سلامت و تندرستیمعرفی کسب و کار

کدام نان سنگک یا بربری ، لواش ؟

کدام نان کالری کمتری دارد؟

رژیم غذایی ایرانی‌ها به گونه‌ای است که در کنار هر وعده غذایی باید نان باشد. از دلایل اصلی اضافه وزن ایرانی‌ها نیز همین نان و برنج فراوان در برنامه غذایی است. نان خوردن با همه غذاها عادت غذایی ناسالمی است. اما اکثر مردم ایران نان را جزء اصلی سفره‌های خودشان می‌دانند. پس اگر نان را از سفره حذف نمی‌کنید بهتر است سراغ نان‌هایی بروید که خاصیت چاق کنندگی کمتری دارند. در ادامه این نان‌ها را بررسی می‌کنیم. در انتها نیز به نکات دستگاه نان سنگک ماشینی تبریز می پردازیم.

1- نان بربری

بربری از محبوب‌ترین نان‌ها سنتی ایران است. این نان از آرد گندم نیمه کامل تهیه می‌شود. سبوس موجود در نان بربری کمک می‌کند تا مدت بیشتری سیر بمانید. هر کفت دست از نان بربری 75 تا 80 کالری دارد.

2- نان تافتون

تافتون هم طرفداران زیادی دارد. این نوع نان در گذشته بدون نمک پخته می‌شد و به همین دلیل برای بیماران فشار خونی مناسب بود. هر کف دست از نان تافتون 35 کالری دارد.

3- نان لواش

برای تهیه نان لواش از آرد سفید استفاده می‌شود. این آرد هیچ سبوسی ندارد. به همین دلیل برای افراد رژیمی مناسب نیست. با خوردن این نان بعد از مدتی دوباره گرسنه می‌شوید و باز هم سراغ خوردن می‌روید. از آنجایی که از آرد سفید و جوش شیرین برای تهیه این نان استفاده می‌کنند از لحاظ تغذیه‌ای نسبت به سایر نان‎های سنتی ایرانی جایگاه پایین‌تری دراد. هر کف دست نان لوش جدود 25 کالری دارد. اما کالری پایین آن به این معنا نیست که برای لاغری مناسب است.

4- نان سنگک

تازگی نان سنگک را از آرد کامل بدون سبوس درست می‌کنند. این نان یک سر و گردن از بقیه نان‌های ایرانی بالاتر است. چراکه آن را از آرد کامل درست می‌کنند. آرد کامل آردی است که سبوس‌های گرفته نشده باشد. اگر قصد کاهش وزن دارید نان سنگکی را انتخاب کنید که آن را با آرد سبوس دار پخت کرده باشند. هر کف دست از نان سنگم 75 تا 80 کالری دارد. نان سنگک بهترین نان برای لاغری است.

5- نان جو

از انواع نان به ویژه در رژیم‌های لاغری، نان جو است. نان جو از آرد جو تهیه می‌شود. نسبت به آرد گندم قدرت سیرگنندگی و فیبر بالاتری دارد. بنابراین برای کسانی انتخاب مناسبی است که قصد کاهش وزن را دارند. اما ممکن است بعد از مدتی از طعم آن خسته شوید. آن هر کف دست نان جو حدود 75 تا 80 کالری دارد.

6- نان تست

برای تهیه نان تست از آرد گندم یا آرد روگن استفاده می‌کنند. اگر نان تست را با آرد گندم کامل درست کنند، گزینه خوبی برای کاهش وزن است. هر یک دانه نان تست حدود 75 تا 80 کالری دارد. کارشناسان تغذیه بر این باورند افراد اگر قصد کاهش وزن دارید، به هیچ وجه نباید گروه نان را از برنامه غذایی خود حذف کنید. زیرا با حذف این مواد دچار سوء تغذیه می‌شوید. همچنین کارشناسان معتقدند نان‌های سبوس‌دار برای کاهش وزن خوب است و قند خون را ثابت نگه می‌دارند. این امر از ابتلا به چاقی و اضافه وزن پیشگیری می‌کند.

حتما تا به حال متوجه شده‌اید که کیفیت نان به نوع آرد بستگی دارد. در صنعت نان، آرد گندم به چهار روش مختلف تولید و مصرف می‌شود. آرد کامل، آرد خبازی، آرد ستاره و آرد نول. آرد کامل در تهیه نان سنگک و نان سبوس‌دار به کار می‌رود. در این نوع آرد پوسته گندم را در زمان آسیاب شدن از دانه جدا نمی‌‌کنند و بالاترین ارزش غذایی را دارد. نانی که از آرد سبوس‌دار درست شده باشد بهترین نان برای لاغری و کاهش وزن است.

آرد خبازی که در نان لواش و تافتون به کار می رود سبوس کمتری دارد. آرد ستاره که در تهیه بربری و نان‌های فانتزی مصرف می‌شود از نظر میزان سبوس در مقام سوم قرار دارد. آرد نول هم در تهیه انواع شیرینی‌ها و کیک استفاده می‌شود و پایین‌ترین میزان سبوس را به خود اختصاص داده و ارزش تغذیه‌ای پایینی دارد.

کدام نان برای دستگاه گوارش بهتر است؟

به طور کلی هرچه نان خشک‌تر باشد برای دستگاه گوارش بهتر است. نان خشکی را بخرید که از آرد کامل درست شده باشد. یعنی آردی که سبوس دارد. به لحاظ شاخص‌های تغذیه سالم، فیبر، املاح و ویتامین‌های بیشتری دارد. وجود فیبر و املاح بیشتر می‌تواند به بهتر کردن روند گوارش بدن کمک زیادی بکند. نان خشک شوید، زنجبیل و زیره از انواع نان خشک‌هایی‌اند که فواید زیادی برای بدن دارند. از جمله خاصیت ضد التهابی، تقویت روده و معده، کاهش دهنده چربی خون و … .

حالا دقیقا می‌دانید کدام نان بهتر است را انتخاب کنید و به این سوال جواب می‌دهید بهترین نان برای لاغری کدام است؟ نان سنگک یا نان جو! به شرطی که هردو آن‌ها را از آرد کامل و سبوس‌دار تهیه کرده باشند. آرد سبوس‌دار کمک می‌کند تا برای مدت طولانی‌تری سیر بمانید و سراغ ریزه‌خواری نروید. نان‌های متفاوتی مورد مصرف قرار می‌گیرند که مرسوم‌ترین این نان‌ها را می‌توان به سنگک، بربری، تافتون و لواش که به روش سنتی پخته می‌شوند، تقسیم کرد. اما کدامیک مفیدترند؟

مواد تشکیل دهنده‌ی نان‌ها در کیفیت آن‌ها نقش بسیار مهمی دارد. به‌طوریکه نان اگر حاوی سبوس باشد به مراتب اثرات مثبت آن بر سلامتی خیلی بیشتر از نان‌های فاقد سبوس است. نان‌های فاقد سبوس ارزش غذایی کم دارند و می‌توانند چاق کننده باشند. همچنین اثرات نامطلوبی همچون کاهش املاح بدن و عناصری مانند کلسیم، منیزیم، روی، آهن در پی دارد که این عوامل خود می‌توانند زمینه ساز بروز بیماری‌های دیگر شوند. به همین دلیل توصیه می‌شود از مصرف اینگونه نان‌ها پرهیز شود.

ارزش غذایی نان

هر بزرگسال با استفاده روزانه ۳۰۰ گرم نان این امکان را دارد که قریب به ۵۰ درصد انرژی، بیش از ۶۰ درصد تیامین و نیاسین، ۳۰ -۴۰ درصد کلسیم و ۸۰ درصد آهن مورد احتیاج روزانه خود را برآورده کند. همین طور ۴۵ درصد پروتئین مورد احتیاج برای سطح متوسط جامعه و ۶۰% پروتئین برای فقرا، از راه استفاده نان برآورده می‌شود.

نان‌ها به دو بخش تقسیم می‌شوند

نان سفید یا نان گندم

این نان پرکالری‌ترین نوع نان است. قسمت زیاد این نان سرشار از کربوهیدرات ساده می‌باشد و سریعا پس از مصرف باعث بالا رفتن قند خون می‌شود. این نان برای اشخاصی که مشکل چاقی و یا بیماری زمینه‌ای دیابت دارد زیان آور است و بهتر است نان سبوس‌دار به جای آن استفاده شود.

نان سبوس‌دار یا قهوه‌ای

نان آماده شده از آرد در بردارنده سبوس است. سبوس با به وجود آوردن حس سیری سبب استفاده وعده‌های غذایی کمتری می‌شود. از سمتی هم فیبری که در این نان وجود دارد سبب به بهتر شدن کارکرد و برطرف شدن مشکلات گوارشی می‌شود. سبوس نان که حاوی ویتامین‌های گروه B است سبب تنظیم قند خون، کلسترول و چربی می‌شود و مطلوب‌ترین نان برای تمامی افراد، به خصوص افراد دارای اضافه‌وزن و دیابتی‌ها است. استفاده نان سبوس‌دار از جذب سریع قند و چربی در خون پیشگیری می‌کند.

انواع نان و کالری آنها

همان طور که می دانید نان در همه جهان، یک غذای مهم و بنیادین به شمار می رود که دربردارنده کربوهیدرات، فیبر، روغن، املاح و بعضی از ویتامین‌ها می باشد ؛ اما این خوراکی مهم هم گونه های مختلفی دارد و با توجه به نحوه پخت و مواد استفاده شده در آن امکان دارد اهمیت غذایی این خوراکی بالا و پایین شود.

نان بربری

بربری یکی از پرطرفدارترین نان‌های سنتی ایرانی‌ها به خصوص برای هموطنان آذری‌زبان است که از آرد گندم نیمه کامل یا نیمه سبوس گرفته درست می‌شود. عطر خوش بربری به اندازه‌ای است که اگر از کنار نانوایی بربری گذر کنید حتما هوس می‌کنید از این نان بخرید. در هر کف دست از نان بربری بدون حساب کردن انگشتان ۷۵ تا ۸۰ کیلوکالری انرژی وجود دارد.

نان تافتون

تافتون هم از دیگر گونه‌های نان‌های سنتی ایرانی است که محبوبیت بسیاری دارد. این نان از آرد گندم سفید یا سبوس گرفته آماده می‌شود. نان تافتون اصولا گرد است و تقریبا قطر آن ۴۰ سانتی‌متر است. این سبک نان در زمان‌های قدیم بی‌نمک آماده می‌شد و به عنوان نان رژیمی برای بیمارانی که فشار خون دارند به کار برده می‌شد. در هر کف دست از نان تافتون ۳۵ کیلوکالری انرژی دارد.

نان لواش

لواش، نان سنتی مردم ارمنستان می‌باشد؛ این نان از نان‌های پرطرفدار ما ایرانی‌ها است. در آماده سازی این نان نازک آرد سفید به کار برده می‌شود. به این خاطر که جهت آماده کردن این نان آرد سفید و جوش‌شیرین مصرف می‌شود از نظر تغذیه‌ای در قیاس به دیگر نان‌های سنتی ایرانی از مقام و مرتبه پایین تری برخوردار است. در هر کف دست نان لواش حدود ۲۵ کیلوکالری انرژی موجود است.

نان سنگک

سنگک، نان ملی ایرانی‌ها و بی تردید پرطرفدار‌ترین نان می‌باشد که بر سنگریزه‌های داغ در تنور آماده می‌شود؛ البته در حال حاضر سبک ماشینی سنگک هم طبخ می‌گردد که محبوبیت زیادی ندارد. این سبک نان را از آرد کامل یا حاوی سبوس آماده می‌کنند. این خصوصیت سبب شده نان سنگک از نظر ارزش تغذیه‌ای در قیاس با دیگر نان‌ها مقام بالاتری داشته باشد. در هر کف دست از نان سنگک ۷۵ تا ۸۰ کیلوکالری انرژی وجود دارد.

نان باگت

باگت، نانی فرانسوی می‌باشد که از آرد گندم سفید آماده می‌شود. این نان بافتی یکنواخت و قطر خوبی دارد. این نان رنگ روشنی دارد و پوک است. همین طور پوسته آن تردی مطلوبی دارد و جهت آماده کردن انواع ساندویچ خوب است. در هر برش ۳۰ گرمی از نان باگت تقریبا ۷۵ کیلوکالری انرژی موجود است.

نان تست

تست گونه‌ای نان ورقه شده انگلیسی است که با گذاشتن آن در برابر حرارت، برشته می‌شود. نان تست را می‌شود با آردگندم و آرد روگن درست کرد. در صورتی که برای آماده کردن نان تست آرد روگن یا چاودار به کار برده شود به این خاطر که این آرد رنگ تیره‌ای دارد، نان تست آماده شده هم تیره است که به تست سیاه مشهور است. هر برش نان تست متوسط، مساوی یک واحد نان و ۸۰ کیلوکالری انرژی دارد.

نان جو

یکی از گونه‌های متداول نان به خصوص برای افرادی که رژیم‌های لاغری دارند نان جو است که از آرد جو آماده می‌شود. آرد جو در قیاس به آرد گندم توانایی سیرکنندگی و فیبر زیادتری دارد؛ پس برای افرادی که قصد استفاده از رژیم لاغری دارند، گزینه بهتری است؛ البته کالری آن با دیگر نان‌های آماده شده از آرد گندم تفاوتی ندارد. در هر کف دست نان جو تقریبا ۸۰-۷۵ کیلوکالری انرژی موجود است.

نان سوخاری

نان سوخاری، نان حجیم شده‌ای را می‌گویند که آن را برش می‌دهند و درون فر خشک می‌کنند. نان‌های خشک مانند نان سوخاری اگر که از آرد کامل آماده شوند، از نظر تغذیه‌ای بسیار نافع اند. نان‌های خشک مانند نان سوخاری شاخص گلایسمی پایین و خاصیت سیرکنندگی زیادی دارند. این نان برای افراد دیابتی‌ها و افرادی که می‌خواهند لاغر شوند، انتخاب خوبی هستند. در یک تکه نان سوخاری متوسط تقریبا ۳۵ تا ۴۰ کیلوکالری موجود است.

حال شما می‌توانید بر اساس رژیم غذایی خود و مقدار کالری که باید در روز دریافت کنید هریک از نان‌های ذکر شده را برای رژیم خود برگزینید. در زیر ما مطالبی را قرار داده ایم که برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد رژیم غذایی مفید است.

دکمه بازگشت به بالا