عمومیمعرفی کسب و کار

استفاده از محلول نانو آجر بهترین عامل جلوگیری از شوره

کیفیت ساخت و تمیزی نمای ساختمان، مهم‌ترین نقش را در زیبا و نوساز به نظر رسیدن بنای شما ایفا می‌کند. نماهای آجری یا سنگی که سطح آن‌ها با شوره، سفیدک، خزه یا جلبک پوشانده شده، نه تنها از ارزش ملک می‌کاهند بلکه تصویر ناخوشایندی از سهل‌انگاری ساکنان در مراقبت از ساختمان القا می‌کنند. خبر خوب این که برای این موضوع راه حل آسانی وجود دارد.

برای آگاهی از روش محافظت از نماهای آجری و سیمانی و رفع شوره آجر با پوشش نانو نما و چسب بتن، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

علت شوره زدن آجر نما چیست؟

برای رفع آلودگی‌هایی همچون شوره و سفیدک و جلوگیری از ایجاد آن، نخست باید بدانید این مسئله در اثر چه عواملی پدید می‌آید. همان طور که می‌دانید آبی که به طور روزمره و در فعالیت‌های ساختمانی از آن استفاده می‌کنیم، حاوی نمک‌های محلول و املاح معدنی زیادی است.

البته بسته به موقعیت جغرافیایی و نوع آب هر منطقه این املاح می‌توانند به لحاظ کمی و کیفی با یکدیگر متفاوت باشند. از این آب در ساخت ملات و دوغابی که برای اتصال آجر و سنگ نما به آن احتیاج داریم استفاده می‌گردد و به تدریج با خشک شدن ملات، رطوبت آن به سطح خارجی آجر راه می‌یابد. شوره و سفیدک در واقع همان نمک‌های محلولی هستند که در اثر تبخیر شدن آب، روی سطح به جا مانده‌اند.

عواملی مثل بارندگی و جذب رطوبت توسط نما (سرایت آن به ملات)، ترکیبات موجود در آجر، نمک‌ها و ناخالصی‌های موجود در شن و ماسه، شست‌وشو با اسید، واکنش‌های سیمان ملات با آجر یا سنگ نما و … می‌توانند به هر نحوی باعث به جای ماندن املاح پودری‌شکل بر روی سطح نما گردند.

با این توضیح به نظر می‌رسد که شوره زدن آجر نما غیرقابل اجتناب است، چون آجر از 5 وجه خود با ملات تماس دارد و سیمان هم دارای ترکیباتی است که به ایجاد پدیده شوره و سفیدک دامن می‌زند. اما خوشبختانه محققان علم شیمی در این زمینه بیکار نمانده و با ساخت محلول پوششی بسیار قوی، به یاری شما آمده‌اند.

در ادامه ابتدا به روش‌های تمیز کردن شوره آجر نما می‌پردازیم و سپس محصولی را معرفی می‌کنیم که شما را از کار پرهزینه و پرزحمت شستن نما در فواصل زمانی نزدیک، بی‌نیاز می‌کند.

شوره آجر با چه نمک‌هایی ایجاد می‌شود؟

شوره آجر نما همیشه یک عامل مشخص ندارد و تحت تأثیر عوامل مختلفی می‌تواند ایجاد شود. بر این اساس انواع شوره‌ها را می‌توان به صورت زیر دسته‌بندی کرد:

  1. شوره‌های سولفاتی (سولفات کلسیم/ سولفات سیدیم/ سولفات پتاسیم): عامل ایجاد این نوع شوره‌ها، اغلب استفاده از ملات حاوی سولفات یا گچ خصوصا در بندکشی آجرها است.
  2. شوره‌های کلروری (کلرید پتاسیم/ کلرید سدیم/ کلرید وانادیوم): استفاده نادرست از جوهر نمک غلیظ برای رفع شوره کربناتی و وجود ترکیبات کلروری در سنگ یا آجر نما، باعث ایجاد این نوع شوره‌های می‌شود. لازم به ذکر است که ترکیبات کلروری می‌توانند به تخریب ملات نما منجر شوند.
  3. شوره‌های کربنات‌دار(کربنات کلسیم/ کربنات پتاسیم/ کربنات سدیم): زمانی که از ملات آهک و سیمان برای چسباندن آجرها استفاده گردد، ترکیب کلیسیم هیدروکسید موجود در آن با هوا و آب، منجر به تولید کلسیم کربنات می‌شود که نوع خاصی از شوره آجر نما است. استفاده از آب سخت با مقادیر آهک زیاد، همین تأثیر را به همراه دارد.
  4. شوره نیتراتی: در صورتی که آجر با مواد آلی مثل گیاهان پوسیده و محصولات نیترات‌دار در تماس باشد، می‌تواند با جذب این عامل در حضور رطوبت، ابتدا دچار لکه و سپس شوره گردد.

4 روش معجزه آسا برای رفع شوره آجر نما

برای جلوگیری از ایجاد شوره، بهترین راه ممکن واترپروف کردن نما و جلوگیری از امکان سرایت رطوبت به ترکیبات آجر و ملات است. اما برای ساختمان‌هایی که در حال حاضر درگیر این پدیده هستند، چه راه حلی وجود دارد؟ قدم اول تمیز کردن کامل نما و شست‌وشوی اصولی آن با روش‌های زیر است:

1- شست‌وشو با فشار آب

شست‌وشو با واترجت که تکنولوژی استفاده از آب با فشار و سرعت بسیار زیاد است، راه مناسبی برای پاک کردن شوره از سطح نما به حساب می‌آید. در این روش نیازی به استفاده از انواع شوینده‌ها نیست و تنها با تمرکز فشار آب در هر نقطه، نما به طور کامل تمیز می‌شود. پس از شست‌وشو سطح باید کاملا خشک گردد تا مجددا در اثر تبخیر، سفیدک ایجاد نشود.

2- رفع شوره به روش برس زنی خشک

با کمک فرچه سیمی یا برس به راحتی می‌توان سطح نما را پاکسازی کرد. رفع شوره آجر با برس روشی کم‌هزینه‌ است که سطح را برای آب‌بندی آماده می‌کند.

3- پاک کردن شوره با جوهرنمک یا سرکه

یکی از آسان‌ترین راه‌های از بین بردن شوره آجر، استفاده از محلول آب گرم و اسید است. ماده اسیدی می‌تواند جوهرنمک، فسفریک اسید یا حتی سرکه باشد. جهت کسب اطلاع از نسبت ترکیب آب و اسید، حتما از فروشنده سؤال کنید یا اطلاعات درج‌شده روی محصول را مطالعه نمایید.

4- پوشش نانونما: بهترین روش برای جلوگیری از سفیدک زدن آجر

در بخش قبل با روش‌های رایج شست‌وشوی شوره آجر نما آشنا شدید. اما این روش‌ها به تنهایی، نمی‌توانند برای همیشه ظاهر ساختمان شما را زیبا و تمیز نگهدارند. مسئله مهم‌تر این که برخی از شوره‌ها حاوی نمک‌هایی هستند که به تدریج باعث فرسایش سنگ یا آجر نما می‌شوند. طبیعتا با هزینه‌ زیادی که صرف نماسازی و تمیزی آن کرده‌اید، نمی‌خواهید در اولین بارندگی، دوباره شاهد بروز شوره و سفیدک باشید.

پوشش نانو نما lily سهندشیمی

برای دفع همیشگی شوره‌ها و جلوگیری از جذب رطوبت توسط آجر و ملات، بهترین و مؤثرترین کار استفاده از پوشش عایق‌کننده در نمای ساختمان است. پوشش نانونما عنوان رایجی است که برای محصول آبگریزکننده نما استفاده می‌شود. پس از مصرف این محصول، سطوح سنگی و آجری نما حالتی شبیه به برگ آبگریز گیاهان پیدا می‌کنند.

برای مثال در برخورد با گیاه نیلوفر آبی حتما مشاهده کرده‌اید که برگ آن آب را جذب نمی‌کند، بلکه قطرات کروی آب روی گیاه سر می‌خورند. محصول آبگریزکننده نما با افزایش زاویه تماس بین سطح و رطوبت و همچنین کاهش نیروی چسبندگی سطحی، مانع جذب آب به درون روزنه‌ها و مکیده شدن توسط آجر می‌شود.

آبگریزکننده و Lily محصولی از شرکت سهندشیمی است که کاربرد گسترده‌ای در آبگریز ساختن انواع نماها اعم از سفالی، آجری، سنگی، چوبی و حتی کاهگلی دارد. کاهش قابل توجه چسبندگی سطحی بین آب و مصالح نما، باعث می‌شود در زمان بارندگی، گرد و غبار و آلودگی‌هایی که روی سطح وجود دارند، همراه با آبی که جذب آن به حداقل رسیده، فرو بریزند و اصطلاحا نما قابلیت خود تمیزشوندگی پیدا کند.

برای آشنایی بیشتر با محصول نانو سنگ نما Lily سهند شیمی ویدئوی زیر را مشاهده نمایید:

محصول آبگریزکننده سبب افزایش دوام هر نمایی اعم از سیمانی، بتنی، آجری و … می‌شود. در فصول سرد سال در اثر بارندگی، حجم قابل توجهی از رطوبت به درون نماهای سیمانی، بتنی و … نفوذ می‌کند.

این آب با یخ بستن دچار انبساط می‌شود و در اثر افزایش حجم می‌تواند سبب پوسته پوسته شدن، ترک خوردن لایه‌ها و تخریب بافت بتن، سیمان، سنگ یا آجر شود. محصول آبگریزکننده با جلوگیری از نفوذ آب در سطوح، طول عمر نما را افزایش خواهد داد.

کاربرد سریع و آسان یکی دیگر از مزیت‌های شگفت‌انگیز پوشش نانونما است. میزان مصرف این محصول تا حد زیادی به خصوصیات و میزان جذب آب سطح زیر کار وابسته است. اگر میزان جذب زیاد باشد، یک لیتر از محصول تقریبا 5 مترمربع را پوشش می‌دهد و اگر میزان جذب آب سطح کم باشد، یک لیتر از آن برای 10 مترمربع نما کفایت می‌کند.

بنابراین هر لیتر از محصول آبگریزکننده نما Lily برای 5 تا 10 مترمربع از سطوح مختلف پاسخگو خواهد بود. پس از آماده‌سازی نما (تمیز و خشک کردن آن) تنها کافی است محلول را دو مرتبه به صورت خیس رو خیس با قلمو یا اسپری اعمال کنید.

به خاطر داشته باشید که این شیوه آبگریز ساختن نما، در فواصل زمانی 3 تا 5 سال (بسته به شرایط آب‌وهوایی) باید تجدید شود.

محافظت از نمای سیمانی و بتنی با چسب بتن

نماسازی در برخی از سازه‌ها با سیمان یا انواع پنل‌های بتنی جدید مثل GFRC انجام می‌شود. متأسفانه نماهای سیمانی و بتنی نیز مثل آجر، پیوسته در معرض ایجاد شوره و سفیدک قرار دارند. در هنگام خشک شدن بتن، آب مصرفی در آن که حجم قابل توجهی دارد، به آرامی تبخیر می‌گردد.

آبی که به سطح بتن رسیده می‌تواند حاوی املاح و نمک‌های محلولی باشد که در فرایند تبخیر به جا مانده و به شکل شوره سطح را می‌پوشانند. این نمک‌ها علاوه بر زشت و کثیف نشان دادن ظاهر ساختمان، به تدریج به بافت مصالح آسیب می‌رسانند و موجب تخریب اعضای داخلی می‌شوند. بنابراین جهت محافظت از نمای سیمانی و بتنی باید هم در مرحله ساخت و هم برای عایق‌بندی رطوبتی از متریال مناسب استفاده گردد.

سهند شیمی یکی از کارامدترین محصولات نوین در جهت کاهش نفوذپذیری المان‌های بتنی و سیمانی است. بسیاری از پیمانکاران در فرایند ساخت حوضچه‌های بتنی و استخرهای سیمانی، برای تهیه ملات یا یک لایه پوششی با نفوذپذیری کم از چسب بتن استفاده ‌‎می‌کنند.

چسب بتن پلیمری سهندشیمی

افزودن چسب بتن در زمان ساخت ملات و اعضای بتنی از دو جهت حائز اهمیت است. نخست آن که این محصول با تقویت مقاومت فشاری و جلوگیری از ایجاد و گسترش ترک‌ها، دوام بتن را افزایش می‌دهد. و دوم این که اثر کاهنده‌ای روی میزان نفوذپذیری دارد.

بنابراین اگر قصد محکم‌کاری دارید و یا تمیزی، زیبایی و ماندگاری نمای ساختمان برایتان از اهمیت زیادی برخوردار است، توصیه می‌کنیم در مراحل اولیه اجرای نما به فکر استفاده از چسب بتن باشید. به خاطر داشته باشید حتی در صورت استفاده از محصول چسب بتن، حتما باید پوشش آبگریزکننده Lily را روی سطح نما اعمال کنید، تا به عملکرد موردانتظار خود دست یابید.

ترمیم سازه های بتنی

در ویدئوی زیر با کمک پودر بندکشی و رزین تقویت کننده ملات (لاتکس) به ترمیم و آماده سازی سازه بتنی استخر می پردازیم.برای سفارش و استعلام قیمت رزین تقویت کننده ملات (لاتکس) به لینک زیر مراجعه نمایید:

جمع‌بندی

استفاده از آجر، سنگ، مصالح مرکب، انواع پنل‌های بتنی و … بار دیگر و به شکل امروزی در زمینه معماری و نماسازی مدرن، رواج پیدا کرده است. به دلیل هزینه بالای ساخت، شست‌وشو و نگهداری نماهای ساختمانی، بهترین و به‌صرفه‌ترین راه، استفاده از متریال کارامد جهت آب‌بندی سطوح و رساندن درصد جذب رطوبت به حداقل است.

جهت رفع شوره آجر نما، جلوگیری از ایجاد سفیدک، تمیز ماندن نما در طولانی‌مدت و دریافت مشاوره تخصصی در خصوص خرید محصولات سهندشیمی با کارشناسان ما ارتباط حاصل نمایید.

سوالات متداول راجب رفع شوره آجرنماتعریف شوره

شوره، رسوب نمک های محلول در آب است که در اثر تبخیر آب بر روی سطح دیوارهای بنایی باقی می ماند. این ماده معمولاً همزمان با ساخت ساختمان یا مدتی پس از اتمام ساخت بر روی نمای ساختمان ظاهر می شود .
در آجر معمولاً سولفیدها و به ویژه پریت (سولفید آهن) وجود دارد. این سولفیدها در حین پخت اکسیده میشوند و SO3 را تولید میکنند. SO3 با اکسیدهای بازی موجود در رس واکنش می دهد و سولفاتهای کلسیم، سدیم، پتاسیم و سولفات منیزیم را ایجاد می کند.

سولفات های سدیم، پتاسیم و منیزیم هنگامی که حرارت پخت آجر در کوره از ۹۵۰ درجه بالاتر می رود آزاد می شوند درحالیکه سولفات کلسیم به حرارت حداقل ۱۲۰۰ درجه برای آزاد شدن نیاز دارد. معمولاً حرارت پخت آجر از ۹۵۰ تا ۱۲۰۰ درجه متغیر است بنابراین از بین سولفات های کلسیم، سدیم، پتاسیم و منیزیم موجود در آجر، تنها سولفات کلسیم در بعضی مواقع و در مقادیر کم بر روی آجر ظاهر میشود
وقتی که شوره بر روی دیوار ظاهر میشود اغلب به اشتباه عامل آن را، تنها آجر می شناسند. درحالی که نمکهای محلول در ملات و دوغاب، شن و آب مورد استفاده نیز ممکن است باعث ایجاد شوره شوند.

نمک هایی که عامل شوره آجر هستند فرمول شیمیایی نمک منبع نمک
سولفات کلسیم CaSO4+2H2O آجر
سولفات سدیم Na2SO4+10H2O واکنش آجر و سیمان
سولفات پتاسیم K2SO4 واکنش آجر و سیمان
کربنات کلسیم CaCO3 ملات
کربنات سدیم Na2CO3 ملات
کربنات پتاسیم K2CO3 ملات
کلرید سدیم NaCl آب شور
کلرید پتاسیم KCl شستشوی آجر با اسید
سولفات وانادیم VoSO4 آجر
کلرید وانادیم VoCl2 شستشوی آجر با اسید
اکسید منگنز Mn3O4 آجر
اکسید آهن Fe2O3 تماس با آهن زنگ زده
هیدروکسید کلسیم Ca(OH)2 سیمان

جدول: انواع نمکهایی که باعث ایجاد شوره در آجر می شوند و منابع آنها

انواع شوره ها

شوره ها انواع مختلفی دارند:

  • شوره های سولفاتی
  • شوره های کربناتی
  • شوره های کلروری
  • شوره های نیتراتی

شوره های سولفاتی :

پس از هر بارندگی، آب باران کم و بیش در سطح دیوار نفوذ می کند، به ویژه در دیوارهایی که بیشتر در معرض باران قرار دارند. اگر دیوار با ملات گچ ساخته شده باشد، یا با ملات گچ بند کشی شده باشد، یا برای ساختن ملات، آب و ملات سولفات دار استفاده شده باشد، یا برای زود گیر کردن ملات ماسه آهک به آن گچ زده باشند، آب باران که با  CO2 هوا H2CO3 را تشکیل داده است، در ملات دیوار نفوذ کرده با گچ ترکیب می شود و به سطح دیوار می آید. پس از بخار شدن آب ، سولفات حل شده در آن، به شکل شوره یا سفیدک در روی دیوار به جا می ماند. این کار تا وقتی ادامه می یابد که همه گچ مصرف شده در دیوار به شکل سفیدک روی دیوار ظاهر شود .

شوره کربناتی

شوره کلروری

چنانچه برای تمیز کردن سفیدک کربناتی نمای دیوار از جوهر نمک رقیق شده استفاده شود در این صورت جوهر نمک با سفیدک آهکی دیوار ترکیب کلرور کلسیم را می دهد که آن را باید با آب شست.

اگر جوهر نمک غلیظ باشد یا خوب پاشیده نشود، یا پیش از پاشیدن آن، نمای دیوار آب پاشی و خیس نشده باشد، جوهر نمک رقیق لای درزها و بندهای دیوار می ماند ، آجر آن را می مکد و با آهک شکفته ملات ، کلرورکلسیم را می-سازد. پس از خشک شدن دیوار ، کلرور کلسیم به شکل سفیدک روی دیوار باقی می ماند. اگر در ساختن دیوار ، سنگ یا آجر کلرور دار مصرف شود یا آب کلرور دار در دیوار نفوذ کند، روی آن سفیدک کلروری می زند. کلرور کلسیم نم کش است هرگاه آب باران آن را از روی دیوار نشوید، در هوای نمناک نم می کشد و روی دیوار لکه های نم پیدا می¬شود. پس از خشک شدن دیوار، کلرور بلوری شده به شکل سفیدک روی دیوار می ماند. کلرور بلوری شده هنگام نمناکی هوا، از نو نم می کشد و روی دیوار لکه ی نم نمایان می گردد. اگر این کار دنبال شود و کلرور پی در پی، بلوری و غیر بلوری گردد، ملات دیوار خراب می شود.

شوره نیتراتی

هرگاه آجر پیش از مصرف به جسم های نیترات دار مانند پهن یا رستنی های پوسیده آلوده شده باشد، در هوای نمناک نیترات آنها آب می مکد و روی دیوار لکه های نم پیدا می شود که پس از خشک شدن، به شکل لکه های سفیدک نیتراتی به جا می ماند.

مقایسه شوره و لکه هایی که بر روی دیوار ایجاد می شود

شناسایی منشأ شوره، لکه یا مواد خارجی موجود بر روی دیوار اولین گام در جهت حذف شوره یا لکه است. برخی لکه ها اغلب با شوره اشتباه گرفته می¬شوند زیرا شناسایی درست شوره یا لکه ممکن است سخت باشد و توصیه می شود از تجربه افرادی که در زمینه آجر تخصص دارند استفاده شود. هنگامی که تشخیص به درستی انجام شود شوره یا لکه را می توان بر طرف کرد. روشهای نامناسب حذف لکه یا شوره ممکن است منجر به ایجاد لکه های بیشتر یا صدمه زدن به آجر شود. شوره معمولاً یک رسوب بی ضرر از نمکهای محلول است که می تواند بر روی فضاهای محدودی در سطح آجر (شکل الف) و یا روی ملاتهای اتصال دهنده آجر ظاهر شود (شکل ب) هر چند بسیاری از محققان رسوب کربنات تشکیل شده بر روی دیوار های آجری را شوره به حساب می آورند ولی برخی منابع  معتقدند هر لکه سفیدی که بر روی دیوار آجری ظاهر می شود لزوماً شوره نیست و لکه های حاصل از رسوب کربنات و رسوب سیلیکاتی نباید با شوره اشتباه شوند.

بیرون زدگی آهک (Lime Run) (رسوب کربنات)

این لکه ها معمولاً به رنگ سفید یا خاکستری ظاهر می شوند، آجرها در محل این لکه ها پوسته پوسته می شوند و نمای دیوار را فرسوده می کنند. این لکه ها تقریباً همیشه در اطراف یک سوراخ کوچک یا شکاف باز روی سطح دیوار اتفاق می افتند

منبع کلسیم که بیرون زدگی آهکی را تشکیل می دهد می تواند ملات یا دیگر مواد سازنده دیوار باشد. آب، کلسیم موجود را به شکل محلول از شکافهایی که در دیوار وجود دارند، به سطح می آورد و در سطح دیوار، این محلول با دی اکسید کربن هوا واکنش داده و رسوب پوسته پوسته کربنات کلسیم را تشکیل می دهد. برای کاهش امکان ایجاد لکه های آهکی، آب اضافی باید حذف شود یا حتی الامکان مسیر آن به سطح دیوار قطع شود.

کف سفید رنگ (white scum) (رسوب سیلیکاتی)

این لکه ها دارای رنگ سفید یا خاکستری می باشند و باعث تغییر رنگ نمای آجر می شوند. که این تغییر رنگ ممکن است در تمام سطح آجر یا در شکل های کوچک نامنظم روی آجر ظاهر شود.. این رسوب معمولاً با شستن آجر با محلول اسید هیدروکلریک، روی دیوار ظاهر می شود. این رسوب نباید با مواد کف مانند سفیدی که گاهی در حین ساخت آجر و قبل از کاربرد آجر در نما، روی آجر ایجاد می شوند اشتباه شود .

لکه های سبز یا زرد وانادیم

لکه های سبز یا زرد که بر روی آجر ظاهر می شوند معمولاً در اثر رسوب نمکهای وانادیم می باشند. این نمکها شامل سولفاتها، کلریدها یا هیدراتهای وانادیم هستند. مکانیسم پیدایش این لکه ها بر روی آجر مانند مکانیسم ظهور شوره است. این لکه ها ممکن است بر روی آجرهای قرمز، زرد نخودی یا آجر سفید ظاهر شوند. این لکه ها بر روی آجرهای رنگ روشن، آشکار تر هستند. جلوگیری از پیدایش لکه های وانادیم مهم است زیرا حذف این لکه ها سخت است و ممکن است در اثر تمیز کردن به لکه های قهوه ای رنگ تبدیل شوند شکل زیر تصاویری از وجود لکه های وانادیم بر روی آجر را نشان می دهد

لکه های منگنز

تحت شرایط خاص لکه قهوه ای، قهوه ای مایل به زرد و گاهی خاکستری بر روی ملاتهای اتصال دهنده آجر ظاهر می شود (شکل الف). گاهی این لکه قهوه ای علاوه بر روی ملات اتصال دهنده روی خود آجر نیز توسعه می یابد (شکل ب). این نوع لکه در نتیجه وجود اکسید منگنز است که می تواند به عنوان عامل رنگ در ماده اولیه آجر به کار رود و سپس در اثر واکنش با یک اسید، این لکه ها را ایجاد می کند. در طول پروسه پخت آجر، عامل منگنز تحت تأثیر چندین واکنش شیمیایی، غیر قابل حل در آب می شود درحالی که این ماده قابلیت حل در اسید ضعیف را دارد. وقتی که آجر در معرض شستشو با اسید قرار می گیرد و یا در بعضی مناطق جغرافیایی در معرض باران اسیدی قرار گیرد، اکسید منگنز در اسید حل شده و به سمت سطح آجر حرکت می کند و باعث پدیدار شدن لکه خواهد شد .

لکه های حاصل از منابع خارجی ( منابعی غیر از مصالحی که در تشکیل دیوار به کار می روند)

لکه های دیگری که آجر راتحت تأثیر قرار می دهند معمولاً به وسیله منابع دیگری مانند آلودگی، رشد موجودات زنده و غیره ایجاد می شوند. معمولاً منبع ایجاد کننده این لکه ها آشکار است. لکه های حاصل از رشد موجودات زنده می توانند شامل جلبک یا کپک باشند

مواد ویژه ای که در بالا و یا در نزدیکی دیوار قرار می گیرند مانند مس (شکل ب)، برنز، آلومینیوم، گچ یا رنگ  می تواند باعث لکه آجر شود. بعلاوه آب سخت حاصل از سیستم آبیاری بارانی می تواند بر روی دیوار اثر بگذارد چنانچه در هر کدام از موارد فوق تشخیص لکه به درستی انجام شود می توان روش مناسبی را برای شستشوی آجر انتخاب کرد.

مکانیسم ایجاد شوره

برای ایجاد شوره سه شرط زیر باید فراهم شود.

  1. وجود نمک های محلول در دیوار
  2. وجود رطوبت کافی که نمک ها را به محلول های نمکی تبدیل کند.
  3. وجود مسیری برای حرکت محلول های نمکی به سمت سطح دیوار و تبخیر نمک¬های محلول در سطح

وقتی که شوره بر روی دیوار ظاهر میشود اغلب به اشتباه عامل آن، تنها آجر شناخته می شود. درحالی که نمکهای محلول در ملات و دوغاب، شن و آب مورد استفاده نیز ممکن است باعث ایجاد شوره شوند.

برخی از عوامل موثر در بروز شوره بر روی دیوار عبارتند از:

  1.  نقش ملات در تشکیل شوره
    اولین و آشکارترین منبع که باعث آلوده شدن آجر به شوره می شود ملات است. ملات حداقل از چهار طرف و گاهی از 5 طرف با آجر در تماس است. ملات در حالت مرطوب با آجر به کار برده می شود که در این حالت رطوبت فراوانی را برای انتقال نمک های محلول از ملات به آجر فراهم می کند. اگر میزان نمکهای محلول ملات، قابل توجه باشد به تناسب مقدار رطوبت انتقال یافته، نمکهای محلول ملات به سمت آجر حمل خواهند شد.
    واکنش سیمان: از مهم ترین عناصر محلول هیدروکسید کلسیم می باشد این ماده در تمام سیمان ها یافت می شود. این ماده با دی اکسید کربن موجود در هوا واکنش داده و کربنات کلسیم را تشکیل می دهد که پودر سفید رنگی است.
  2.  آجر توکار که نما روی آن اجرا می شود:
    درصورتیکه آجر توکاری که آجر نما روی آن کار می شود دارای شوره باشد می تواند این شوره را به آجر نما انتقال دهد و درنتیجه شوره روی نما ظاهر می شود.
  3.  دمای پخت آجر:
    دمای وپخت آجر می تواند در بروز یا عدم بروز شوره موثر باشد.
  4.  نوع سوخت کوره:
    معمولاً برای پخت آجر از گاز، نفت سیاه و یا گازوئیل استفاده می شود. نوع فرآوری و میزان خلوص این سوخت ها در شوره زدن محصول اثرگذار می باشد.
  5.  اجرای نادرست بند کشی هنگام نما کردن
    در صورتیکه بندکشی به درستی انجام نشود لکه های شوره یا به عبارتی ملات بندکشی تمامی سطح نما را آلوده می کند و این ملات عامل تشدید شوره خواهد بود.
  6.  وضعیت آب و هوا در زمان اجرای پروژه:
    در زمستان به دلیل سردی هوا و افزایش میزان رطوبت، شوره تشدید میشود. وقتی دیوار آجری تازه ساز در معرض رطوبت قرار گیرد، رطوبت عناصر محلول را به سطح خواهد آورد. هیدروکسید کلسیم ماده ای است که معمولاً در سیمان و ملات وجود دارد. این ماده وقتی دما کاهش می یابد بیشتر حل می شو دو بیشترین حلالیت آن در دمای 40 درجه فارنهایت یا (4 درجه سانتی گراد) می باشد این ماده به صورت پودر سفید رنگ بر روی آجر نمایان می شود.
  7.  رنگ آجر:
    رنگ آجر یکی از عوامل موثر در نمایش شوره می باشد. از آنجا که بیشتر شوره ها  سفیدرنگ هستند، لذا شوره سفید بر روی آجرهای رنگ روشن مانند آجر های زرد شاموتی، آجر سفید و طوسی روشن کمتر دیده می شوند ولی این میزان شوره بر روی اجرهای قرمز، قهوه ای و سیاه نمایان می باشد.


کنترل شوره

  1.  کاهش سولفات های قلیایی در رس تشکیل دهنده آجر، ملات و دوغاب سیمان
  2.  جلوگیری از نفوذ آب به داخل دیوار بنایی
    الف) استفاده از حداقل آب مورد نیاز هنگام ساخت دوغاب و سیمان
    ب) استفاده از سایه بانها یا درب پوش های سنگی روی دیوارها
    ج) استفاده از مواد پوششی بر روی نمای ساختمان برای ضد آب کردن آن
    د) عایق بندی (توسط ایزوگام) در قسمت پایینی دیوار که با زمین مرتبط است
  3.  کاهش امکان حرکت رطوبت از داخل دیوار به سطح آن


روش های حذف شوره در صورت پدیدار شدن بر روی نما

اولین گام برای از بین بردن شوره شناسایی نمک است. اگر نمک محلول در آب عامل ایجاد شوره باشد بهترین روش حذف آن استفاده از برس خشک است. یک روش برای حذف شوره روش سند بلاست نما می باشد با این روش، سطح آجر را سایش داده و نمک های رسوب کرده بر سطح را حذف می کند. این عمل باعث افزایش خلل و فرج روی دیوار و افزایش جذب آب خواهد شد بنابراین پس ازسند بلاست باید دیوار را با استفاده از مواد ضد آب، آب بندی کرد.

استفاده از مواد شیمیایی نیز در حذف شوره مؤثر است. بعد از استفاده از محلول های شیمیایی برطرف کننده شوره، دیوار باید کاملاً با آب تمیز شسته شود. یک ماده شیمیایی معمول که برای حذف شوره به کار می رود محلول اسید کلریدریک و آب است این محلول در نسبت 1 به 12 (اسید کلریدریک به آب) به کار می رود. شناسایی نوع نمک ایجاد کننده شوره در برطرف کردن آن بسیار حائز اهمیت است لذا در صورتیکه نمک ایجاد کننده شوره بتواند با اسید کلریدریک واکنش دهد (مانند نمکهای کربناتی) و موجب ایجاد شوره های دیگری بر روی نما شود، استفاده از محلول های دیگر مانند محلول اسید فسفریک و آب به نسبت 1 به 9 ( ا قسمت اسید فسفریک به 9 قسمت آب) می تواند مفید باشد.

تمیز کردن شوره از دیوار درمان شوره نیست. این کار تنها علائم شوره را از روی دیوار حذف می کند و امکان پدیدار شدن مجدد آن بر روی دیوار وجود دارد مگر اینکه یکی از سه شرط ایجاد کننده آن برطرف شود. استفاده از آب در هنگام اسیدشویی دیوار، باعث می شود شوره در بعضی موارد مجدداً ظاهر شود و این بار شدت آن بیش از دفعه قبل خواهد بود. بنابراین باید بعد از اتمام عمل سند بلاست و یا شستشوی دیوار با محلولهای شیمیایی، دیوار را با استفاده از مواد ضد آب، آب بندی کرد .

ظهور شوره بر روی یک دیوار نشان دهنده وجود نمکهای محلول در دیوار و امکان انتقال محلول های نمکی از دیوار به سطح می باشد. حال باید از نفوذ آب به دیوار و تبدیل نمکهای جامد به محلول های نمکی ایجاد کننده شوره جلوگیری کرد. اما بهتر است قبل از اقدام به آب بندی دیوار منتظر بمانیم تا ظهور شوره ها بر روی دیوار به حداکثر مقدار خود برسند. باید مراقب بود که نمک در زیر سطح دیوار به دام نیفتد زیرا این وضعیت باعث ایجاد شوره های زیر سطحی می شود. اگر محلول های نمکی توسط یک ماده دفع کننده آب، در زیر سطح بیرونی آجر یا دیوار متوقف شوند، پس از تبخیر آب موجود در این محلول های نمکی، به تدریج این نمکها در زیر سطح دیوار رسوب کرده و سپس تبلور می یابند و انبساط کریستال های نمک باعث خرد شدن یا فروپاشی آجر خواهد شد.

شوره یک مسئله قابل کنترل است. هرچند شوره نباید مشکل دیوارهای جدید باشد. با حذف سه شرط لازم یا یکی از شروط لازم برای ایجاد شوره، استفاده از مصالح ساختمانی خوب ، رعایت جزئیات و کیفیت بالای ساختمان سازی می توان امکان ایجاد شوره بر روی دیوارهای جدید را بسیار کاهش داد. جهت استعلام قیمت آجر نما کلیک کنید

دکمه بازگشت به بالا