عمیقی که میان مهمترین مولفههای معماری اسلامی یعنی بازار، مسجد و مدرسه وجود دارد.
عکاسی را فراموش نکنید!
در بهترین بازارهای سنتی ایران، مهمترین چیزی که باید همراه خود داشته باشید، دوربین عکاسی است. فرقی ندارد که عاشق سوژههای تاریخی باشید یا اجتماعی!
بازارهای قدیمی بهترین جایی است که میتوانید هر دست، سوژهای را شکار کنید. مخصوصا اگر به شهر دیگری سفر کردهاید، لذت پیدا کردن سوژههای ناب را از دست ندهید.
در دل بازار میتوانید از حجرههای قدیمی تا محصولات و صنایع دستی هر شهر و مردمی که لباسهای محلی به تن دارند را در عکسهای خود بنشانید.
البته اگر به دنبال میگردید، لیست کاملی از آنها را در مجله جاباما پیدا میکنید.
بهترین و معروفترین بازارهای سنتی ایران
در تمامی شهرها به ویژه شهرهای بزرگ، بازار رکن اصلی هر شهر است که باید در اول لیست شما قرار بگیرد. اشتباه نکنید حتی اگر طبیعتگرد هم هستید، با سفر به شهر دیگر این امتیاز را نباید از دست بدهید.
بازار میتواند به تنهایی یک مدل کوچک از شهر باشد که مردم، فرهنگ، آداب و رسوم، معماری و هنر را در آن ببینید. به همین منظور سفر خود را با این مجموعه تکمیل کنید.
برای آشنایی با این مجموعه باشکوه، شما را با بهترین بازارهای سنتی ایران از شرق و غرب تا شمال و جنوب آشنا خواهیم کرد.
بازار سنتی تبریز
سری به تبریز بزنیم، سومین شهر بزرگ ایران! شهری که در آذربایجان شرقی میدرخشد و مهد فرهنگ، تاریخ و تجارت این استان است.
تبریز به واسطه موقعیت خود سالها پایتخت بوده و در مسیر تجاری ایران به سایر کشورها قرار دارد.
همین عوامل باعث شده در این شهر باشکوه، بزرگترین بازار سرپوشیده جهان جای بگیرد.
گشتی در بزرگترین بازار سرپوشیده دنیا
اگر به تبریز سفر کردهاید یا در دل این شهر باشکوه زندگی میکنید، فرصت قدم زدن در وسیعترین مجموعه آجری بهصورت به هم پیوسته را از دست ندهید.
جایی که نه تنها عنوان بازار را دارد بلکه با ۵,۵۰۰ حجره، ۲۰ راسته، ۲۵ تیمچه و ۳۵ سرا شامل مدرسه، حمام، مسجد و کاروانسراست.
در بازار سنتی تبریز مهمترین چیزی که ساعتها شما را به خود مشغول خواهد کرد و سخت از آن دل خواهید کند، فرش تبریز است.
حجرههایی که طرح و نقش را بههم گره زدهاند و چشمهای شما را نوازش میدهد.
در حجرههای دیگر هم محصولات چرمی شامل کیف و کفش، صنایع دستی، محصولات گیاهی و ادویهجات، پارچه و لباس، محصولات خوراکی مانند آجیل و شیرینیهای سنتی و هر چیزی که یادگاری از تاریخ و هنر این شهر است، وجود دارد.
البته اگر به تبریز رفتید و خواستید وقت بیشتری را به بازارگردی سپری کنید، میتوانید را در این نوشته در مجله جاباما پیدا کنید.
بازار سنتی اصفهان
سری به نصف جهان بزنید، جایی که میدان نقش جهان در آن خوش نشسته است و میزبان مردمانی از گذشته تا کنون است.
از شمال میدان وارد سردر قیصریه شوید، یکی از ورودیهای اصلی و با شکوه بازار اصفهان! ناگهان خود را از آن میدان باشکوه در داخل بنای مسقف با راهرویی با دالانهای مختلف خواهید دید؛ بنایی سرپوشیده با حجرههای قدیمی پر از صنایع دستی و انواع خوراکیها! از قلمکاری و میناکاری تا فرشهای دستباف!
حجرههای قدیمی با سراها و تیمچههایی که با کاشیکاری بینظیر چشمان شما را به خود خیره میکند.
از یکسو معماری زیبا و از سوی دیگر هنر اصفهان که در حجرهها میدرخشد!
اما در بازار اصفهان فقط به این محصولات ختم نمیشود. در این مجموعه که یکی از قدیمیترین بازارهای ایران است، میتوانید انواع لباس و پارچه، زیورآلات، ادویه، ظروف و… را در کنار صنایع دستی پیدا کنید.
بازار سنتی اصفهان را میتوانید تا میدان عتیق ادامه دهید. محلی که عنوان یکی از بزرگترین بازارهای قدیمی خاورمیانه را به خود اختصاص داده است. فضایی که همچون سایر بازارهای سنتی در سراهای مختلف تیمچه، مدرسه، کاروانسرا، مسجد و… را در دل خود جای داده است.
وقتی وارد بازار شدید، مراقب باشید که این بنای مسقف هوش از سر شما نبرد تا با فراموش کردن زمان، در دل شکوه آن گم نشوید!
البته داشتن یک راهنما برای گشت و گذار در هم مهم است و این راهنما در مجله جاباما همیشه در دسترس شماست!
بازار سنتی کاشان
شهرهای تاریخی است و بازارهای سنتیشان!
کاشان همان شهری که ملحق به اصفهان است ولی خود به تنهایی آنقدر جاذبه و زیبایی دارد که گاهی همه فراموش میکنند که کاشان نیز در تقسیمبندی کشور، فرزند اصفهان به شمار میرود.
بازار سنتی کاشان نیز به حق یکی از بهترین بازارهای سنتی ایران است. جایی که با ورود به آن از عطر گلاب مست خواهید شد! به ویژه اگر در بهار به آن سفر کرده باشید.
تلفیق معماری و تاریخ
بدون شک بازار تاریخی کاشان را میتوان یکی از باشکوهترین بازارهای سنتی ایران دانست.
فضایی با معماری خیرهکننده که بناهای باشکوهی مثل مسجد میدان میرعماد، مسجد کفش دوزها، مسجد بالا بازار و مسجد طمقاچیها، حسینیه سوراخ ریسمان، کاروانسرای میرپنج،کاروانسرای زغالیها،کاروانسرای غفارپور، کاروانسرای رباط،کاروانسرای بروجردیها،کاروانسرای نراقیها، تیمچه معروف امین الدوله، در بازار میانچال، تیمچه بخشی، تیمچه سید آقا، تیمچه صباغ، آب انبار بالا بازار، آب انبار درب زنجیر را در دل خود جای داده است.
وقتی در این بازار با شکوه راه میروید، مراقب باشید سقفهای کاشیکاری شده و حجرهها و بناهای گچبری شما را از زیبایی صنایع دستی و عطر گل که راسته اصلی بازار را پر کرده است، غافل نکند.
از ما بپرسید، در کاشان هم بهترین انتخابی که برای اقامت میتوانید داشته باشید همان اقامتگاههای بومگردی و سنتی هستند که روح شما را بلند میکنند و در جایی در دهه 30 شمسی میگذارند میان یک حیات باران خورده که بوی خاک خیس این روح جدا شده از بدن را به رقص درمیآورد.
حالا که به کاشان رسیدیم و در حال خرید هستیم، بد نیست نگاهی هم به بیاندازیم!
بازار سنتی یزد
با سفر به شهر آتش و آفتاب، شهر بادگیرها حتما خیال ندارید که بدون چشیدن طعم شیرینیهای این شهر هنر و صنایع دستی آن مثل ترمه به سادگی عبور کنید!
پس پیشنهاد میکنیم سری به بازار سنتی یزد بزنید. در اولین شهر خشتی جهان!
بازار سنتی در این شهر شامل چند بازار مختلف است که در تمامی آنها علاوه بر بافت تاریخی و معماری میتوانید، صنایع دستی و هنر این خطه را ببینید.
این بازارها در دو طرف خیابان از میدان امیرچخماق شروع میشود که در آن میتوانید حجرههای قدیمی را با انواع طعم و عطر شیرینیها و صنایع دستی مثل پارچههای یزدی تجربه کنید.