سلامت و تندرستیمعرفی کسب و کار

عوارض بالا بودن هموگلوبین خون چیست؟

آزمایش هموگلوبین خون (Hgb) بخشی از آزمایش شمارش کامل خون CBC است که میزان هموگلوبین خون شما را اندازه‌گیری می‌کند. هموگلوبین یک نوع پروتئین در گلبول‌های قرمز خون است که اکسیژن را به اندام‌ها و بافت‌های بدن می‌برد و دی اکسید کربن را از اندام‌ها و بافت‌ها به ریه‌ها بازمی‌گرداند. سوالی که این وسط پیش میاید، آیا بالا بودن هموگلوبین خطرناک است؟ برای دریافت پاسخ این سوال همراه ما باشید.

اگر آزمایش هموگلوبین نشان داد که سطح هموگلوبین شما کمتر از حد طبیعی است، به این معنی است که تعداد گلبول‌های قرمز خون پایین است (به این وضعیت کم خونی می‌گویند). کم خونی می‌تواند علل مختلفی داشته باشد، از جمله این موارد می‌توان به کمبود ویتامین، خونریزی و بیماری‌های مزمن اشاره کرد. برای کشف دلیل کمبود هموگلوبین خود می‌توانید آزمایشات لازم را انجام دهید و نتیجه آزمون را به صورت آنلاین با پزشکان دکترتو تحلیل کنید.

What are the side effects of high blood hemoglobin

معنی هموگلوبین در آزمایش خون چیست؟ (hemoglobin در آزمایش خون)

معنی کلمه hgb در آزمایش خون به معنای هموگلوبین خون است. هموگلوبین پروتئینی در گلبول‌های قرمز شما است که اکسیژن را از ریه‌ها به بقیه اندام‌های بدن می‌رساند. اگر سطح هموگلوبین شما غیرطبیعی است، ممکن است نشانه‌ای از اختلال خونی باشد.

Hgb یا هموگلوبین حاوی مقداری آهن است که وظیفه حمل اکسیژن خون را به عهده دارد. بنابراین اگر خون به میزان کافی هموگلوبین نداشته باشد در اثر کمبود آهن (آهن نقش جذب کننده اکسیژن را دارد) نمی‌تواند به اندازه کافی به بافت‌ها اکسیژن رسانی کند.

آزمایش blood/hgb، علاوه بر شناسایی کم خونی، می‌تواند در تشخیص سایر مشکلات جسمانی و سلامتی مانند بیماری کبد و کلیه، اختلالات خونی، سوءتغذیه، برخی از انواع سرطان و بیماری‌های قلبی و ریوی نقش داشته باشد.

ممکن است آزمایش هموگلوبین برای افرادی که به کم خونی یا سایر بیماری‌هایی که بر سطح هموگلوبین تاثیر می‌گذارند مبتلا هستند، به منظور بررسی پاسخ آن‌ها به درمان و نظارت بر پیشرفت سلامت کلی آن‌ها تجویز شود.

آزمایش هموگلوبین برای چیست و چه زمانی باید آزمایش هموگلوبین خون انجام دهم؟

برای بررسی سلامت جسمانی، پزشک ممکن است هموگلوبین شما را به عنوان بخشی از آزمایش شمارش کامل خون در طول یک معاینه پزشکی معمول تجویز کند تا سلامت عمومی شما را بررسی کند و انواع اختلالات مانند کم خونی را بررسی کند:

  • برای تشخیص علت برخی علائم مانند ضعف، خستگی، تنگی نفس یا سرگیجه، پزشک ممکن است آزمایش هموگلوبین را تجویز کند. این علائم و نشانه‌ها ممکن است به کم خونی یا پلی سیتمی ورا اشاره کنند.
  • در صورتی که به بیماری کم خونی یا پلی سیتمی ورا مبتلا هستید، پزشک برای نظارت بر وضعیت سلامت شما و راهنمایی در درمان ممکن است از آزمایش هموگلوبین استفاده کند.

هزینه آزمایش هموگلوبین خون در سال ۱۴۰۲ چقدر است؟

هزینه آزمایش هموگلوبین که با انجام می‌شود، حدود ۷۰ هزار تومان است. اگر بیمه تامین اجتماعی یا تکمیلی داشته باشید، هزینه آن کمتر خواهد شد.

خطرات و عوارض بالا یا پایین بودن هموگلوبین خون چیست؟

انجام آزمایش خون خطر بسیار کمی دارد. ممکن است در نقطه‌ای که خونگیری انجام شده درد خفیف یا کبودی داشته باشید، اما اغلب علائم معمولاً به سرعت از بین می‌روند. خطرات احتمالی مرتبط با خونگیری درد، خونریزی، غش، کبودی، عفونت و هماتوم (لخته شدن خون زیر پوست) در محل تزریق است.

روش درمان بالا و پایین بودن هموگلوبین خون چیست؟

برای بالا بردن سطح ویتامین یا آهن بدن، پزشک ممکن است از شما بخواهد رژیم غذایی خود را تغییر دهید یا مکمل‌های ویتامین یا آهن مصرف کنید. مکمل‌های ویتامینی رایج شامل ویتامین ب ۱۲ و اسید فولیک (فولات) هستند. گاهی اوقات ویتامین C برای کمک به جذب آهن به بدن داده می‌شود. تزریق خون به افراد مبتلا به کم خونی جدی کمک می‌کند تا تعداد گلبول‌های قرمز خون افزایش پیدا کنند.

نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر

هموگلوبین اغلب در کنار سایر اجزای شمارش کامل خون برای بررسی علائم بیماری یا نظارت بر وضعیت سلامت ارزیابی می‌شود. اگر هموگلوبین پایینی دارید، پزشک ممکن است آزمایشات بیشتری را تجویز کند. اغلب آزمایش‌های بعدی با هدف ارزیابی علت کم خونی انجام می‌شود. آزمایش کم خونی ممکن است شامل آزمایشاتی مانند شمارش رتیکولوسیت، پنل کلیه، پنل کبد، آزمایش همولیز یا اسمیر خون باشد.

اگر دارای علائم کم خونی یا پلی سیتمی هستید، یا نتایج آزمایش هموگلوبین شما خارج از محدوده طبیعی است، می‌توانید به صورت آنلاین از بهترین یا شهر خود، از طریق وب‌سایت دکتر تو نوبت بگیرید و یا بعد از انجام آزمایش برای بررسی تفسیر آن از و استفاده کنید تا از سلامت جسمانی خود مطمئن شوید و درصورت نیاز، به انجام آزمایش‌های لازم اقدام کنید.

آیا می‌دانید هموگلوبین نرمال در میانسالی چقدر است؟ به طور کلی هموگلوبین که به اختصار به آن hgb هم می‌گویند، یک مولکول پروتئینی در گلبول‌های قرمز خون است که اکسیژن را از ریه‌ها به بافت‌های بدن می‌رساند و دی‌اکسیدکربن را نیز از بافت‌ها به ریه‌ها باز می‌گرداند. هموگلوبین نرمال و طبیعی در هر سنی اهمیت بالایی دارد و می‌تواند ابعاد مختلفی از سلامتی شما را تحت تاثیر خود قرار دهد. با این حال هموگلوبین نرمال در دوران میانسالی نیز بسیار مهم است و کنترل و جلوگیری از افزایش و یا کاهش آن بسیار لازم خواهد بود. چرا که سلامت بدن در این دوره می‌تواند سلامت جسمانی در دوران سالمندی را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

هموگلوبین نرمال در میانسالی نقش مهمی در حفظ شکل گلبول‌های قرمز در شکل طبیعی خود دارد. بنابراین خارج شدن آن از حالت و سطح طبیعی می‌تواند فرآیند کاری گلبول‌های قرمز را مختل کند و مانع از عملکرد و جریان آن‌ها در رگ‌های خونی شود.

‏هموگلوبین در میانسالی

با وجودی که سبک زندگی و رژیم غذایی، شرط بسیار مهمی در بروز هموگلوبین در میانسالی به حساب می‌آیند، اما معمولا افراد میانسال به صورت طبیعی دچار کاهش یا افزایش هموگلوبین نمی‌شوند و در بسیاری از شرایط این معضل با بروز بیماری‌هایی خاص و جراحت‌های بالا اتفاق می‌افتد. با این حال لازم است که فرد با انجام ، سطح هموگلوبین نرمال میانسالی در خون خود را بررسی کرده و با پزشک معالج مشورت کند.

‏هموگلوبین نرمال در میانسالی چقدر باید باشد؟

به طور کلی هموگلوبین مردان در دوران میانسالی باید چیزی بین ۱۲.۴ تا ۱۴.۹ گرم در دسی‌لیتر باشد و هموگلوبین نرمال خانم‌ها در این دوره سنی نیز چیزی حدود ۱۱.۷ تا ۱۳.۸ گرم در دسی‌لیتر محاسبه می‌شود. به خاطر داشته باشید که این مقادیر می‌توانند گاهی متفاوت‌تر باشند.

‏علت تغییرات هموگلوبین طبیعی در میانسالی

معمولا بروز هموگلوبین پایین می‌تواند علت‌های بسیار خاص و محدودی داشته باشد. برای مثال یا استفاده از داروهایی که بر سلول‌های مغز استخوان که مسئول ساخت گلبول قرمز هستند تاثیر می‌گذارند، جزء بزرگ‌ترین دلایل ابتلا به این بیماری است. با این حال کمبود آهن که گاهی گریبان‌گیر گیاه‌خواران می‌شود، نیز از دیگر دلایل ابتلا به این بیماری خواهد بود.

اما اگر بخواهیم به دلایل ابتلا به هموگلوبین بالا اشاره کنیم، می‌توانیم بگوییم که این معضل معمولا ناشی از سطوح پایین اکسیژن در خون خواهد بود که در یک دوره زمانی طولانی هم اتفاق می‌افتد. بااین‌حال بیماری مغز استخوان که موجب افزایش غیرطبیعی گلبول‌های قرمز خون می‌شود و همین‌طور بیماری‌های قلبی مادرزادی، بیماری مزمن انسداد ریه، فیبروز ریوی، مصرف داروهایی مثل استروئیدهای آنابولیک یا اریتروپوئیتین و کم‌آبی بدن هم از دیگر دلایل افزایش هموگلوبین در دوران میانسالی خواهند بود.

‏تست تشخیص تغییرات هموگلوبین در میانسالی

آزمایشی که برای تشخیص هموگلوبین در میانسالی انجام می‌شود، آزمایش هموگلوبین خون یا همان Hgb است که بخشی از آزمایش شمارش کامل خون CBC به حساب می‌آید و می‌تواند میزان هموگلوبین خون را اندازه‌گیری کند. این آزمایش، علاوه بر اینکه شرایط هموگلوبین خون شما را شناسایی می‌کند، می‌تواند در تشخیص بسیاری دیگر از مشکلات جسمانی نیز به پزشک کمک کند، چیزهایی مثل بیماری کبد و کلیه، اختلالات خونی، برخی از انواع سرطان‌ها، سوء تغذیه، بیماری‌های قلبی و ریوی.

آزمایشی که برای تشخیص هموگلوبین در میانسالی انجام می‌شود، آزمایش هموگلوبین خون یا همان Hgb است که بخشی از آزمایش شمارش کامل خون CBC به حساب می‌آید.

‏پیشگیری از هموگلوبین بالا و پایین در میانسالی

برای آنکه بتوانید از افزایش هموگلوبین خون در دوران میانسالی جلوگیری کنید لازم است که در وهله اول، سبک زندگی خود را سالم‌تر کنید. یک رژیم غذایی مغذی با میوه و سبزیجات، قطعا می‌تواند در جلوگیری از ابتلا به هموگلوبین بالا موثر باشد. در کنار این نیز به صورت روزانه، مقدار زیادی آب و مایعات هیدراته بنوشید. فراموش نکنید که ترک سیگار هم شرط مهمی در پیشگیری از این بیماری خواهد بود. درنهایت از مصرف داروهای افزایش‌دهنده عملکرد هم جدا خودداری کنید.

اما اگر بخواهیم نگاهی به راه‌های پیشگیری از هموگلوبین پایین بیندازیم باید بگوییم که مهم‌ترین کاری که می‌توانید انجام دهید، رعایت یک رژیم غذایی سالم و البته همراه با منبع آهن است. در کنار این نیز سعی کنید که در رژیم غذایی‌تان از گوشت قرمز (گوشت گاو و جگر، مرغ و ماهی) استفاده کنید.

دکمه بازگشت به بالا