گامهای فارس برای پیگیری و تامین نیازهای مبتلایان به «سلیاک»
امروزنگار/فارس مدیر نظارت و ارزیابی فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، از راهاندازی کمیته تخصصی سلیاک در منطقه ۵ کشور خبر داد و گفت: با راهاندازی این کمیته به دنبال افزایش سطح پیگیری موارد مورد نیاز بیماران سلیاک هستیم.
در یک کنفرانس خبری با حضور جمعی از مسئولان دانشگاه علوم پزشکی شیراز، اداره کل غله فارس و کارشناسان تغذیه، اقدامات دستگاههای مسئول در این استان، برای شناسایی و تامین نیازهای مبتلایان به بیماری سلیاک با هدف بهبود شرایط زندگی این افراد، مطرح و بیان شد.
به گزارش امروزنگار، بسیاری از مردم جهان در یکی از وعدههای غذایی خود نان مصرف میکنند و حتی مصرف غلات و شیرینیها نیز جایگاه ویژهای در زندگی آنها دارد که این بهمعنای پیروی از نوعی رژیم غذایی بر مبنای گلوتن است. اما مصرف این پروتئین برای بعضی افراد، تجربهای دردآور را در پیدارد. تجربهای که مبتلایان به بیماری سلیاک، نمیخواهند آن را تکرار کنند.
سلیاک، یکی از انواع بیماریهای خودایمنی محسوب میشود و در آن به واسطه اختلال مزمن در روده تحتانی، فرد نسبت به گلوتن یا همان پروتیئن موجود در غلات، حساسیت پیدا کرده و پس از مصرف هر یک از غلاتی نظیر جو، گندم یا چاودار، دچار واکنشهای دردآوری میشوند.
براساس آخرین آمارها، از هر ۱۰۰ نفر یک نفر با درجات مختلف، به این نوع از بیماری مبتلا است اما اکثر افراد از وجود چنین مشکلی، بیاطلاع هستند، به همین دلیل، ۱۳ سپتامبر به عنوان روز جهانی آگاهی از سلیاک نامگذاری شده است.
مدیر نظارت و ارزیابی فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز سهشنبه ۳۱ مرداد، در کنفرانس خبری که در خصوص “سلیاک” به میزبانی استانداری فارس برگزار شده بود، از راهاندازی کمیته تخصصی سلیاک در منطقه ۵ کشور خبر داد و گفت: با راهاندازی این کمیته به دنبال افزایش سطح پیگیری موارد مورد نیاز بیماران سلیاک هستیم.
سید محمد مظلومی ادامه داد: علیرغم شیوع یک درصدی این بیماری در جمعیتهای مختلف، ناشناخته بودن بیماری سلیاک به ویژه در سطح مسئولان و تصمیم گیرندگان و نبود آگاهی لازم نسبت به این بیماری، زمینه عدم حمایت از مبتلایان به این بیماری را فراهم کرده است.
او همچنین با بیان اینکه بیماری سلیاک به عنوان یک بیماری ژنتیکی خود ایمن، در ٨٠ درصد بیماران مبتلا شناسایی نمیشود، عنوان کرد: خستگی، افسردگی، کم خونی، علائم گوارشی و به تاخیر افتادن رشد، از جمله علائم این بیماری است.
مدیر نظارت و ارزیابی فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه این بیماری در صورت شدت یافتن آزاردهنده خواهد بود، گفت: استفاده از رژیم غذایی فاقد پروتئینهای گندم، جو و چاودار دارای گلوتن موجب ایجاد بهبودی در روند این بیماری میشود.
مظلومی تاکید کرد: در صورتی که بیماران مبتلا به این بیماری از تغذیه مناسب این بیماری استفاده نکنند، واکنشهای دستگاه گوارش در آنها بسیار شدید و احتمال ابتلا به بیماری خطرناک سرطان روده برای آنها وجود دارد.
او با بیان اینکه برای نخستین بار در کشور با حمایت استاندار فارس بحث تولید نان سنگک ویژه این بیماران در استان آغاز شده است، افزود: به دنبال توسعه محصولات مورد نیاز رژیم تغذیهای این بیماران هستیم.
سیاوش باباجعفری، رئیس دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز با بیان اینکه بیش از ۱۵۰۰ نفر از بیماران مبتلا به سلیاک در فارس شناسایی شدهاند، گفت: پیشبینی تعداد مبتلایان به این بیماری در استان ۵۰ هزار نفر است.
او با تاکید بر اینکه بسیاری از مبتلایان به این بیماری به دلیل سکونت در شهرها و روستاهای کوچک شناسایی نشده و سالها با این بیماری درگیر هستند، عنوان کرد: کلینیک سلیاک که قبلا از طریق دانشکده تغذیه در درمانگاه امام رضا راهاندازی شده و هفتهای یکبار به بیماران مبتلا خدمات ارائه میکرد، امروز به صورت روزانه، ارائه خدمات کرده و بخش بزرگسالان این کلینیک نیز در درمانگاه شهید مطهری راهاندازی شده است.
بابا جعفری با بیان اینکه انجمن بیماران سلیاک در فارس راهاندازی میشود، گفت: براساس پیگیریهای انجام شده، این بیماری تحت پوشش بیمهای قرار گرفته و زمینه ایجاد دسترسی بیشتر مبتلایان به غذاها و تنوع غذایی لازم در حال پیگیری است.
مدیرکل غله فارس نیز با بیان اینکه پروژه تولید نان مورد نیاز بیماران سلیاک به دلیل ناشناخته بودن این بیماری بسیار مشکل بوده است، گفت: در قوانین و مقررات کشوری، ردیف اعتباری خاص و امتیاز حمایتی برای این بیماران نادر وجود ندارد، لذا برای اجرایی شدن این طرح جلسات متعددی با دستگاههای متولی برگزار شد و برای نخستین بار در کشور به شکل کاملا ابتکاری، راهکارهای تولید آرد و نان ویژه این بیماران نادر دنبال شد.
مهدی جمالی، با بیان اینکه اداره کل غله به دنبال کسب مجوز سهیمه آرد مخصوص ویژه این بیماران بوده است، گفت؛ اکنون در حال تعریف فرآیند اداری اجرای این طرح در قالب رویکرد تعاملی هستیم.
انتهای پیام