نحوه اجاره ماشین آلات دهیاری
قرارداد اجاره ماشین آلات و شرایط متن اجاره نامه ماشین آلات سبك و سنگين
قرارداد اجاره ماشین آلات یکی از مهمترین قراردادها برای پیمانکارانی است که پروژههای مختلف عمرانی، ساختمانی، صنعتی، معدنی و انواع دیگر پروژههای ساخت و ساز را انجام میدهند. انجام این نوع از پروژهها بدون استفاده از نمونه قرارداد اجاره ماشين آلات سبك و سنگين ناممکن است. باید بپذیریم که وجود این ماشینهای عظیم الجثه و غول پیکر نیاز اساسی بسیاری از پروژههای راه سازی و معدنی است. این ماشین آلات به صورت ویژه و برای کاربری خاص ساخته میشوند و پیش از استفاده، مراحل آزمایشی زیادی را طی میکنند، زیرا باید مقاومت، کارایی و ایمنی آنها بررسی شود.
بدون شک، تهیه ماشین آلات سبک یا سنگین بسیار هزینهبر است و نیاز به سرمایه مالی زیادی دارد. پیمانکاران عمرانی و راه سازی، صاحبان معدن و صنعتگران از جمله اشخاصی هستند که برای ادامه کار خود به این ماشین آلات نیاز دارند. با توجه به گران قیمت بودن این ماشین آلات و کاربرد اختصاصی و مهمی که دارند، بهترین راه حل برای در اختیار گرفتن آنها، استفاده از انواع فرمت قرارداد اجاره ماشین آلات است.
فرم خام قرارداد اجاره ماشین آلات یکی از انواع قرارداد اجاره است و مطابق با قوانین آن تنظیم میشود. به همین دلیل است که گاهی آن را اجاره نامه ماشین آلات نیز مینامند. این اجاره نامه، در واقع قراردادی است که میان مالک ماشین آلات و پیمانکاران تنظیم خواهد شد و به واسطه ارتباطی که میان آنها ایجاد میشود، صاحبان پروژه میتوانند از انواع ماشین آلات سبک و سنگین استفاده کنند.
تفاهم نامه اجاره ماشین آلات چه کاربردی دارد؟
توضیح دادیم که ماشین آلات چه از نوع سبک و چه ماشین آلات عظیم الجثه و سنگین، از جمله مهمترین تجهیزاتی هستند که برای انجام پروژههای شخصی یا دولتی در زمینه عمران، صنعت، معدن و موارد دیگر مورد استفاده قرار میگیرند. بدیهی است که هر شخص یا حتی هر شرکت، توانایی تهیه این ماشین آلات فوق سنگین را نداشته باشند. به همین دلیل است که اهمیت فرم اجاره نامه ماشین آلات مشخص میشود.
تفاهم نامهای که با عنوان فرم قرارداد اجاره ماشین آلات تنظیم خواهد شد، در واقع قراردادی است که به واسطه آن، این تجهیزات برای مدت مشخص، در اختیار صاحبان پروژه قرار میگیرند و نیاز آنها را به ماشین سنگین یا سبک برطرف میکنند. ماشین و تجهیزات مکانیکی به اندازهای زندگی بشر امروز را تحت تاثیر قرار داده است که بدون آنها، انجام بسیاری از پروژهها غیر ممکن میشود.
کسب و کارها از نیازها نشات میگیرند. نیاز به اجاره نامه ماشین آلات سنگین و سبک ، دلیلی برای به وجود آمدن شرکتهای بزرگ داخلی یا بین المللی است که در زمینه اجاره ماشین آلات فعالیت میکنند. این شرکتها با تهیه ماشین آلات و اجاره آنها به پروژههای مختلف، کسب درآمد میکنند. در مقابل، صاحبان پروژه پس از تنظیم متن قرارداد اجاره ماشین آلات سنگین با این شرکتها و امضای این قرارداد ، از امکاناتی که در اختیارشان قرار میگیرد استفاده میکنند و بدین وسیله، پروژههای مورد نظر را اجرایی خواهند کرد.
انواع ماشین آلات و قرارداد آنها
اگر بخواهیم به طور کلی ماشین آلات را در گروهبندی قرار دهیم، میتوانیم آنها را به دو دسته ماشین آلات سبک و ماشین آلات سنگین دسته بندی کنیم. ماشین آلات سبک به آن دسته از ماشینها و ابزارهایی گفته میشود که وزن کمتری دارند و برای پروژههای عمرانی محدودتری مورد استفاده قرار میگیرند. ماشین آلات سنگین یا فوق سنگین، ماشینهایی عظیم الجثه و غول پیکر هستند که به نسبت، از وزن بیشتر و کارایی بیشتری نیز برخوردار خواهند بود.
شما با توجه به حوزه فعالیت و پروژهای که در دست دارید، میتوانید از انواع نمونه قرارداد اجاره ماشین آلات سنگین استفاه کنید. در ادامه به انواع مختلف ماشین آلات و قراردادهای اجاره مربوط به آنها اشاره میکنیم:
- اجاره نامه ماشین آلات راهسازی
- نمونه قرارداد اجاره ماشین آلات ساختمانی
- نمونه قرارداد اجاره ماشین آلات معدنی
- نمونه قرارداد اجاره ماشین آلات دهیاری
- نمونه قرارداد اجاره ماشین الات صنعتی
- قرارداد اجاره ماشین آلات کشاورزی
کاربرد انواع این قرارداد
در مطلب پیشین از انواع نمونه قرارداد اجاره ماشین آلات سنگین نام بردیم. این قراردادها، قراردادهایی هستند که در مواقع نیاز، میان صاحبان پروژه و مالکان ماشین آلات تنظیم میشوند. در مواقعی ممکن است که ماشین آلات در اختیار شرکتها یا سازمانهای دولتی، مانند شهرداری باشند. در این شرایط، نمایندگان یا مدیران شهرداری و شرکتهای دولتی به نمایندگی از مالک، برای امضای قرارداد حاضر میشوند.
با توجه به کارایی و توانایی ماشینها، از آنها برای پروژههای مختلف استفاده میشود. برای مثال گروهی از ماشینها فقط برای پروژههای راه سازی و عمرانی استفاده میشوند که برای اجاره آنها از فرم قرارداد اجاره ماشین آلات راهسازی استفاده میکنیم و از طرف دیگر، بعضی از تجهیزات و ماشینها به صورت اختصاصی برای کار روی زمینهای کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرند. صاحبان پروژه و اشخاصی که به ماشین آلات نیاز دارند، با توجه به حوزه کاری خود، به مراکز، سازمانها یا شرکتهای خصوصی مراجعه میکنند و با نوشتن قرارداد ، تجهیزات مورد نیازشان را تامین میکنند.
قرارداد اجاره ماشین آلات شهرداری
یکی از مهمترین و معتبرترین شیوهها برای اجاره ماشین آلات سنگین، اجاره آنها از شهرداری است. شهرداری در شهرها و استانهای مختلف با ارائه خدمات و امکانات اجاره ماشین آلات سنگین، شرایط را برای انجام انواع طرحها و پروژههای عمرانی، راه سازی و ساخت و ساز مهیا میکند. در این قرارداد، شهرداری، به عنوان موجر و صاحبان پروژه، مستاجر نامیده میشوند. تنظیم متن قرارداد اجاره ماشین آلات راهسازی و عمرانی با شهرداری نیاز به ثبت درخواست یا شرکت در مزایده دارد. برای آگاهی از شرایط اجاره ماشین آلات از شهرداری، نیاز دارید که به صورت حضوری به این سازمان مراجعه کنید و در خصوص قرارداد مورد نظرتان مذاکراتی انجام دهید.
علاوه بر شهرداری، بخشهای دیگر مانند دهداریها نیز در این زمینه فعالیت میکنند. دهداریها میتوانند با اجاره ماشین آلات کشاورزی به روستاییان و کشاورزان، شرایط را برای کشت و زرع بهتر آنها فراهم کنند. این امکانات و خدمات، میتواند موجب افزایش کیفیت و کمیت محصولات آنها شود. کشاورزان با استفاده از تجهیزات مناسب، بهینهتر عمل خواهند کرد و همین مساله، چرخه تولید را افزایش خواهد داد.
علاوه بر شهرداری و دهداری، بسیاری از شرکتها یا اشخاص نیز میتوانند به صورت خصوصی ماشین آلات عمرانی و کشاورزی را اجاره دهند. در این خصوص محدودیتی برای شخص موجر و مستاجر وجود ندارد و اشخاص مختلف به صِرف مالک و متقاضی اجاره بودن، میتوانند با یکدیگر قرارداد امضا کنند. نکته مهم این است که میان طرفین، قرارداد اجاره منعقد شده باشد.
قانونی بودن نمونه قرارداد اجاره ماشین الات راهسازی
به لحاظ قانونی مانعی برای تنظیم انواع قرارداد اجاره ماشین الات سنگین و سبک وجود ندارد. این قراردادها یا بهتر بگوییم، این اجاره نامهها براساس قانون مدنی و قواعد مربوط به عقد اجاره تنظیم میشوند. قانون مدنی در باب اجاره به این مساله اشاره کرده است که مورد اجاره شما میتواند اشیا باشد. قرارداد مورد نظر، از جمله عقود معین است. به این دلیل که قانون مدنی از آن نام برده است و به تفصیل درباره آن توضیح میدهد. قانون مدنی قواعدی را تعیین کرده است و تاکید میکند که در هنگام تنظیم متن اجاره نامه ماشین آلات ، باید از قانون مدنی تبعیت کرد. تمام مواردی که بیان شد، دلیلی برای معین بودن این قرارداد است.
پیشنهاد ما
اجاره ماشین آلات سنگین و سبک دارای شرایط و ویژگیهای خاصی است که پیشنهاد میکنیم پیش از اقدام برای امضای قرارداد، با مشاور حقوقی یا وکیل پایه یک دادگستری گفت و گو کنید. تیم حقوقی با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی و مشاوران متخصص در زمینه تنظیم قرارداد در کنار شما است. از طرفی، ما یک نمونه قرارداد کامل تنظیم کردهایم که میتوانید از طریق تصویر زیر به آن دسترسی پیدا کنید.
قرارداد اجاره ماشین آلات صنعتی
ماشینآلات صنعتی، طیف گستردهای داشته و در موارد مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. بهدلیل سنگین بودن هزینهها، بسیاری از افراد اجاره ماشینآلات صنعتی را به خرید آن ترجیح میدهند. به این منظور، طرفین نیازمند انعقاد قرارداد اجاره ماشین آلات خواهند بود. در این قرارداد، ذکر نکاتی مانند مدت قرارداد، مبلغ قرارداد یا مالالاجاره، تعهدات طرفین و موارد فسخ قرارداد حائز اهمیت است. قرارداد اجارهای که پیش رو دارید، حاصل تلاش تیم حقوقی مجموعه است. این قرارداد، براساس مقررات فصل چهارم قانون مدنی و با ملاحظه کلیه نکات لازم قانونی و قراردادی لازم در اجاره ماشینآلات تنظیم شده است.
نکات قرارداد اجاره ماشین آلات صنعتی
قرارداد اجاره ماشین آلات، یکی از انواع قراردادهای اجاره است که بهموجب آن، مالکیت منافع عین مستأجره (ماشینآلات) برای مدتی معین، ازجانب موجر (اجارهدهنده) به مستأجر (اجارهکننده) منتقل میگردد. در این قرارداد، ذکر نکات زیر الزامی است:
1- معرفی طرفین
لازم است در ابتدای قرارداد خود، بندی را به معرفی طرفین و ذکر کامل اطلاعات هویتی آنها اختصاص دهید. در این بخش، نکاتی چون کد ملی، شناسه ملی (برای اشخاص حقوقی)، نشانی، شماره تماس و کد پستی ذکر میشود.
2- زمینه بهرهبرداری از مورد اجاره
یکی از مواردی که لازم است در کلیه روابط استیجاری مورد توافق قرار گیرد، زمینه بهرهبرداری از مورد اجاره است. در قرارداد مورد بحث، موجر و مستأجر باید در زمینه استفاده مستأجر از ماشینآلات توافق داشته باشند و آن را در متن قرارداد قید کنند.
3- ذکر دقیق ویژگیهای فنی و ظاهری ماشینآلات
بهمنظور تأمین منافع و طرف قرارداد و جلوگیری از ورود خسارات آتی، ذکر دقیق ویژگیهای فنی و ظاهری ماشینآلات مورد اجاره ضرورت دارد. شما همچنین میتوانید اطلاعات فنی ماشینآلات را، جدا از متن قرارداد، در نسخهای تنظیم کرده و بههمراه عکس آن، پیوست قرارداد خود کنید.
4- مدت اجاره
باتوجه به موقت بودن کلیه عقود اجاره، ذکر مدت اجاره در قرارداد الزامی است. بنا بر حکم صریح ماده 468 قانون مدنی، چنانچه مدت اجاره مشخص نباشد، قرارداد اجاره بهطور کلی باطل خواهد بود.
5- مبلغ قرارداد و هزینهها
لازم است مبلغ قرارداد را در متن قرارداد خود ذکر کنید. معمولاً در قراردادهای اجاره، مبلغی بهعنوان رهن در زمان تنظیم قرارداد ازجانب مستأجر به موجر تقدیم شده و مبلغی بهعنوان اجارهبها در فواصل مشخصی به موجر پرداخت میگردد. ذکر تمامی اطلاعات مربوط به میزان این مبالغ، تاریخ و نحوه پرداخت آنها و اطلاعات اسناد تجاری ردوبدلشده میان طرفین در متن قرارداد الزامی است.
بهعلاوه، تعیین شخص مسئول پرداخت هزینههای اجرای قرارداد ازجمله هزینه حملونقل ماشینآلات ضرورت دارد.
6- زمان و محل تحویل ماشینآلات
در قرارداد اجاره ماشین آلات، تعیین دو تاریخ درخصوص تحویل ماشینآلات ضرورت دارد:
1- تاریخ و محل تحویل ماشینآلات ازجانب موجر به مستأجر در شروع مدت اجاره
2- تاریخ و محل تحویل ماشینآلات ازجانب مستأجر به موجر در پایان مدت اجاره
هر دو طرف قرارداد، ملزم به رعایت زمانبندیهای مذکور هستند. همچنین، برای جبران خسارات ناشی از تأخیر طرفین در رعایت این زمانبندیها، میتوان مبلغی را بهعنوان وجه التزام برای هر روز تأخیر در متن قرارداد پیشبینی کرد.
مهمترین تعهدات مستأجر در قرارداد اجاره ماشین آلات چیست؟
مستأجر متعهد است از مورد اجاره تنها در زمینهای بهرهبرداری کند که مورد توافق موجر قرار گرفته است. در غیر این صورت، موجر حق الزام مستأجر به بهرهبرداری در زمینه مقرر در قرارداد و درصورت عدم امکان الزام، حق فسخ قرارداد اجاره را خواهد داشت.
مستأجر میباید مبلغ اجارهبها را در تاریخ مقرر در قرارداد به موجر پرداخت کند. همچنین، مسئولیت محافظت و نگهداری از ماشینآلات موضوع قرارداد بر عهده شخص مستأجر است.
مستأجر در چه صورتی حق اجاره ماشینآلات مورد اجاره را دارد؟
مطابق موازین قانونی کشور ما، مستأجر میتواند مورد اجاره را به اشخاص ثالث اجاره دهد؛ مگر این اختیار توسط موجر از او سلب شده باشد.
قرارداد اجاره ماشین آلات چه زمانی قابل فسخ است؟
بهطور کلی، در نظام حقوقی کشور ما، امکان فسخ قرارداد وجود ندارد مگر درصورت حکم قانون یا توافق طرفین درخصوص اختیار فسخ قرارداد. اما توجه داشته باشید، که موارد قانونی فسخ قرارداد بسیار محدود بوده و در عمل، به اجرا گذاردن آنها دشوار است. ازطرفی، ایجاد حق فسخ در متن قرارداد پیچیدگیهای خاصی دارد؛ چراکه درصورت عدم رعایت اصول آن، قرارداد باطل خواهد شد. بنابراین، در تنظیم بند فسخ قرارداد دقت کافی را داشته باشید.
در پایان، لازم است کلیه صفحات قرارداد توسط طرفین امضاء شده و نسخهای از متن قرارداد و پیوستها، در اختیار هرکدام از طرفین قرار گیرد.